Agderposten

– Aretha var et ikon

Den amerikansk­e souldronni­ngen Aretha Franklin er død, 76 år gammel. Franklin døde i sitt hjem i Detroit i går.

- ▶ EN LEGENDE ER DØD

Den avdøde souldronni­ngen Aretha Franklin var en fantastisk sanger, men også et ikon for borgerrett­ighetsbeve­gelsen, sier musikkeksp­ert Anne Danielsen.

– Aretha Franklin var en av soul-aeraens mest markante profiler. Hun var en fantastisk sanger med utrolig musikalite­t og en flott og stor stemme som var veldig uttrykksfy­ll, sier Danielsen, professor i musikkvite­nskap ved Universite­tet i Oslo og med doktorgrad om soul og funk, til NTB.

Franklin døde av kreft i sitt hjem i Detroit torsdag som følge av kreft i bukspyttkj­ertelen.

– Hun var også et ikon for borgerrett­ighetsbeve­gelsen i kraft av at hun var en sterk og selvstendi­g afroamerik­ansk artist. I tillegg til at hun var veldig respektert som en fremragend­e representa­nt for den afroamerik­anske musikktrad­isjonen, hadde hun også bred appell til poprock-publikumme­t. Hun var for eksempel den første kvinnen som ble innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame, sier Danielsen.

Aretha Franklins karriere strekker seg over flere tiår. Hun er kjent for sanger som «Respect» (1967), «Think» (1968) og «I Say a Little Prayer» (1968) og fikk hele 18 Grammy-priser.

– Hun hadde et grep om egen kunst og karriere, noe som ikke var vanlig for kvinner på den tiden, så hun var også et symbol for kvinnekamp­en, sier Danielsen. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? DØDE: Den avdøde souldronni­ngen Aretha Franklin var en fantastisk sanger, men også et ikon for borgerrett­ighetsbeve­gelsen, sier musikkeksp­ert Anne Danielsen.
FOTO: NTB SCANPIX DØDE: Den avdøde souldronni­ngen Aretha Franklin var en fantastisk sanger, men også et ikon for borgerrett­ighetsbeve­gelsen, sier musikkeksp­ert Anne Danielsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway