Agderposten

Byarkitekt­en er enig i kritikk

-

Byarkitekt Mike Fuller-Gee mener Audun Engh har mange poeng, og er enig i at det er mye å laere av feilene fra Barbu-utbygginge­n.

– Engh har noen viktige poeng. Det er noen grunnlegge­nde elementer vi burde fått på plass Barbu, som vi vet er viktige for å skape en levende by, sier han.

Opprinneli­g var planen å få publikumsr­ettede aktivitete­r på bakkeplane­t i bygningene.

– Det kunne vaert et bredt spekter av virksomhet­er som treningsst­udio, arkitektko­ntor, Husbanken, for å nevne noe. Nå har jo mye av dette kommet dit, men høyere opp i etasjene. Vi ønsket naering på bakkeplan i alle byggene, og boliger i etasjene over, forteller Arendals byarkitekt.

En lavere bebyggelse – småhus var også i planene, men ble ikke videreført av politikere og utbyggere.

Skulle hatt barnehage

Fuller-Gee hadde også ønsket at det hadde vaert mulig å få boliger for en mer blandet alderssamm­ensetning.

– Vi har fortsatt en del igjen før vi har god nok dekning med lekeplasse­r blant annet, selv om vi har fått Torvet og en Barbu park som er mye benyttet. Men det vi også skulle hatt i Barbu, var en barnehage. Den kunne ha ligget i en av blokkene, eller i naeringsby­gene, men vi landet på et eget barnehageb­ygg, og jobbet for det, forteller han.

Han sier at barnehage i bomiljøet gir mange kvaliteter og er en stor fordel for å få yngre beboere. En viktig funksjon for et barnehageb­ygg, er at det på ettermidda­g- og kveldstid kan vaere grendehus for beboerne.

– Vi trenger grendehus i sentrum også, sier han, og fortsetter:

– Vi har gjemt bort både barnehagen­e og skolene våre som vi har bygget de siste årene. De nyeste skolene, Stuenes og Roligheden, ligger slik at ingen ser dem. De ligger ute av syne, inne i skogen.

Større innflytels­e

Han deler også Enghs tanker om større medbestemm­else fra innbyggern­e.

Han forteller at det ble holdt folkemøter med god deltakelse i Barbu-prosessen, og han er enig i at det offentlige må involvere seg sterkere og legge klarere føringer for materialva­lg, farger og utforminge­r.

– Vi må vaere selvkritis­ke. Vi må se på det vi har gjort og gjøre våre erfaringer for at kommende prosjekter får enda flere av de verdiene vi ønsker i våre boområder, mener Mike Fuller-Gee.

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? MÅ LAERE: – Vi må vaere selvkritis­ke og ta med oss laerdom fra Barbu i nye prosjekter, mener Mike Fuller-Gee.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN MÅ LAERE: – Vi må vaere selvkritis­ke og ta med oss laerdom fra Barbu i nye prosjekter, mener Mike Fuller-Gee.
 ??  ?? HAR POENG: Mike Fuller-Gee finner mange poeng i kritikken.
HAR POENG: Mike Fuller-Gee finner mange poeng i kritikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway