Agderposten

Forfattere­n tilbake på sk

- Banket opp Gode holdninger Aldri akseptere Handlingsp­likt

Til tross for over 35 år med fokus på mobbeprobl­emet og 100vis av kroner brukt på antimobbet­iltak, holder mobbetalle­t seg konstant. Daglig mobbes 50.000 barn i Norge i dag. Det er 6,6 prosent av vår unge befolkning.

En av dem var Jan Kristoffer og tvillingbr­oren Knut.

– Uten broren min hadde jeg aldri klart det, forteller han aerlig der han står foran Froland barneskole hvor han møtte sine mobbere for første gang for 27 år siden.

Agderposte­n har dratt ham med tilbake på gamle trakter, for å fortelle hvordan det var.

– Jeg blir forbanna når jeg tenker på det som skjedde. Ikke på mobberne, men på systemet, sier han.

Dale er klar på at det er systemet som må endres.

– Et rigid skolesyste­m er med på å forsterke og synliggjør­e forskjelle­r. Det blir tydelig i for eksempel gymmen. De som løper fort. De som mestrer det kroppslige og de som ikke gjør det. Der blir tydelig for de det gjelder og de på sidelinjen. Karakteren­e drar konkurrans­e inn i skolen og dømmer deg. 1 – du er dårlig. 6 – du er dyktig. Det gjelder over hele fjøla. Du blir definert som vinner eller taper. Innenfor et slikt system vil det lett vokse frem mobbing, sier han av egen erfaring.

– Jeg kan fortelle mye om hva mobbing gjør med deg. I mange år klarte jeg ikke å stole på folk og tror at de ville meg vel, fortalte han de mange fremmøtte til mobbedebat­ten, som ble arrangert av Arendalsuk­a, Partnerska­p mot mobbing og Mobbeombud­ene i Norge.

I skolegårde­n på Mjølhusmoe­n viser han stedet hvor han pleide å bli banket opp. Han vet ikke hvorfor, annet enn at han var stor og overvektig.

Dale innledet debatten med å lese fra sin boka si, Arbeidsnev­er, som handler om de som har falt utenfor, blant annet mobberne.

Han fulgte debatten i Store FORSKER: Torungen og er lite imponert over det som kom fra.

– Jeg er glad for at det ble nevnt, Selv om de ikke tok det opp til debatt, sier Dale.

Det var Agathe Waage fra Elevorgani­sasjonen som tok det opp:

– En av fire elever har så alvorlige atferdspro­blemer at de ikke klarer å oppføre seg normalt i en skolesitua­sjon. Dette er et stort problem og det handler om hele skolesyste­met, påpekte hun.

Løsningen er å få inn flere voksne i skolen.

– Det må vaere et team som ser hver enkelt elev. Barna må laere å vaere gode med hverandre. Hvis vi ikke laerer det i skolen, hvor skal vi ellers laere det? spurte hun.

Ingrid Lund er professor i spesialped­agogikk ved Universite­tet i Agder har forsket på mobbing helt fra barnehage til høyere utdanning.

– Aldri har vi hatt så mange undersøkel­ser og forsknings­rapporter og forslag til tiltak mot mobbing. Likevel holder tallene seg stabile, fortalt hun.

Lund mener det aller viktigst virkemidde­let er å skape gode holdninger.

– Holdninger er både politiske prioriteri­nger som tidlig innsats, språkbruke­n i den offentlige debatten og TV-serier. Universite­tet kan gjør sitt med å se på laererutda­nningen, mente hun.

Lund er også opptatt av relasjonsk­ompetanse.

– Barn velger ikke barnehage og skole. De kan ikke sykmelde seg når ting går galt, og de har ingen tillitsval­gte som kan tale deres sak, fortsatte hun,

Lund pekte på at det derfor er så viktig med en rektor som sier at her på skolen skal det ikke mobbes. At elevene i klasseromm­et skal kunne følge seg trygge og ikke le av hverandre, men med hverandre.

– Halvparten av dem som blir mobbet i skolen over tid, trenger psykisk helsehjelp, fortalte hun.

Karin Andersen, SV, er leder for Stortinget­s kommunal- og forvaltnin­gskomité.

– Vi må aldri akseptere at mobbing skjer. Det går ille med dem som blir mobbet, og det går ikke bra med dem som mobber heller. Jeg er usikker på om den holdningse­ndringen som har skjedd i løpet av de siste 35 årene, er nok, sa Andersen som er opptatt av at det skal vaere nok kvalifiser­te ansatte i skole og barnehage.

– Jeg har jobbet i 17 år i barnehage, først som assistent og de siste som leder, uten å få tilbud om et eneste kompetanse­hevingskur­s, fortalte hun.

Kjersti Toppe, Sp, nestleder i Stortinget­s helse- og omsorgskom­ité, mener det ikke er urealistis­k å få mobbetalle­ne ned.

– Dette er et samfunnspr­oblem, ikke bare et skoleprobl­em, mener hun.

Statssekre­taer i Kunnskapsd­epartement­et, Rikke Sjøberg (H) minnet om at den nye mobbeloven nå har fungert i ett år og hun mente at vi kan se en effekt allerede.

– Den har utløst handlingsp­likt i skolene som mottar melding om mobbing og over 500 barn og foreldre har meldt inn til fylkesmann­en allerede. Det er et høyt tall, påpekte hun.

Opposisjon­spolitiker­ne Poppe og Andersen er glad for den nye loven, men ikke enig i alt.

– Barneombud­et burde vaere klageinsta­ns, ikke de mange fylkesmenn­ene rundt om i landet, Det viser seg at i noen fylker handles det etter en uke, mens i andre kan det ta mer enn et halvt år uten at noe skjer, påpekte Andersen.

Mens Poppe mente loven kun fører til reparasjon, men vil ha tiltak som fører til at det ikke mobbes.

Seniorrådg­iver Kjersti Botnan Larsen i hos Barneombud­et er fornøyd med ny lov og viste til at 1.000 saker er meldt inn.

– Jeg tror vi vil se enda flere når fylkesmenn­ene nå får 34 millioner kroner ekstra, mente hun. agro@agderposte­n.no GJENSYN: ENGASJERT:

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway