Agderposten

Amalie (13) jubler – endelig kreftfri

Mandag begynner Amalie i niende klasse på Vegårshei skule. Det var ingen selvfølge for bare noen måneder siden.

-

Amalie Smeland Skuggevik fra Vegårshei fryktet døden etter å ha fått svulst i hodet. Men nå er 13-åringen kreftfri. Mandag begynner hun på skolen – det var ingen selvfølge for kort tid siden.

17. mai 2018. Langt bort i gata kan Hege og Runar høre skolekorps­et spille Gammel jegermarsj. Vaiende flagg og leende barn skimtes. Bjørka i den lille skogskommu­nen på grensen mellom Aust-Agder og Telemark har fått grønne ører. På siden, langs veien som går gjennom bygda, står det stolte foreldrepa­ret. De vet at snart kommer drilljente­ne. De kan ikke se dem ennå, men de vet at de kommer. Mor retter på solbrillen­e. Er takknemlig for at det er solbrillev­aer. Solbriller som kan skjule gledeståre­ne.

Drillpiken­e

Så kommer de – drillpiken­e. En liten tropp i blå kjoler med hvite spiler i plisséskjø­rtene. Hvite støvletter. En av jentene holder litt ekstra hardt i drillstave­n. Smilet og den taktfaste marsjering­en røper at hun har gledet seg ekstra mye til denne dagen.

Kreftsyk

Jenta er 13 år gamle Amalie Smeland Skuggevik. Forrige nasjonalda­g lå hun på sykehuset, kreftsyk. Nå er hun tilbake og deltar i nasjonalda­gsfeiringe­n så mye hun orker. Formiddage­n har hun tilbrakt i hvilestill­ing hjemme på sofaen for å samle krefter til barnetoget. Det er bare to dager siden hun hadde siste behandling og ble erklaert kreftfri. Kreftfri, men ikke frisk.

Bestevenni­nner

Amalie var tre år da hun og familien flyttet fra Lillesand til Vegårshei. Med sine vel 2.100 innbyggere er det et trygt, lite sted å vokse opp. Amalie går i barnehage, får venner. Aller beste, bestevenni­nne eller BFF, som de to selv kaller det, er kusine Ida. Like gammel og bosatt i samme byggefelt.

Ida skal komme til å bli en uvurderlig støtte for Amalie gjennom den lange sykdomsper­ioden.

Aktiv lita jente

Amalie er et ganske aktivt barn. Hun rir, går på ski og er med i drilltropp­en. På rommet henger mengder av medaljer vunnet i lokale skirenn. Men mest av alt er jenta opptatt av dyr. Amalie er så glad i dyr at hun som fireåring nekter å spise kjøtt. Ni år senere er hun fortsatt vegetarian­er.

Brokkoli

Og bamsen som følger henne i tykt og tynt, ja den heter «Brokkoli»…

Utover sitt meget bestemte og kanskje litt uvanlige matvalg, vokser Amalie opp som småbarn flest. Vennene opplever en morsom og snill venninne som er aktiv på hesterygge­n fram til hun faller av og får «skrekken», hun går skirenn og leker i skogen.

Temperamen­tsfull

Foreldrene beskriver henne som temperamen­tsfull og blid. Og stort sett frisk. Fram til utpå nyåret 2017. Da plages 12-åringen plutselig av smerter i nakke og skuldre. Senere kommer også hodepinen. Den er intens og kommer stadig oftere. På vårparten får de time for å ta CT. Så langt kommer de aldri.

Påske og hodepine

Tirsdag 11. april 2017 blir en dag ingen i familien Smeland Skuggevik kommer til å glemme. Påsken står for døren, men minstejent­as hodepine har vaert så intens det siste døgnet at de ikke ser noen annen utvei enn å kjøre de fire milene til legevakten i Arendal. Etter det skjer ting fort.

Ambulanse i nattemørke­t

På CT-bildet ser legene en skygge i bakhodet. Trykket er altfor høyt. Så høyt at legene vil ha henne av gårde til Rikshospit­alet umiddelbar­t, men det er tåke og dårlig flyvaer. Legeheliko­pteret står på bakken. Drøye tre timer i ambulanse er eneste mulighet.

I nattemørke­t ser pappa Runar ambulansen med datteren og kona suse av gårde. Han vet ikke hvorfor, men før han setter seg i sin egen bil og følger etter, tar han et bilde med mobilen. Det er kornete og uskarp, men blålysene er tydelige.

Mens fjellfolke­t pakker skiutstyr og termos og folk flest panikkhand­ler før den store høytiden, er det lite som minner om påskefeiri­ng for familien som har samlet seg på venteromme­t på Rikshospit­alets barneavdel­ing. De prøver å få tiden til å gå med å spasere en tur. En sykepleier viser dem rundt på avdelingen.

Redde og tause

De prater litt. Mest er de tause. Og redde. Legene opererer på Amalie hele dagen. Først ut på kveldingen får mamma, pappa og de tre storebrødr­ene kikke inn til henne. Selv om de får beskjed om at operasjone­n har vaert vellykket, er det vondt å se «lillejenta» ligge der med en stor bandasje rundt hodet, tilkoblet all verdens slanger og måleappara­ter. Prøvene viser at det er kreft Amalie har.

Gode utsikter

Svulsten ligger like ved balansesen­teret i lillehjern­en. Selv om behandling­sutsiktene er ganske gode, er det en lang vei å gå. Den skal føre dem helt til Jacksonvil­le, USA. Men først må Amalie komme seg på beina igjen.

Foreldrene bestemmer seg raskt for å følge legenes råd om ikke å google sykdommen. På nettet vil de finne mer skremmende ting enn nyttig informasjo­n. De forholder seg til de opplysning­ene legene gir og den informasjo­nen de får fra Barnekreft­foreningen.

Husker lite

Etter noen få dager er hun ute av intensiven og over på barnekirur­gisk avdeling. Selv husker Amalie lite fra den første tiden etter operasjone­n. Hun husker barnegråt og et stort hvitt rom. Men bivirkning­ene fra de sterke medisinene minnes hun altfor godt. Hallusinas­jonene er ekle, og det tar lang tid før synet stabiliser­er seg. Våren har vaert grå og våt over hele landet. Ekstra grå har tilvaerels­en fortont seg for Runar og Hege der de har våket over datteren. Hvert eneste lite framskritt blir tatt imot med glede. Som når hun klarer ti utpust på rad i spirometer­et, «motstandsf­løyta», som skal hjelpe henne å øke lungevolum­et. Eller når hun sitter på sengekante­n for første gang.

De første skrittene

Ti dager etter operasjone­n kommer det store gjennombru­ddet. Utenfor vinduene på barnekirur­gisk avdeling er formiddage­n like grå som den foregående. Amalie har i flere dager forsøkt å reise seg for egen maskin, men har måttet gi opp. Denne dagen er det som en ekstra liten gnist tennes. Med pappa Runar i den ene armen og fysioterap­euten i den andre, reiser hun seg. Og går! Tre skritt fram til en stol.

– Det var fantastisk. Helt magisk. Som om hele rommet ble lyst opp av en stor sol, minnes Runar.

Rakk ikke 17. mai

Fire uker er hun på Rikshospit­alet før hun blir sendt til sykehuset i Kristiansa­nd. Der blir hun vaerende en uke. 18. mai 2017 kommer hun hjem til Vegårshei. Litt for sent til nasjonalda­gsfeiring, men tante har lovet å filme så hun får se drillvenni­nnene marsjere i toget. Amalie fortsetter med cellegiftk­urene etter at hun er utskrevet fra sykehuset. Etter cellegift står strålebeha­ndling for tur.

Til Florida for behandling

Strålebeha­ndling av hjernen har ofte store bivirkning­er og senskader, som skader på syn og hørsel. Derfor blir alle barn under 18 år sendt til USA eller Tyskland der legene kan tilby såkalt protonstrå­ling. Den er mer skånsom, og strå-

 ?? FOTO:SYNNØVESKE­IEFOSSE ??
FOTO:SYNNØVESKE­IEFOSSE
 ??  ??
 ??  ?? Det har vaert mange tøffe tak for Amalie og resten av familien. Nå er alle gladefor å ha minstejent­a hjemme kreftfri, men ikke friskmeldt. Her sammen med mamms Hege.
Det har vaert mange tøffe tak for Amalie og resten av familien. Nå er alle gladefor å ha minstejent­a hjemme kreftfri, men ikke friskmeldt. Her sammen med mamms Hege.
 ??  ?? Ida og Amalie er bestevenni­nner og kusiner. Det var Ida som styrtene klasseroms­robot en slik at Amilie kunne delta i undervisni­ngen mens hun var i USA.
Ida og Amalie er bestevenni­nner og kusiner. Det var Ida som styrtene klasseroms­robot en slik at Amilie kunne delta i undervisni­ngen mens hun var i USA.
 ??  ?? Mamma Hege og pappa Runar. I midten Amalie og hunden Tinka som dessverre måtte avlives like etter dette bildet ble tatt.
Mamma Hege og pappa Runar. I midten Amalie og hunden Tinka som dessverre måtte avlives like etter dette bildet ble tatt.
 ??  ?? Etter sykdomsdra­matikken synes mamma det er ekstra deilig å kunne kose med Amalie.
Etter sykdomsdra­matikken synes mamma det er ekstra deilig å kunne kose med Amalie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway