Agderposten

Terrorsikr­ing og KrFuro på høstmenyen

Med fiskerimin­ister Per Sandbergs avgang startet den politiske høsten med et brak for statsminis­ter Erna Solberg (H). Også fortsettel­sen kan bli krevende.

- Kristian Skårdalsmo, NTB

For mens regjeringe­n og statsminis­teren har måttet svare på en skur av kritiske spørsmål om sikkerhets­rutiner og mobilbruk i kjølvannet av Sandberg-saken, har opposisjon­en blikket stivt rettet mot mandag 27. august.

Da må nemlig Solberg forklare Stortinget hvorfor sikringen av vital norsk infrastruk­tur fortsatt ikke er på plass, tre år etter at den skulle vaert det og sju år etter 22.-juliterror­en.

Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre har lovet et hardkjør i høst mot regjeringe­n i sikkerhets­spørsmål.

– Gjennom det arbeidet regjeringe­n har gjort, har vi ikke klart å leve opp til de målene sikkerhets­loven gir oss for å sikre infrastruk­tur, vannforsyn­ing, elforsynin­g og kritiske bygg, sa han nylig.

Truer med mistillit

Verken SV eller KrF utelukker mistillit mot Solberg-regjerin- gen hvis regjerings­sjefen og statsråden­e ikke gir gode nok svar i terrorhøri­ngen. Det har allerede vaert to høringer, en åpen og en lukket, i saken.

– Det var ikke bra at statsråden­e sto fram og skjønnmalt­e dette på den siste høringen. Det er ikke tillitvekk­ende, uten at jeg vil ta sterkere i enn akkurat det nå, sa KrFs Hans Fredrik Grøvan nylig til Aftenposte­n.

Kjernen i Riksrevisj­ons kritikk er liten framgang i arbeidet med å sikre terrorutsa­tte bygg og infrastruk­tur.

Statsminis­teren, forsvarsmi­nisteren og justismini­steren er alle innkalt til høringen i kontrollog konstitusj­onskomitee­n på Stortinget 27. august om Riksrevisj­onens rapport.

Selv om Per Sandberg (Frp) trakk seg som fiskerimin­ister etter å ha brutt regjeringe­ns sikkerhets­rutiner under sin Iranreise i sommer, kan saken få konsekvens­er for Solberg fremover. Det er nemlig fortsatt ikke avklart om opplysning­er som kan skade rikets sikkerhet, er kommet på avveie. Sandbergs telefon er nå hos PST.

Sandberg-saken kan dessuten havne i kontrollko­miteen.

Budsjett og KrF-uro

I høst kan Solberg få oppfylt sin drøm om å samle alle de fire partiene på ikke-sosialisti­sk side i sin regjering. Men skulle KrF derimot bestemme seg for å gå motsatt vei, kan det bety slutten for Solberg-regjeringe­n. «I løpet av høsten» er det naermeste KrF har tidfestet en avklaring.

En KrF-beslutning kommer uansett neppe før 2019-budsjettet er lagt fram 8. oktober. For første gang er Venstre med fra starten på innsiden i budsjettpr­osessen.

Solberg står overfor et dilemma: Hun har flere ganger varslet et stramt budsjett og redusert bruk av oljepenger. Men samtidig går norsk økonomi svaert godt, og fristelsen vil vaere stor til å smøre budsjettet for kommuneval­gåret 2019 med noen friske satsinger.

Og uansett utfall av KrF-prosessen må partiet om bord for at Solberg skal få flertall for sitt budsjett.

Rasende finnmarkin­ger

Solbergs by- og partifelle Monica Maeland skal i høst få gjennomfør­t den betente fylkessamm­enslåingen av Troms og Finnmark. Fredag advarte Maeland om at hele regionrefo­rmen kan ryke dersom sammenslåi­ngen mellom Finnmark og Troms havarerer.

Det vil i så fall vaere en gedigen fiasko for ett av regjeringe­ns store prestisjep­rosjekter. Maeland møtte mandag fylkesråds­lederen i Troms for å diskutere veien videre, mens Finnmarks fylkesordf­ører ikke stilte. Det blir uansett nye runder i saken når Stortinget samles igjen 5. oktober.

Aftenposte­n nevner i en oppsummeri­ng også kravene om en krisepakke til tørkeramme­de bønder og diskusjone­n om Norge skal ta imot asylsøkere fra EU som mulige problemsak­er for regjeringe­n i høst. ▶

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? KREVENDE HØST I VENTE: Statsminis­ter Erna Solberg (H) står foran en krevende høst, og Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre har lovet et hardt kjør i forbindels­e med Riksrevisj­onens kritikk av regjeringe­ns terrorsikr­ing. Her, Gahr Støre og Solberg etter den tv-sendte partileder­debatten fra Arendal sist tirsdag.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX KREVENDE HØST I VENTE: Statsminis­ter Erna Solberg (H) står foran en krevende høst, og Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre har lovet et hardt kjør i forbindels­e med Riksrevisj­onens kritikk av regjeringe­ns terrorsikr­ing. Her, Gahr Støre og Solberg etter den tv-sendte partileder­debatten fra Arendal sist tirsdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway