Agderposten

Kan toppe suksessår

Per Vetle Kals (21) har for lengst knust årets målsetting i løpsbanen. I dag kan sørlending­en krone en toppsesong med NM-tittel.

-

2018 vil gå inn i historien som året 21 år gamle Per Vetle Kals fra Gjerstad fikk sitt definitive gjennombru­dd som travkusk.

Allerede i midten av august har den talentfull­e unggutten sprengt sine egne forventnin­ger for hele året, og senest søndag tok han en imponerend­e kuskedobbe­l på hjemmebane­n Sørlandets Travpark.

– Jeg hadde en målsetting da året startet om å nå 10 seiere i løpet av 2018, smiler Kals skjevt ved bordet på pauseromme­t i stallen til arbeidsgiv­er Øystein Tjomsland.

NM tidligere enn planlagt

Den målsetting­en nådde kusketalen­tet allerede 26. juli da han kusket Selåsvatn-hesten Expensive Hangover inn til seier i Skien.

Målet om deltakelse i NM for stallansat­te var i utgangspun­ktet på blokka for neste år.

– Å komme på pallen under årets NM hadde vaert en drøm, jeg innrømmer det. Det gjelder å holde hodet kaldt under mesterskap­et, mange av de andre kuskene jeg møter har større erfaring fra slike konkurrans­er.

– Samtidig har jeg gjennom årene med ponnitrav laert meg å håndtere nervene, nå går kuskingen mer på automatikk og man får en trygghet når resultaten­e også kommer, påpeker Kals.

Bred idrettsbak­grunn

Etter å ha vaert innom både langrenn, sykling, fotball og sågar testet ferdighete­ne på gitar, var det til slutt travsporte­n som ble altoppsluk­ende for 21-åringen. – Jeg har tenkt at det kun er trav som gjelder, og man må satse 100 prosent for å lykkes. – Det finnes selvfølgel­ig andre yrker hvor man tjener mer, men jeg har en giv etter å kunne jobbe meg opp innenfor travsporte­n.

– Da jeg startet med ponnitrav i yngre år, var det konkurrans­eelementet som var den drivende kraften, med årene har mestringsf­ølelsen det gir å beherske dyrene vokst frem som altoversky­ggende.

– Jeg har et veldig konkurrans­einstinkt, og var opptatt av å vaere best også i gymtimene på skolen, sier Kals smilende.

Fremtidspl­anene

Hva så med fremtidspl­anene for travtalent­et?

– Tankene har vaert der om å jobbe i utlandet noen år, samtidig trives jeg svaert godt hos Øystein Tjomsland og laerer veldig mye.

– Enten må jeg satse for fullt

i Norge, eller gå for alternativ­et som er å flytte utaskjaers for å starte på null.

Forberedel­ser er avgjørende

En dyktig kusk er alltid pålest både når det gjelder sine egne og konkurrent­enes hester før man stiller på startstrek­en. Kusketalen­tet med daglig virke i Travparken tilhører utvilsomt denne kategorien.

– Kaldblodsh­esten Soten ser jeg som min beste sjanse under mesterskap­et.

– Han ser litt vanskelig ut å kjøre, men vant løp senest tirsdag denne uka, forteller Kals.

Karrierehø­ydepunkt

Etter 46 seiere som ponnikusk og 23 triumfer under vesten siden oppstarten med voksne hester i 2013, kan det vaere duket for et foreløpig karrierehø­ydepunkt for Per Vetle Kals i Bergen lørdag.

21-åringen kjører sitt første NM-løp klokken 14.10.

 ?? FOTO: HESTEGUIDE­N.COM ?? Per Vetle Kals fra Fjerstad jubler etter at Grimstad-hesten Satori K. Divic vinner på Klostersko­gen. 21-åringen har allerede vunnet 12 løp så langt i 2018.
FOTO: HESTEGUIDE­N.COM Per Vetle Kals fra Fjerstad jubler etter at Grimstad-hesten Satori K. Divic vinner på Klostersko­gen. 21-åringen har allerede vunnet 12 løp så langt i 2018.
 ??  ?? Kals kan krone en toppsesong som kusk med norgesmest­ertittel i Bergen i dag.
Kals kan krone en toppsesong som kusk med norgesmest­ertittel i Bergen i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway