Agderposten

Hun inspirerer unge til å kaste skammen

Den «skamløse jenta» Nancy Herz ber unge nekte å føle skam fordi de har en tro, ikke tror, forelsker seg, baerer hijab – eller kaster hijaben. Politiker Amina Bitar vil lage en plan for å avdekke negativ sosial kontroll i Arendal.

- Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

En av jentene som startet bevegelsen De skamløse jentene, Nancy Herz, inspirerte barn og unge på Arendalsuk­a til å protestere mot sosial kontroll i egne miljøer.

Selv har hun arabisk bakgrunn, og i ungdomstid­en følte seg aldri libanesisk nok, og aldri norsk nok. Problemsti­llingen favner mange, mener Herz. Det kan vaere at du ikke kan velge utdanning eller jobb selv, ikke velge venner selv, blir kalt vantro, svarting, må baere familiens aere, opplever at jomfruhinn­a definerer deg, eller at du av andre grunner ikke er fri.

Selv følte hun seg såpass utenfor i ungdomsald­eren, at hun prøvde å bli verdens beste muslim.

– Nå har jeg funnet ut at jeg ikke trenger å velge mellom å vaere norsk eller libanesisk. Jeg vil vaere både- og. Det er min identitet, sa Herz i samtale med Anne Grosvold.

– Trenger rådgivning

– De skamløse jentene gjør et flott stykke jobb, og det er stort behov for stemmene deres, sier SV-politiker Amina Bitar i Arendal.

I et leserinnle­gg i Agderposte­n i fjor, ba hun om en kommunal plan for å forebygge, møte og avdekke negativ sosial kontroll.

– Vi vet at det i Norge befinner seg ungdom som lever under negativt sosial press og kontroll der trusler og vold også kan vaere en del av bildet. Arendal kommune har også unge som utsettes for dette, skrev Bitar.

Hun mener det er viktig at barna får hjelp, men at også mødre og fedre som utøver sosial kontroll får rådgivning.

– Konsekvens­er av å vokse opp med negativ sosial kontroll, kan vaere at man ikke laerer å kjenne seg selv, fordi man ikke får brynt seg som barn før voksenlive­t starter. Man mangler verktøyene som gjør at man blir trygg på seg selv som voksen, sier Bitar.

Hun mener minoritets­rådgivere eller lavterskel­tilbud kan brukes i forebyggin­gsarbeidet.

– Det forebyggen­de arbeidet gjøres ikke nødvendigv­is under den offentlige radaren, men for eksempel ved hjelp av helsesøstr­e, laerere, fastleger, en god nabo eller andre man får en god relasjon til, sier Bitar.

– Hva tenker du om at de skamløse jentene opplever at de møter motstand fra folk som bagatellis­erer saken deres?

– Bare fordi de ikke har opplevd negativ sosial kontroll selv, betyr det ikke at det ikke finnes, sier Bitar.

Moskémedle­m: – Bare positivt

– Bare positivt, sier Dega Abdi Aman om de skamløse jentene.

Hun er varastyrem­edlem i moskeen i Arendal; Det Muslimske Kultursent­er i Aust-Agder.

– Jeg ønsker alle barn det beste. De skal gjøre seg opp sine egne meninger, og underveis er det behov for å tenke, spørre, diskutere og forstå. Samfunnsfa­g er viktig, og folk må møtes med respekt. Dessverre fikk jeg ikke høre samtalen på Arendalsuk­a på grunn av jobb, sier Aman.

Imamen i Arendal, Mohammad Said Koundakji, kjenner ikke så godt til de skamløse jentene.

– Jeg har heller ikke anledning til å møte opp på Arendalsuk­a den dagen, selv om temaet er veldig interessan­t. Det jeg synes er viktigst, er å holde i menneskers hjerte, og vaere sammen. Alt annet betyr ingenting, sier imamen.

– Mange lysende øyne

Sammen med Sofia Srour og Amina Bile har Nancy Herz gitt ut boka «Skamløs». De skamløse jentene består nå av mange enkeltmenn­esker som står opp mot urett i egne miljøer, og som sier at de ikke eier skammen som andre prøver å påføre dem.

– For meg må folk kle seg og tro på akkurat det de vil. Det viktige er at de har valgt det selv. Jeg er beinhard på at ingen skal oppleve rettighets­brudd på grunn av den de er, sier Herz.

Helene Lirhus Bakken (23) og Johannes Voll Kolstø (21) var to av dem som førte til at Kanalplass­en var full da Nancy Herz besøkte Arendalsuk­a. De fleste var barn og unge.

– De skamløse jentene er tøffe, samtidig som de er nyanserte. Skam er et viktig tema, og det var mange lysende øyne i publikum da Nancy snakket. Det er ingen tvil om at denne samtalen starter nye viktige samtaler, sier Kolstø.

– Det er mange som baerer familiens aere på sine skuldre. og det er tungt. Jeg tror det er mye negativ sosial kontroll, blant annet angående seksuell helse, sier Bakken.

Hun har lest boka Skamløs. – Den er en brutal tankevekke­r.

 ??  ??
 ??  ?? INSPIRERT: – Denne samtalen starter nye viktige samtaler, sier Helene Lirhus Bakken (23) og Johannes Voll Kolstø (21). De hørte på Nancy Herz (i midten) – en av de skamløse jentene.
INSPIRERT: – Denne samtalen starter nye viktige samtaler, sier Helene Lirhus Bakken (23) og Johannes Voll Kolstø (21). De hørte på Nancy Herz (i midten) – en av de skamløse jentene.
 ??  ?? KAMP MOT TVANG: Nancy Herz er en tydelig profil i de skamløse jentene, og møtte Anne Grosvold til samtale.
KAMP MOT TVANG: Nancy Herz er en tydelig profil i de skamløse jentene, og møtte Anne Grosvold til samtale.
 ??  ?? FOREBYGGIN­G: Politiker Amina Bitar etterlyser en kommunal plan for å møte og avdekke negativ sosial kontroll. Bildet er fra Arendalsuk­a i fjor.
FOREBYGGIN­G: Politiker Amina Bitar etterlyser en kommunal plan for å møte og avdekke negativ sosial kontroll. Bildet er fra Arendalsuk­a i fjor.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? STARTET BEVEGELSE: Sofia Srour (fra venstre), Amina Bile og Nancy Herz har skrevet boka «Skamløs».
FOTO: NTB SCANPIX STARTET BEVEGELSE: Sofia Srour (fra venstre), Amina Bile og Nancy Herz har skrevet boka «Skamløs».
 ??  ?? MYE PUBLIKUM: Mange ville høre betraktnin­ger om skam og skamløshet på Kanalplass­en i Arendal.
MYE PUBLIKUM: Mange ville høre betraktnin­ger om skam og skamløshet på Kanalplass­en i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway