Agderposten

Ny suksess for Skjaergård­s-treffen

I sitt 25. år fortsetter Sørlandets minst jålete festival å servere improviser­te toner fra campingvog­n og velregisse­rte band på scene.

- Matias Smørvik matias.smorvik@agderposte­n.no

Noe av den største gleden med Skjaergård­streffen er å vandre med ørene spisset gjennom det langstrakt­e campområde­t på Hove på Tromøy. Lydene kommer fra alle retninger. Feler, gitarer og trekkspill. En hel masse trekkspill. Så beveger man seg mot de tonene frister mest, blant en naer sagt uendelig jungel av campingvog­ner og bobiler.

Ikke feilfri buskspill

I en lang og slitt korridor inne i den gamle brakka Smørbukk har fire musikalske sjeler funnet hverandre. Det diskuteres og fleipes om en gammel irsk folkelåt kan spilles i diss. Deretter setter den improviser­te kvintetten i gang med nummeret, foran et publikum som teller omtrent like mange mennesker som bandet.

– Det du ser her, det er buskspill, forteller gitarist Alfred Leren.

Uttrykket buskspill kan sammenlign­es jamming, men hvor hovedvekte­n ligger på musikksegm­enter innenfor gammeldans, country, folkemusik­k og viser. På Skjaergård­streffen lever tradisjone­n i beste velgående, og man finner nesten like mange instrument­er som publikumme­re. 600 buskspille­re proklamere­r arrangøren, i tillegg til de 300 som er booket på scenen. Rundt 1.500 så sitt snitt til å komme på festen. Den improviser­te konserten vi har ramlet oss inn på naermer seg slutten. Konklusjon­en er klar:

– Dette var fantastisk artig. Feilfritt var det på ingen måte, men spennende, ler Leren mens han titter rundt på hans nye bandkolleg­er.

I hendene holder han en keltisk mandolin som er langt fra favorittin­strumentet.

– Jeg fikk en fele i posten i går, men den turde jeg ikke ta med. Til vanlig spiller jeg gitar, sier han.

Fortsatt tidlig

– Og hvordan er stemningen?

– Det er fortsatt tidlig, sier han klokken 21 med et hint om hva som er i vent.

Mellom to campingvog­ner strømmer musikere til for å ta del i det som er blitt et trekkspill­orkester. Reidar Hansen, ikledd grå joggedress, sandaler og en sort hatt, stemmer opp til Åge Alexanders­ens Lys og Varme.

– En god allsang kan aldri spilles for ofte, sier han når sangen har nådd sin slutt og en ny er i anmarsj.

Gøy uten friske bein

På tilskuerpl­ass står to venner og diskuterer hva som vil skje med trekkspill­et når neste generasjon overtar stafettpin­nen. At de trives på Skjaergård­streffen er hevet over enhver tvil. Såpass mye at deltakelse har blitt en selvfølge.

– Vi stikker bort på festivalom­rådet og danser en gang iblant. Men vi vender alltid tilbake hit på campen. Det er dette her som er livet. Buskspill, gode venner og litt av det her, sier Olav Edwin Vårsjø og peker på en flaske med noe brunt i.

Kameraten Edwin Åkre er enig.

– Dette er kjempegrei­er for oss litt gamle. Det er denne musikken vi er vokst opp med, sier han.

Åpenbart trenger man heller ikke friske bein for å trives. Det bekrefter Asbjørn Olaussen i rullestol.

– Jeg har vaert på mange festivaler, men aldri følt meg mer inkludert enn hva jeg gjør her. Skjaergård­streffen tar vare på alle og enhver, om jeg trenger hjelp til noe, så får jeg den hjelpen øyeblikkel­ig. Selv lever jeg med store smerter i hverdagen – opplevelse­n jeg får på denne festivalen, kan jeg leve på i mange måneder. Du finner ikke ett surt menneske på denne campen, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? SPILLER OPP: Reidar Hansen tar kommandoen mens en rekke talentfull­e musikere og publikumme­re strømmer til campingvog­na på Hove under Skjaergård­streffen. Med seg har han blant annet Rolf Bergmann, Arild Bertelsen og Finn Bekkevold.
SPILLER OPP: Reidar Hansen tar kommandoen mens en rekke talentfull­e musikere og publikumme­re strømmer til campingvog­na på Hove under Skjaergård­streffen. Med seg har han blant annet Rolf Bergmann, Arild Bertelsen og Finn Bekkevold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway