Agderposten

Må ta egne prøver av elg- og hjorthjern­er

Jegere i Aust-Agder er pålagt å ta prøver av hjernen til elg og hjort for å finne ut om den dødelige og smittsomme skrantesyk­en er kommet hit også. Flere er redde for å ikke få det til.

-

▶ Øyvin Froland og øvrige jegere i AustAgder må i høst ta prøver av hjernen til elg og hjort for å finne ut om dyrene er blitt smittet av skrantesyk­en. Flere er redde for ikke å få det til.

Det er bare et par år siden skrantesyk­en ble påvist hos villrein i Norge for første gang. Etter at en ny variant av sykdommen er funnet hos tre elg i Trøndelag og én hjort i Møre og Romsdal, har myndighete­ne besluttet å sette i gang en storstilt kartleggin­g for å finne ut mer. Det skal tas prøver av 30.000 døde dyr – rein, hjort, elg og noen rådyr.

Siden 2016 er det gjort flere ting for å prøve å kartlegge og stoppe sykdommen. Hele reinflokke­n i Nordfjella sone 1 er slaktet ned, alle kommunene i landet ble pålagt å ta prøver av fallvilt (dyr som er påkjørt eller funnet døde), og det ble forbudt med fôringspla­sser for vilt.

Alle dør

Skrantesyk­e (også kalt skrantesju­ke og Chronic Wasting Disease – CWD) er en fryktet sykdom, fordi alle dyrene som får den, dør. Den er også veldig smittsomt blant rein. De kan gå lenge med sykdommen uten synlige symptomer. De smitter andre dyr i flokken ved å slikke på samme saltstein, planter eller fôr, og sykdommen kan spres gjennom spytt og avføring til jord og planter, ifølge en informasjo­nsvideo som NINAforskn­ing står bak.

100 tilfeldige kommuner

Sykdommen er ikke påvist i AustAgder. Men i tillegg til målrettet jakt på sykdommen i områdene der den er dokumenter­t, er 100 andre, tilfeldige kommuner trukket ut for en grundig kartleggin­g. I Aust-Agder står Risør, Gjerstad, Arendal, Froland og Lillesand på lista over steder der jegerne må gjøre en ekstra innsats under årets jakt.

Viste hvordan det gjøres

Skogbrukss­jef Frode Lindland i Gjerstad og Risør har allerede arrangert et møte der det var stor interesse for temaet. 70-80 jegere møtte opp for å laere mer om både sykdommen og hva jegerne faktisk skal gjøre.

Seniorinsp­ektør Karin Lillebosta­d i Mattilsyne­t hadde med seg et elghode, og viste jegerne hvordan de skal hente ut prøvene – en fra hjernen, pluss to lymfeknute­r som ligger i svelget på dyret.

Jegerne i Froland og Arendal skal også få opplaering. Den 6. september er det møte i Froland, forteller Trude Engesland, som er skogbrukss­jef for begge kommunene.

Holder at noen kan

– Jeg har inntrykk av at noen jegere er litt redde for ikke å få det til, sier hun.

– Men det holder at et par på hvert jaktlag kan det. Og skulle noen trenge hjelp, så har vi folk i Froland som allerede er veldig flinke til dette, og som kan hjelpe, tilføyer hun.

Øyvin Froland er en av dem. Han er leder av viltnemnda i Froland og leder i arbeidsutv­alget for viltforval­tning i Aust-Agder. Fro-

land tipper at han allerede har tatt rundt 80 prøver av fallvilt de siste par årene.

Ikke vanskelig

– Det er ikke noe vanskelig! sier han, og anslår at han bruker ti minutter på å ta prøvene. De puttes på glass, og glassene i en konvolutt. Det skal skrives noen tall og en etikett, og så skal konvolutte­n leveres på posten.

Prøvetakin­gsutstyret bestiller skogbrukss­jefene og sørger for at de blir distribuer­t til jegerne.

Nå har forskere funnet ut at sykdommen utvikler seg så sent at ettåringen­e kan vaere for unge til at det kan påvises om de har sykdommen. Derfor skal de dyrene jegerne skal ta prøver av under jakta i høst, vaere minst to år gamle.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: VETERINAER­INSTITUTTE­T ?? FUNN: Det er gjort 23 funn av skrantesyk­e i Norge. De aller fleste på villrein.
ILLUSTRASJ­ON: VETERINAER­INSTITUTTE­T FUNN: Det er gjort 23 funn av skrantesyk­e i Norge. De aller fleste på villrein.
 ?? FOTO FRA HJORTEVILT.NO ?? JEGERPAKKA: Slik ser utstyrspak­ka ut som jegerne skal bruke.
FOTO FRA HJORTEVILT.NO JEGERPAKKA: Slik ser utstyrspak­ka ut som jegerne skal bruke.
 ??  ??
 ??  ?? TI MINUTTER: Øyvin Froland har tatt rundt 80 hjerneprøv­er av fallvilt siden skrantesyk­en ble oppdaget i Norge i 2016. – Det tar bare ti minutter, sier han. Jegerne må ta prøver av både elg og hjort som er to år og eldre.
TI MINUTTER: Øyvin Froland har tatt rundt 80 hjerneprøv­er av fallvilt siden skrantesyk­en ble oppdaget i Norge i 2016. – Det tar bare ti minutter, sier han. Jegerne må ta prøver av både elg og hjort som er to år og eldre.
 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ??
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN
 ??  ?? SLIK: På hjortevilt.no ligger både illustrasj­oner og videoer av hvordan jegerne skal gå fram når de skal ta prøvene.
SLIK: På hjortevilt.no ligger både illustrasj­oner og videoer av hvordan jegerne skal gå fram når de skal ta prøvene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway