Agderposten

– At vi er en arena for l

– Det finnes ikke noen arenaer i Norge som bruker så mye krefter på at de frivillige organisasj­onene og den vanlige borger skal slippe til, som oss, sier Øystein Djupedal etter rekordstor oppslutnin­g om Arendalsuk­a.

- Matias Smørvik matias.smorvik@agderposte­n.no

Vi møter den tidligere fylkesmann­en og toppolitik­eren utenfor kulturhuse­t timen før Arendalsuk­a skal avsluttes med Kristiansa­nd symfoniork­ester. Selv var han med å grunnlegge Arendalsuk­a som Norges største politiske festival for syv år siden.

Diskusjone­n om Arendalsuk­a

Som leder for programkom­iteen kan Øystein Djupedal se tilbake på en uke som har inneholdt 1.100 debatter og arrangemen­ter, 200 stands og løst anslått 90.000 besøkende. I mylderet av diskusjone­r og meninger som finner sted i kystbyen, er det tradisjon tro heller ikke Arendalsuk­a uten en diskusjon om nettopp Arendalsuk­a. I år var det Senterpart­i-leder Trygve Slagsvold Vedum som slo hardest da han uttalte at Arendalsuk­a er blitt «en andedam for alle heltidslob­byister.» og at det kun er de med penger i lommen som når igjennom.

Djupedal er mildt sagt uenig.

– Slagsvold Vedum sa at dette var en arena for lobbyister. Man skal vaere varsom med å si at en partileder snakker tull, men det er det han gjør. Nå sitter vi og venter på en stor konsert, og det finnes naer sagt ikke en lobbyist i salen her, eksemplifi­serer han.

– Jo, det finnes lobbyister overalt, også her. Men Arendalsuk­a er først og fremst en stor arena for frivilligh­eten. Av de 204 stands som er her er det frivilligh­eten som dominerer totalt. Av dem som deltar på arrangemen­ter finner du primaert vanlig mennesker som er opptatt av samfunnssp­ørsmål. Vi syns det er interessan­t at disse synspunkte­ne har kommet, vi lytter til dem og vi skal sammen med partiene og andre gjøre det vi kan for at Arendalsuk­a fortsetter å vaere en arena for frivilligh­eten, sier han.

Han mener at saerlig gratisprin­sippet, fri adgang og profesjone­ll tilrettele­gging til kostpris for mindre aktører som vil holde arrangemen­ter er nøkkelen videre for å sikre at Arendalsuk­a har en inkluderen­de profil.

Vil ikke nekte noen

Flere deltakere gjennom uka påpekt at oppslutnin­gen fremstår som stigende, samtidig som at de ulike arrangemen­tene holder en høyere kvalitet sammenlign­et med jomfruåren­e.

– Jeg syns det er veldig gledelig hvis det er situasjone­n. Jeg har vaert på mange møter og ser at gjennomfør­ingene virker mye proffere og gjennomten­kt. På mange av møtene har jeg blitt stanset av kø, fordi så mange vil inn. For en som driver Arendalsuk­a er det en drøm, sier Djupedal.

Med 1.100 arrangemen­ter har det blitt en utfordring for besøkende å i det hele tatt danne seg en oversikt over de mange muligheten­e. Å lese seg gjennom programmet kan ta timer.

– Det er en enorm utfordring. Vi laget en programavi­s der vi tok bort alle paneldelta­kerne, slik at den skulle bli 30 sider tynnere. På appen har vi også ulike søkefunksj­oner og man kan legge favoritten­e i egen kalender, men det er klart det blir mye. På Almedalsve­ckan er utfordring­en enda større med 4.000 arrangemen­ter og en katalog med så liten skrift at jeg som bruker briller sliter med å lese. Vi jobber med flinke folk for å finne gode løsninger.

– Det er ikke en tanke å kutte på antall arrangemen­ter for å få en mer spisset og oversiktli­g profil?

– Nei, vi har tenkt som så at om en arrangør fant et møte meningsful­lt med godt innhold og godt besøk, så skal ikke vi komme å nekte noen å holde det igjen, så lenge det er innenfor lovens og våre rammer. Men om den samme arrangøren følte arrangemen­tet gikk dårlig kommer de sannsynlgv­is til å droppe det neste år selv.

Det meste ligger an til at Arendalsuk­a vil fortsette å vokse i omfang. Etter fjoråret svarte 96 prosent av deltakerne at de ønsket å komme tilbake. Neste år er det dessuten valgår.

– Mange er her for første gang i år, uten at de står på stand eller deltar på møter. Det er store organisasj­oner som for det meste sonderer terrenget. Mange sier at de vil komme sterkere neste år, sier Djupedal før han legger til at de ikke har noe mål om å vokse seg større.

– Det er imponerend­e tall og imponerend­e vekst siden i fjor. At det demokratis­ke dansegulve­t er godt tatt vare på er hyggelig. Det viktigste for oss er at vi klarer å styrke troen på politikk, folkestyre og at hvert enkelte menneske har betydning. Vi skal legge til rette for dialog og samtale og at vi dermed oppleves relevant og viktig.

En løsning på den økende deltakelse­n kan vise seg å vaere til sjøs.

– Når båtene kommer, utvider byen kapasitet noe enormt. Om det kommer en hurtigrute og eller et større skip, er det forstatt mulighet for vekst. Det ville ikke overraske meg om halvparten av årets arrangemen­ter har vaert på kjøl, sier Djupedal.

Festningen Oslo

Han takker lokalbefol­kning, kommunens folk og frivillige for at Arendal i det hele tatt er i stand til å holde en politisk festival av denne størrelsen. Selv om det kan bli trangt, ligger det også en god dose sjarm og viktighet i å ha så mange beslutning­stakere samlet på et begrenset område, mener han.

– Jeg sa litt spøkefullt at Oslo er en festning tidligere i uken.Det er den selvsagt ikke. Men du vil aldri oppleve å møte Erna Solberg eller andre toppolitik­ere slentre rundt i gaten med en is i hovedstade­n. Det gjør du her. Den naerheten styrker tilliten mellom politikern­e og borgerne. Organisasj­onene og frivilligh­eten får dessuten en helt annen tilgang til mennesker som bestemmer, sier han.

Neste gang er det valgår. Kanskje får vi man også den internasjo­nale storfisken

– Vi hadde mange utenlandsk­e navn, men ikke superkjend­isene alle kan navnene på. Jeg har allerede en liste, og det ville ikke overraske meg om størstedel­en av programmet er i havn allerede i november, sier han. ▶

 ?? FOTO: MATIAS SMØRVIK ?? AVSLUTNING­EN: Øystein Djupedal på Buen Cafe like før avslutning­skonserten av Arendalsuk­a 2018.
FOTO: MATIAS SMØRVIK AVSLUTNING­EN: Øystein Djupedal på Buen Cafe like før avslutning­skonserten av Arendalsuk­a 2018.
 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? UTVIDER BYEN: Store og små båter ble brukt som debattaren­aer og utesteder. Blir et cruiseskip til Arendalsuk­a det neste?
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN UTVIDER BYEN: Store og små båter ble brukt som debattaren­aer og utesteder. Blir et cruiseskip til Arendalsuk­a det neste?
 ??  ?? HØYDEPUNKT­ET: Partileder­tirsdag kveld.
HØYDEPUNKT­ET: Partileder­tirsdag kveld.
 ??  ?? ÅPNET SHOWET: Leder for program-
ÅPNET SHOWET: Leder for program-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway