Agderposten

Rørte en fullsatt sal til tårer

Latter, tårer og stående applaus. Liv Ullmann (79) lot ikke sjansen gå fra seg da hun pratet om alt fra Broadway-fiasko til Norges flyktningp­olitikk.

- ▶ Øystein Bjerkestra­nd oybj@agderposte­n.no

Øystein Djupedal innledet torsdagens store høydepunkt med å si at Liv Ullmann var en person Arendalsuk­a har drømt om å få besøk av i flere år. Etter en times lang samtale mellom 79-åringen og Anne Grosvold er det lett å forstå hvorfor.

For hun tok virkelig for seg. Ullmann innledet med å snakke om karrieren, om det å bli alenemor som 20-åring og sitt møte med Hollywood. De gode historiene kom på rekke og rad. Og publikum svarte med stor innlevelse. Derfor var det lett å tro på det som ble sagt da hun holdt en lang monolog om samspillet mellom en skuespille­r og publikum i salen.

– Jeg håper at teatret aldri forsvinner, sa hun.

Metoo-kampanjen

Men det var først da samtalen ble penset inn på hennes arbeid for flyktninge­r og #metookampa­njen hun virkelig satte seg ytterst på stolen og fanget samtlige 700 i Store Torungen. I forkant var det nemlig varslet at hun kom til å snakke om #metoo, og flere var spente på om det kom noen historier fra hennes egen karriere. Men de ble i så fall skuffet. For Ullmann var det ikke aktuelt å prate om seg selv og om hun hadde blitt utsatt for noe.

– Jeg vet at hvis jeg hadde kommet med min historie, så hadde det vaert det vi så i avisene i morgen. Jeg har kanskje snytt dere for en god historie, men jeg kjenner at dette er viktig. I mitt tilfelle tror jeg at jeg kan gjøre en mye bedre jobb med å fortelle om skjebner som aldri har fått stå foran mikrofonen, sa Ullmann til pressen etterpå.

I løpet av timen delte hun flere sterke historier fra sine reiser til flyktningl­eirer gjennom sitt

arbeid som FN-ambassadør og rolle i Women for refugee. Med sterk innlevelse og skjelvende stemme rørte hun flere i salen til tårer.

– Den (#metoo-kampanjen journ.anm.) har blitt så mektig og stor, og da håper jeg de bruker sin innflytels­e og makt til å minne mennesker om de kvinnene som blir voldtatt eller drept på vei til å hente vann. Dette vet vi, og vi må ikke unnlate å prate om det, sa Ullmann.

– Du rørte en fullsatt sal. Viser det hvor mye dette betyr?

– Ja, det gjør det. Vi vil alle bli gjenkjent, sett og forstått, og det samme gjelder de som kommer løpende til oss i nød og redsel, sa hun til Agderposte­n.

Bør skjemmes

I forlengels­en av sitt engasjemen­t for kvinner i u-land, delte hun ut noen solide bredsider mot Europas flyktningp­olitikk. Hun gikk så langt som å si at mange burde skjemmes.

– Europa blir ikke ødelagt av at vi stenger grensene, men sjelen blir det. Vår sjel blir ødelagt, hevdet 79-åringen, før hun la til følgende om hvordan man omtaler flyktninge­r i dag:

– Hva enn som skjer, så er det disse forbryters­ke menneskene på flukt sin skyld. De som snakker om samtlige mennesker som om de er forbrytere, de mener jeg bør skjemmes.

Ullmann forteller at hun kommer til å bruke tid på dette tema framover, for under sin prat med Grosvold sa hun blant annet at hun ikke ønsket å vaere skuespille­r lengre.

– Mine historier har gitt meg en bakgrunn for å si hva jeg mener, sier hun.

De tilmålte 60 minuttene ble fort til 65 minutter, men det betydde ingenting. For i en drøy time hadde Liv Ullmann vist hvorfor hun kunne bli vår største skuespille­r noensinne. Hun spilte på hele følelsesre­gistret og fikk publikum til å gjøre det samme.

Da kan man forstå hvorfor Djupedal har ønsket henne til byen i lang tid.

 ??  ?? SAMTALE: Liv Ullmann og Anne Grosvold har kjent hverandre lenge. Derfor føltes det mer som en samtale, enn som et intervju da Liv Ullmann svarte påGrosvold­s spørsmål.
SAMTALE: Liv Ullmann og Anne Grosvold har kjent hverandre lenge. Derfor føltes det mer som en samtale, enn som et intervju da Liv Ullmann svarte påGrosvold­s spørsmål.
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ??
FOTO: ELISABETH GROSVOLD
 ??  ?? FAKSIMILE FRASIDE 6 OG 7 I DAGENS AVIS.
FAKSIMILE FRASIDE 6 OG 7 I DAGENS AVIS.
 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX ?? FULLT: Det ble fullsatt i Store Torungen da Liv Ullmann kom på scenen. Bildet er tatt ti minutter før det startet.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX FULLT: Det ble fullsatt i Store Torungen da Liv Ullmann kom på scenen. Bildet er tatt ti minutter før det startet.
 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX ?? ENGASJERT: Liv Ullmann gestikuler­te, lo og tok kunstpause­r da hun snakket til det fremmøtte publikum.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX ENGASJERT: Liv Ullmann gestikuler­te, lo og tok kunstpause­r da hun snakket til det fremmøtte publikum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway