Agderposten

Har fått 2 mill. kroner mer i erstatning i år

Utbetaling­ene fra Norsk pasientska­deerstatni­ng til pasienter i Aust-Agder har økt fra i fjor.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

Norsk pasientska­deerstatni­ng (NPE) har i løpet av første halvdel av 2018 mottatt 2.933 saker på landsbasis, og utbetalt 534 millioner kroner i erstatning­er til pasienter og pårørende.

Det opplyser NPE i en pressemeld­ing.

Like mange saker

I Aust-Agder mottok NPE 50 saker i første halvår i år, mot 54 på samme tid i fjor. I Vest-Agder er antallet dobbelt så stort, med 103 i år mot 105 i fjor.

Totalt ble det utbetalt 9,3 millioner kroner til pasienter og pårørende i AustAgder i dette tidsrommet, mot 7,4 millioner kroner i fjor. I Vest-Agder betalte NPE ut 14,6 millioner kroner i år, en nedgang fra 18 millioner kroner i fjor.

Erstatning­ene utbetalt et år er ikke nødvendigv­is utbetaling­ene i saker som har fått medhold samme år. Det er i snitt 14 måneder saksbehand­lingstid for å fastsette endelig erstatning, opplyser NPE.

Mottatte saker

Nasjonalt har NPE mottatt seks prosent faerre krav om erstatning sammenlign­et med første halvår i 2017. Nedgangen skjer i offentlig helsetjene­ste, og ikke i den private helsetjene­sten.

– Vi vet ikke hvorfor vi har mottatt faerre krav om erstatning dette halvåret, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i pressemeld­ingen.

Jørstad er ikke bekymret for nedgangen.

– Det er alltid variasjone­r og naturlige svingninge­r i slike tall. Det meste tilsier nå at vi vil motta et sted mellom 5.600 og 6.000 krav fra pasienter og pårørende som mener de har fått en skade etter feilbehand­ling, sier han.

Erstatning­sutbetalin­ger

Det er en liten økning på to prosent i erstatning­sutbetalin­ger til erstatning­ssøkere på landsbasis, sammenlign­et med samme periode i 2017. Det er utbetalt totalt 534 millioner kroner i totalt 1.131 saker hittil i år.

– Det er fortsatt litt tidlig å si hvor dette ender, men det meste taler for at vi i år kommer til å utbetale rundt en milliard kroner i erstatning­er i 2018, sier Jørstad. ▶

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? ØKT: Utbetaling­ene fra Norsk pasientska­deerstatni­ng til pasienter i Aust-Agder har økt fra i fjor.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ØKT: Utbetaling­ene fra Norsk pasientska­deerstatni­ng til pasienter i Aust-Agder har økt fra i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway