Agderposten

- Be om hjelp og snakk om angsten

Nesten 3 av 10 jenter i alderen 16-24 år er plaget av angst og depresjon. Det er om lag tre ganger så mange unge kvinner som har psykiske lidelser enn gutter.

- Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

– Snakk om angsten. Ta kontakt med lege, slik at du kan få hjelp. Gå til psykolog, er MayBritt Haganes klare råd til unge kvinner som lider av angst.

Folkehelse­institutte­t anslår at rundt 70.000 barn og unge har psykiske lidelser som krever behandling, noe som karakteris­eres som et stort helseprobl­em.

Vanligst hos unge

Stress og bekymringe­r oppgis som de vanligste plagene hos ungdommer. I overkant av 30 prosent av ungdomssko­leelevene og 40 prosent av videregåen­deelevene føler at alt er et slit. Nesten halvparten av elevene på videregåen­de skole sier at de har bekymret seg mye om ting den siste uken (Ungdata 2017).

May-Britt forteller at flere har kommet til henne fordi de ikke aner hva de skal gjøre med angsten.

– Det kan vaere tøft å gå til legen, når du egentlig ikke vet hva du feiler. Jeg har guidet de som har spurt og sagt hva de bør gjøre, forteller May-Britt.

Hun forteller at hun ble veldig redd og forvirret da hun fikk angst.

Vanskelig å forklare

– Du vet ikke hvorfor kroppen din reagerer som den gjør. Derfor er det vanskelig å forklare, fortsetter hun.

May-Britts råd er å trene. Hun trener tre dager i uka.

– Jeg har sluttet og røyke og det har også hjulpet, forteller hun.

May-Britt var i 20 årene da hun ble alvorlig syk.

– Det tok lang tid før vi fant ut at det var angst. Jeg ble sendt rundt for å finne ut hva jeg feilte. Først da jeg fikk et angstanfal­l hos legen, fant vi ut hva det var, forteller hun.

May-Britt husker at hun har vaert redd for ting helt fra hun var et lite barn, og det skulle lite til før hun ble stresset.

– Da jeg ble eldre, ble jeg verre. Det er en vanskelig sykdom som man ofte prøver å skjule. Det er mange som ikke forstår at jeg sliter. Da er det tungvint, men nødvendig å si ifra, er hennes råd.

– Jeg begynte på skolen igjen for snart tre år siden fordi jeg ble anbefalt å ta en utdannelse. Jeg hadde vel egentlig ikke troa på at jeg skulle klare det. Derfor er jeg så stolt av det jeg har fått til, sier hun.

Begynner i ung alder

Mer enn 75 prosent av dem som har en angstlidel­se, har fått denne før de fyller 25 år, skriver Gerd Kvale og Bjarne Hansen i boken «101 ting vi gjerne skulle visst da vi begynte å behandle pasienter med angstlidel­ser».

– Ingen følelser er sterkere enn frykt. Hjernen er spesialdes­ignet for å oppdage potensiell­e farer, fortsetter de.

– Ubehandlet eller «feilbehand­let» angst har en tendens til å bli kronisk, og en av de viktigste årsakene til ung uføretrygd i Norge i dag er angstlidel­ser. Vi tror at mange av disse kunne ha vaert hjulpet om de hadde fått kunnskapsb­asert behandling, skriver forfattern­e i et innlegg på nettstedet Psykologis­k.no.

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? be i flere år på grunn av angst. – Jeg er så stolt av å få dette til, sier hun.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD be i flere år på grunn av angst. – Jeg er så stolt av å få dette til, sier hun.
 ?? FOTO: OLE ANDREAS KNUDSEN ?? MISS: Tidligere Frøken Norge-deltaker May-Britt Hagane har slitt med angst i en årrekke. Så begynte hun på skole, og fikk seksere i alle fag. Nå åpner hun egen salong.
FOTO: OLE ANDREAS KNUDSEN MISS: Tidligere Frøken Norge-deltaker May-Britt Hagane har slitt med angst i en årrekke. Så begynte hun på skole, og fikk seksere i alle fag. Nå åpner hun egen salong.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? HEST BLE REDNINGEN: Da angsten var som verst var det hesten Tingeling og hunden Cacao som ble redningen. Med omsorg for dem måtte May-Britt komme seg ut av huset hver dag. Bildet er fra i fjor.
FOTO: PRIVAT HEST BLE REDNINGEN: Da angsten var som verst var det hesten Tingeling og hunden Cacao som ble redningen. Med omsorg for dem måtte May-Britt komme seg ut av huset hver dag. Bildet er fra i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway