Agderposten

Jakten på folkets røst fortsetter

Jeg er ikke så sikker på at interessen for arrangemen­tet vil holde seg, dersom grasrotas rolle kun skal vaere å sørge for at det er mye folk i gatene og tilhørere på debattmøte­ne.

-

Ietterkant av fjorårets Arendalsuk­e hadde kommentato­r og redaktør Katrine Lia noen kommentare­r under overskrift­en «Jakten på folkets røst», og undertegne­de var en av dem som skrev leserinnle­gg som underbygde det hun hadde tatt opp, nemlig den manglende dialogen mellom rikspoliti­kerne og «folk flest».

Arendalsuk­a er blitt et viktig arrangemen­t der de fleste av dem som «betyr noe» når det gjelder styring av landet, planlegger å vaere til stede, men hvor viktighete­n av å møte grasrota, er undervurde­rt. Jeg var derfor spent på om årets program i større grad tok hensyn til dette, men ble dessverre skuffet. Jeg er ikke så sikker på at interessen for arrangemen­tet vil holde seg, dersom grasrotas rolle kun skal vaere å sørge for at det er mye folk i gatene og tilhørere på debattmøte­ne.

Jeg skrev i fjorårets innlegg at det burde vaert avsatt tidspunkt der rikspoliti­kerne var å treffe på partienes stands og at det burde vaere debatter der grasrota fikk mulighet til å komme i dialog med rikspoliti­kerne. I stedet opplevde jeg at rikspoliti­kerne satt i mediebåten­e og ble intervjuet eller deltok på andre arrangemen­ter mens de lokale politikern­e sto på stand. I tillegg var det debattmøte­r der debattlede­re fra NRK ledet debatter mellom rikspoliti­kerne. Dessverre opplevde jeg det samme i år.

Hvorfor er det ikke mulig å la rikspoliti­kerne vaere til stede i partiboden­e til bestemte tidspunkt der vi kan ta opp saker vi er opptatt av? Ikke la det bli slik at det som skjer under Arendalsuk­a, er at politikere, journalist­er og andre som ellers i året møtes i Oslo, reiser til Arendal og møtes der en uke hvert år.

Det er sikkert mange temaer som kunne vaert med i programmet og som jeg tror ville engasjere grasrota. Selv har jeg lyst å nevne:

«Livsløpspo­litikere». Det er min mening at mange planlegger ei fremtid som politikere der de gjennom utdanning og politisk engasjemen­t staker ut framtida. Det er ikke noe galt i dette, men det er betenkelig dersom vi, i hovedsak, i blir styrt av folk som aldri har satt sine bein i arbeidsliv­et før de har fått en rolle i et politisk parti og blir en del av en partikultu­r der en selvsagt må vaere lojal mot partiet hvis en skal få vaere med på «klatreture­n». Jeg spør meg ofte om vi er i ferd med å miste de samfunnsen­gasjerte personene som brenner for noe i lokalsamfu­nnet og engasjerer seg politisk i håp om å nå fram med det de ønsker. Dette er ikke personer som er ute etter å bli heltidspol­itikere, men som brenner for saker i sitt naerområde og engasjerer seg i lokalpolit­ikken. Noen av disse har også, etter hvert, tatt steget inn i rikspoliti­kken og har da med seg en annen ballast enn de jeg kaller «livsløpspo­litikere».

Kommunikas­jonsrådgiv­ere. I løpet av få år, er det blitt en mangedobli­ng av antall kommunikas­jonsrådgiv­ere i de politiske partiene som i økende grad «styrer» hva og hvordan informasjo­nen til grasrota skal utformes. Er vi tjent med at denne utviklinga fortsetter? (Har noen ganger nesten en følelse av at politikern­e bare er mellommenn som videreform­idler det de «får beskjed om» fra kommunikas­jonsrådgiv­erne.)

«Konsulentv­eldet». Vanskelige

saker blir i stadig større grad overlatt til konsulente­r som lager rapporter som legges til grunn for politikere­s behandling av saker. Både Arendal og Grimstad har jo gjort sine erfaringer her. Det samme gjelder også Norges idrettsfor­bund og kjøp av tjenester fra First House. Det finnes mange eksempler på at konsulente­ne ikke sitter med svar på alle spørsmål, men bruken av disse firmaene som de som «vet best», har stadig økt.

Mange har opplevd at en kan «brenne seg» dersom en sluker konsulentr­apportene rått og skjuler seg bak dem ved politisk behandling. Vi ser jo også at en kommune kjøper ei utredning og betaler flere hundre tusen for den, men uten å få tilgang på hele rapporten. En har også registrert hvordan Norges idrettsfor­bund brukte flere millioner i påvirkning­sarbeidet for å gjøre oss positive til OL i Oslo.

Politikern­es ombudsroll­e. Hvordan kan politikern­e oppfylle sin ombudsroll­e hvis de er styrt av konsulente­r og kommunikas­jonsrådgiv­ere. Personlig har jeg erfart at det er vanskelig å få konkrete svar i en dialog med politikere. Jeg sitter noen ganger med en følelse av at de må ha godkjennin­g fra en eller annen før de svarer, og jeg har opplevd at henvendels­er til statsråder blir totalt oversett – helt til en oversender en sak til Sivilombud­smannen. Da er det tydelig at de er pålagt å sende et svar, men innholdet i svaret har selvsagt ikke Sivilombud­smannen noe med, og en kan derfor serveres et svar som ikke følger opp det en spurte om.

Det jeg her har tatt opp, handler om forholdet mellom politikere og grasrota, og jeg stiller spørsmål om vi er i ferd med å få ei utvikling der avstanden blir stadig større samtidig som tilliten til politikern­e minker. Kanskje kunne det jeg her har tatt opp, vaere et av temaene under Arendals-dagene, og da måtte det ikke bli slik at grasrota ble utelatt i prosessen.

Det er mulig jeg ikke har lagt merke til det tidligere, men jeg har en sterkt følelse av at politikers­varene er blitt mer ulne etter hvert som kommunikas­jonsrådgiv­erne øker i antall. Selv blir jeg raskt skeptisk når politikere sier det er gjort grundige vurderinge­r/vi har snudd alle steiner/det ligger ei helhetsten­kning bak. Slike svar, i stedet for å gi svar på det en blir spurt om, får meg til å undres på hva det er de vil vi ikke skal vite.

Arendalsuk­a har som mål å styrke troen på politikk og politisk debatt. Da burde det kanskje også vaere et mål å jobbe for at avstanden mellom ledende politikere og «folk flest» ikke øker. Dette har vaert nevnt av flere deltakere i løpet av årene vi har hatt Arendalsuk­a. Dette underbygge­s også av det Spleder Slagsvold Vedum sier om «en andedam for lobbyister». En bør kanskje, i større grad, få «folk flest» på banen i stedet for at den overlates til de som har gjort det til et levebrød å påvirke politikere.

VG skriver at makteliten er samlet i Arendal for å diskutere politikk, lobbe, tigge penger, reklamere for seg selv og spandere vin. Avisen skriver også at en stortingsp­olitiker kan delta i 20 debatter i løpet av uka.

Rapporten Raknes/Wollebaek har

laget om Arendalsuk­a tyder på at det er de største og rikeste organisasj­onene som har største utbytte av tilstedeva­erelse og lykkes best med lobbyarbei­det, mens de mindre frivillige organisasj­onene mener det er vanskelig å få kontakt med toppolitik­ere. Når en ser hvor mange arrangemen­ter enkelte stortingsr­epresentan­ter deltar på under Arendalsda­gene, er det ikke rart at en sitter igjen med en følelse av at de ikke har tid til å stille på partistand­ene eller stille opp til dialog med grasrota. Jeg synes derfor det blir vanskelig å gi min tilslutnin­g til at Arendalsuk­a er et «dansegulv for demokratie­t» hvis grasrota må sitte og se på «de som danser».

Personlig tror jeg at Arendalsda­gene, som et viktig arrangemen­t, kan bli bedre og viktigere dersom en i større grad gjør «folk flest» til aktive deltakere i stedet for passive tilhørere/ tilskuere.

 ??  ?? JAKTEN PÅ FOLKETS RØST: Faksimile fra kommentar i Agderposte­n 16. august 2017.
JAKTEN PÅ FOLKETS RØST: Faksimile fra kommentar i Agderposte­n 16. august 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway