Agderposten

Ba førsteklas­singene løse gåtene mamma, pappa og Erna ikke klarer

Kunnskaps minister Jan Tore Sanner (H) feiret skolestart sammen med førsteklas­singer på Brynseng skole i Oslo. En rekke nye endringer i skolen startet samtidig.

-

– Jeg er sikker på at dere som starter i 1. klasse i dag, kommer til å løse mange av gåtene som vi ikke har svaret på nå. For det er mye som verken mamma, pappa eller Erna, selv om hun er den øverste sjefen i Norge, vet, røpet Sanner da han hilste de 41 spente skolestart­ene på Brynseng skole velkommen mandag.

Brynseng skole, som sto klar i fjor, og som dekket av solcellepa­nel er landets første naer nullenergi­skole, fikk også besøk av Oslos ordfører Marianne Borgen (SV). Hun oppfordret barna til å leke mye.

Venter på normtall

Årets skolestart markerer også starten på en rekke lovendring­er i skolen. De mest omtalte og omstridte er innføringe­n av en laerernorm i grunnskole­n som sikrer at det maksimalt er 16 barn per laerer på 1.–4. trinn og maksimalt 20 barn per laerer på 5.–10. trinn. Normen trappes opp til henholdsvi­s 15 og 20 barn fra neste høst.

Om alle landets kommuner og skoler klarer å oppfylle normen, får Kunnskaps departemen­tet først oversikt over senere i høst. Sanner sier han håper tallene vil vise at kommunene er kommetlang­t i rekrutteri­ngs prosessen.

Før sommerferi­en anslo departemen­tet at det måtte skaffes 1.360 nye laerere til skolestart for å oppfylle normen.

– Kommunene har plikt til å få dette til, men vi har laget en smal unntaksord­ning. Det betyr at hvis det ikke er kvalifiser­te søkere, så kan skolen vente, men da må de utlyse stillingen på nytt etter et halvt år. Det er fordi dette skal vaere en laerer- norm og ikke en voksennorm, sier Sanner til NTB.

Han sier han vil følge nøye med slik at normen ikke ender med å tappe distriktss­kolene for laerere til fordel for byene, slik blant annet Sp har vaert bekymret for.

Støtter normen han er mot

Normen betyr ikke at så fort en klasse bikker 16 eller 21 elever, så settes det inn en ny laerer. Sanner understrek­er at normen gjelder som et snitt på trinnet, og at skolene har rom til å sette inn ekstra laerere der de mener det er størst behov. Han mener elevene og foreldrene vil merke forskjell.

– De vil merke at det blir flere gode laerere i skolen, at elevene blir sett, og at det blir et godt rom for både mestring og laering, mener Sanner.

Laerernorm­en, som Sanner og Høyre var høylytte motstander­e av i en årrekke, ble tvunget gjennom av Kristelig Folkeparti (KrF) som en del av budsjettfo­rliket i fjor. Nå sier Sanner at han er for normen som innføres.

– Det er utfordrend­e når det blir for mange normer som begrenser det lokale handlingsr­ommet, men jeg er for at det blir flere gode laerere i skolen, og det har vi lagt til rette for i flere år. I forliket med KrF ligger det også at vi skal oppretthol­de kompetanse­kravene tilla e rer n e, og dermed mener jeg at vi har funnet en god løsning, sier han.

Nikabforbu­d

I tillegg til laerernorm­en innføres det også en rekke andre lovendring­er i forbindels­e med skolestart, blant annet: * Skolene plikter å gi intensiv opplaering til elever på 1.–4. trinn som står i fare for å henge etter i lesing, skriving eller regning.

* Skoleeier må lage en plan som sikrer en god overgang fra barnehage til skole og Skolefriti­dsordninge­n( S FO )/ Aktivitets skolen( AKS )* De tinnføres plikt for skolen til å samarbeide med kommunale tjenesteti­lbydere for å følge opp eleverme d spesielle vansker. * Det innføres et forbud mot heldekkend­e ansiktspla­gg for elever og ansatte i skoler, inkludert SFO/AKS, leksehjelp og opplaering utenfor skolens område.

(©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KUNNSKAPSM­INISTER: Jan Tore Sanner (H) møtte Tobias og de andre førsteklas­singer på Brynseng skole i Oslo på første skoledag mandag. Anne Zetterdahl (t.h.), assisteren­de rektor på Brynseng skole, og Astrid Søgnen, skolesjef i Oslo, står bak. Innfelt over: Statsminis­ter Erna Solberg.
FOTO: NTB SCANPIX KUNNSKAPSM­INISTER: Jan Tore Sanner (H) møtte Tobias og de andre førsteklas­singer på Brynseng skole i Oslo på første skoledag mandag. Anne Zetterdahl (t.h.), assisteren­de rektor på Brynseng skole, og Astrid Søgnen, skolesjef i Oslo, står bak. Innfelt over: Statsminis­ter Erna Solberg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway