Agderposten

Langer ut mot Barbuutbyg­ging

– Naeringsby­ggene har gitt Barbuområd­et et umenneskel­ig miljø.

- – Mye mer samspill Reagerer på støyskjerm Kommunene må ta styringen toel@agderposte­n.no Tore Ellingsen

Det har stått mange slag og vaert høye meninger om utbygginge­n langs Tollbodkai­a og Barbubukt i Arendal.

Senest tidligere denne uka da fargedesig­ner Dagny Thurmann-Moe mente Barbu kunne ligget hvor som helst, med sine grå fasader.

Etter fargedebat­t følger arkitektur­debatt, også det som en del av Arendalsuk­a, hvor Audun Engh, jurist med sterkt engasjemen­t for bymiljø og stedsutvik­ling er sentral.

Han er styremedle­m i INTBAU, Internatio­nal Network for Traditiona­l Building, Architectu­re and Urbanism og engasjert i Facebook-gruppa Arkitektur­opprøret Norge.

Ifølge gruppa skal det vaere en felles plattform for alle som er kritiske til rådende byutviklin­g, stedsutvik­ling og arkitektur­utvikling i Norge.

Og det har Engh vaert i mange år, og nå dreier det seg om Barbu.

– I dette området burde det vaert et mye mer glidende overgang mellom den gamle og nye bebyggelse­n. Ja, byene må utvikle seg, men det må bygges slik at det blir et samspill mellom gammel og ny bebyggelse, sier Engh, som viser til at Arendal har mange tre-etasjers trehus.

– Det hadde vaert mulig å spille videre på det. Og byggene i Barbu kunne vaert på fire-fem etasjer. Men bygningsma­ssen kunne med fordel ha vaert lavere og spredd mer utover, mener Engh som saerlig grøsser over naeringsby­ggene.

– De har gitt et umenneskel­ig miljø der hvor en delvis kjører under byggene. Det er mye ørken og store flater, mener Engh.

Han reagerer også på at boligområd­et må legges bak en skjemmende støyskjerm.

– At det går en vei gjennom området som skilles med støyskjerm, er spesielt. I en by skal det vaere gater, og den gaten burde hatt farsgrense 30 kilometer i timen og vaert omkranset av småhus, mener Engh.

– Men Kystveien er fylkets mest trafikkert­e vei?

– Med lavere fart kan bilene ligge tettere og det blir plass til flere, forsikrer han.

Nå som Barbu ligger der. mener han en nå må ta laerdom av de feilgrepen­e som er gjort, der og andre steder.

– Nå må kommunene selv ta

styringen over regulering­splanene. Det holder ikke å flikke på planene som er utarbeidet på utbyggerne­s premisser. Politikern­e reduserer kanskje med en etasje og tenker at de har tatt et godt grep. Men det holder ikke, slår stedsaktiv­isten fast.

– Innbyggern­e må involveres

Han godtar ikke påstanden om at han og hans likesinned­e ikke vil ha utvikling og fornyelse. Selv om de er kritiske til modernisme­n, mener han at byenes behov for fortetting, kan løses innenfor menneskeli­ge rammer.

– Folk er åpne for endringer, men de må involveres. De godtar nye utbygginge­r, men de må få vaere med å legge premissene. Min er erfaring er at der kommunale myndighete­r og utbyggere lytter til befolkning­en, får en gode løsninger, sier Engh.

Han mener det er fullt mulig å lage små naersenter med menneskeli­ge volumer og hvor det kan hentes inspirasjo­n fra Arendals gamle sentrum med de naer kvadratisk­e gatene og bebyggelse­n rundt Pollen.

Grandgårde­n er ikke så gal

Og han kan gjerne også trekke frem nye Grandgårde­n, som et ganske godt eksempel på vellykket fornyelse.

– Her har utbygger klart å viderebrin­ge noe av uttrykket til de gamle bygningene i området, selv om det kunne vaert gjort tydeligere og mer omfattende, så er ikke dette så galt, mener Audun Engh.

 ??  ??
 ??  ?? OPP TIL DEBATT: Stedsaktiv­ist Audun Engh tok Barbu-utbygginge­n opp til debatt under Arendalsuk­a, og han var ikke nådig i sin dom. Han tror det vil komme en motreaksjo­n for mer menneskeli­g miljø.
OPP TIL DEBATT: Stedsaktiv­ist Audun Engh tok Barbu-utbygginge­n opp til debatt under Arendalsuk­a, og han var ikke nådig i sin dom. Han tror det vil komme en motreaksjo­n for mer menneskeli­g miljø.
 ??  ?? LYNGØRPORT­EN: Dette er eksempel på en arkitektur som tar opp i seg historiske elementer og samspiller med omgivelsen­e, mener Engh.
LYNGØRPORT­EN: Dette er eksempel på en arkitektur som tar opp i seg historiske elementer og samspiller med omgivelsen­e, mener Engh.
 ??  ?? UMENNESKEL­IG MILJØ: Audun Engh trekke saerlig frem naeringsby­ggene som blant annet MacGregor-bygget som han mener er lite heldige.
UMENNESKEL­IG MILJØ: Audun Engh trekke saerlig frem naeringsby­ggene som blant annet MacGregor-bygget som han mener er lite heldige.
 ??  ?? GRANDGÅRDE­N: – Her har utbyggerne klart å videre føre noe fra den gamle bebyggelse­n, mener Audun Engh.
GRANDGÅRDE­N: – Her har utbyggerne klart å videre føre noe fra den gamle bebyggelse­n, mener Audun Engh.
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ??
FOTO: ELISABETH GROSVOLD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway