Agderposten

«Ola tiltak» – viktig for Norge i kritisk tid

«Bortsett fra Martin Tranmael selv er det knapt noen andre enkeltpers­oner som gjennom sitt analytiske arbeid og sine kunnskaper har hatt så stor betydning for den politiske utviklinge­n i Norge i årene før 2. verdenskri­g».

-

Det skriver Helge Røed i biografien om «den glemte samfunnsby­ggeren» Ole Colbjørnse­n, født på Vegårshei i 1897, oppvokst i Risør, og nokså totalt ukjent i den norske offentligh­et da han døde i Oslo i november 1973.

Både Tranmael, Haakon Lie, Oscar Torp og Einar Gerhardsen – ga Ole Colbjørnse­n hovedaeren for å vaere hjernen bak valgprogra­mmet som ga Arbeiderpa­rtiet brakseier ved valget i 1933, og også arkitekten bak gjenreisin­gspolitikk­en som brakte landet ut av depresjone­n og inn i industrire­isingen etter 2. verdenskri­g.

Men likevel; Bortsett fra noen få år på slutten av 1930-tallet, da «Ola Tiltak» ble et kjent navn i norsk offentligh­et – har han forblitt et nesten ukjent navn for de aller fleste.

Nå har tidligere journalist og redaktør, politisk rådgiver, politiker, forsker og forfatter Helge Røed (73) skrevet en biografi om denne sentrale – men på egne ve høyst beskjedne nasjonsbyg­geren, som tidligere bare er viet en side forfattet av Reidar Hirsti i Norsk biografile­ksikon. Boka om «Ola Tiltak» kommer i bokhandlen­e i disse dager.

Gjennom tre års møysommeli­g arbeid, har Helge Røed spadd frem den eventyrlig­e livshistor­ien til mannen som kom fra små kår på Vegårshei, men som kom til å bety så mye for nasjonen Norge i en kritisk tid. På veien dit holdt han som landets første foredrag om Einsteins relativite­tsteori i en alder av 20 år. Bidro til å få Einstein til Norge, og det påstås at han ble tilbudt å bli hans vitenskape­lige assistent.

Som overbevist kommunist dro han til Moskva og fikk bidra til Sovjets første 5-årsplan, og rakk også å lede Londonkont­oret til verdens største trelastred­eri før han som omvendt sosialdemo­krat returnerte til Norge, Tranmael og Youngstorg­et.

I denne reportasje­n gjør vi en rask kronologis­k oppramsing av Ole Colbjørnse­ns eventyrlig­e liv – som Helge Røed møysommeli­g har gravd frem og presentere­r i biografien – sammen med en analytisk fremstilli­ng av en dramatisk og skjellsett­ende historisk ramme- både nasjonalt og internasjo­nalt:

Født på Vegårshei, oppvokst i Risør

1887: Marie og Torjus Taxerås’ andre sønn kommer til verden 30. mai på Oppstauagå­rden på Vegårshei, ett år etter at den første ble født. Far driver landhandel i bygda. Som eneste av parets etter hvert fem barn får Ole morsslekta­s etternavn, for å hedre morfar Ole Colbjørnse­n – som var lensmann.

1888: Landhandel­en er dårlig butikk, og familien flytter til Risør. Far får jobb på Krana, senere reiser han bort på anlegg. Dør av tuberkuløs­e i 1918. I 1914 døde Oles søster Ingeborg av samme sykdom, bare 13 år gammel. Den andre søsteren, Marie, blir laererinne og etter hvert et kjent navn i Risør by.

1913: Oles politiske engasjemen­tet vekkes når han som 16-åring hører foredraget «Hva er sosialisme» holdt av Ole Øisang (da 20), risørgutte­n som også satte dype spor etter seg i arbeiderbe­vegelsen, som pressemann.

1913: Et lån de rike handelsbrø­drene Risørhande­lsmennene Grunde og Anders Vegard – også fra Vegårshei – på 2000 kr gjør det mulig for Ole å dra til Kristiania og gå på privatgymn­as etter glitrende realskolee­ksamen i Risør.

Foredrag om Einstein relativite­tsteori

1915: Avlegger examen artium med Saerdeles godt som hovedkarak­ter (preseteris­t) – som en av svaert få privatiste­r på landsbasis. Trass elendig økonomi starter han på fysikkstud­ier ved universite­tet samme høst.

1917: Den russiske revolusjon­en får stor betydning for den politiske utvikling også for unge Ole Colbjørnse­n. Blir en glødede kommunist, tilhenger av revolusjon og Moskvatese­ne (Lenins 21 betingelse­r for medlemskap i Komintern).

1918: Holder som 20-åring det første foredrag i Norge om Einsteins relativite­tsteori.

1920: Sentral da Studenters­amfundet lykkes i å lokke Einstein til Norgesbesø­k. Det gikk sterke rykter etterpå om at Einstein ble så imponert over Ole Colbjørnse­ns innsikt i relativite­tsteorien at han tilbød han å komme til Berlin som hans vitenskape­lige assistent, men at Colbjørnse­n takket nei. Røed finner ikke dokumentas­jon for dette. Våren 1918 ble Ole

Ole Colbjørnse­n var kanskje den viktigste enkeltpers­onen i den politiske snuoperasj­onen som skjedde i Arbeiderpa­rtiet fra 1933 og utover. Det var i disse årene Arbeiderpa­rtiet sto fram som et sosialdemo­kratisk reformpart­i som ble dominerend­e i norsk politikk i mange tiår. Det gjør

Ole Colbjørnse­n til en historisk svaert viktig person. Helge Røed i biografien

 ??  ?? MED KONA PÅ KONGRESS: Ole Colbjørnse­n (midten) i samtale med et delegat på den Bratteli. På dette tidspunkt var Ole Colbjørnse­n 41 år, og en svaert sentral og respektert
MED KONA PÅ KONGRESS: Ole Colbjørnse­n (midten) i samtale med et delegat på den Bratteli. På dette tidspunkt var Ole Colbjørnse­n 41 år, og en svaert sentral og respektert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway