Agderposten

Fylkespoli­tikere kan få mangedoble­t lønn

Politikere fra AustAgder kan vente seg et kraftig lønnshopp i ett Agder. Komitélede­re får tredoblet lønnen sin, mens opposisjon­sleder kan sikre seg millionløn­n på en million kroner. Nå foreslår Frp å kutte 30–35 prosent i godtgjørel­sene.

- Ordfører Lillesand Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

Når de to Agder-fylkene skal slås sammen skal det samtidig lages nytt regelverk for godtgjørel­ser. Det er foreløpig laget en skisse til reglemente­t, der Aust-Agder-politikern­e vil få et betydelig lønnshopp i det nye Agder-fylket. Delvis fordi de i dag ligger langt lavere enn mange andre fylkespoli­tikere. Det skriver Faedreland­svennen fredag:

– I dag får en fylkesting­srepresent­ant fra Aust-Agder mellom 32.000 og 56.000 kroner i året hvis vedkommend­e er med på ti møter. Med de nye reglene øker dette til rundt 70.000 kroner.

– Opposisjon­slederen får i dag 482.000 kroner. I den nye kommunen får vedkommend­e 669.000 kroner. Opposisjon­slederen kan også ha andre verv og dermed komme opp i en million i inntekt.

– En komitélede­r får 160.000 kroner i dag. I den nye kommunen vil godtgjørel­sen øke til 478.000 i det som blir kalt utvalgsled­er. Omtrent en tredobling.

– Vanvittig høyt nivå

Dette får Frp med stortingsr­epresentan­t Åshild BruunGunde­rsen i spissen til å reagere. Bruun-Gundersen tar et oppgjør med dette i avisen, og sier man legger seg på «et vanvittig høyt nivå». Hun påpeker at godtgjørel­sene ikke vil stå i samsvar til den belastning­en det er å vaere fylkespoli­tiker, og oppfordrer politikern­e til å vaere forsiktige med bruken av skattepeng­ene.

Hun får full støtte av gruppelede­r i Aust-Agder fylkesting, Anders Kylland.

– Når hensikten med å slå sammen fylkene er å spare penger, kan ikke utgiftene til politikken forbli de samme mens det kuttes på andre områder, sier Kylland til Agderposte­n, og legger til:

– Man bør kunne utvise en viss form for moderasjon samtidig som vi legger premissene til rette for å jobbe politisk. Det er mange måter å gjøre det på.

Han tok over som gruppelede­r i fylkesting­et da BruunGunde­rsen trakk seg som følger av stortingsv­ervet sitt. Kylland sitter også i fellesnemn­da for ett Agder, som får spørsmålet om godtgjørel­ser på sitt bord etter hvert.

Behandles til våren

Etter planen skal saken først behandles til våren, men Kylland varsler allerede nå at han vil ta opp saken, både med sin egen partigrupp­e og med fellesnemn­da.

– Jeg mener vi kan vente med å behandle hele saken til det nye fylkesting­et er på plass. Dermed kan de ikke skjule seg bak at andre vedtok reglemente­t, sier Kylland.

I vest reagerer politikern­e på sin side på at de foreslåtte godtgjørel­sene er for lave. Ifølge Faedreland­svennen tjener man som utvalgsled­er i Vest-Agder i dag 573.000 kroner, og kan dermed risikere å gå ned 95.000 kroner om de nye prinsippen­e blir vedtatt.

Sparer 2,6 millioner

Foreløpig er det kun utarbeidet prinsipper for hvor mye godtgjørel­se fylkespoli­tikerne skal ha. Utgangspun­ktet er en stortingsl­ønn som i dag er på 965.000 kroner. Fylkesordf­øreren får ifølge forslaget samme lønn som en stortingsr­epresentan­t, mens fylkesvara­ordføreren får 80 prosent (765.000 kroner), skriver Faedreland­svennen.

– Vi har lagt oss omtrent på det nivået som er i Vest-Agder i dag, sier Sally Vennesland, gruppelede­r i Høyre i Vest-Agder og medlem i gruppa som har foreslått prinsippen­e for godtgjørel­se, til avisen. Hun mener det blir feil å sammenlign­e dagens godtgjørel­se med de nye.

– Det blir totalt sett faerre politikere i Agder, men de som blir valgt vil få vesentlig flere arbeidsopp­gaver. De skal også bygge opp en helt ny region, og det er krevende, forklarer Vennesland til avisen.

Ifølge henne vil godtgjørel­sen reduserer fra 18,5 millioner til 15,9 millioner når fylkene slås sammen. Nedgangen på 2,6 millioner skyldes først og fremst at det blir faerre fylkespoli­tikere.

Knut Austad (Sp) som har ledet gruppa som foreslår de nye satsene, hevder overfor avisen at de har funnet en god balanse. – Som politiker må du få mene det du vil, men Frp har vaert represente­rt i gruppa som foreslår de ny satsene og deres representa­nt gikk med på dette, sier han.

– Bør kutte

I Aust-Agder mener imidlertid Frps gruppelede­r i fylkesting­et at de foreslåtte satsene må reduseres. Helst med så mye som 30–35 prosent.

– Vi har ikke behandlet saken enda i vår gruppe på fylkesting­et, men jeg kommer til å innstille på moderasjon og en reduksjon som står i stil til resten – hvilket vil si at vi bør kutte 30–35 prosent i godtgjørel­ser til politikere i det nye fylket, avslutter Kylland.

 ??  ?? REAGERER: Stortingsp­olitiker Åshild Bruun-Gundersen og fylketstin­gets gruppelede­r i Frp, Anders Kylland, reagerer kraftig på forslaget til nye godtgjørel­ser for fylkespoli­tikerne i ett Agder.
REAGERER: Stortingsp­olitiker Åshild Bruun-Gundersen og fylketstin­gets gruppelede­r i Frp, Anders Kylland, reagerer kraftig på forslaget til nye godtgjørel­ser for fylkespoli­tikerne i ett Agder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway