Agderposten

Denne sommeren har vi sett konsekvens­ene av et klima ute av kontroll

Forrige uke kom nyheten om at norske klimagassu­tslipp gikk bittelitt ned i 2017. Det er ingen grunn til å feire at klimapolit­ikken fortsatt går i sneglefart.

-

Denne sommeren har vi sett de konkrete konsekvens­ene av et klima ute av kontroll: Hetebølger, tørke, skogbrann og menneskeli­ge tragedier. Forskere varsler hetebølger også de neste fire årene. Mens Europa rammes av ekstremvae­r, har regjeringe­n avlyst Norges klimamål for 2020. Norge slipper fortsatt ut mer enn i 1990. Til sammenlign­ing har Sverige og Danmark kuttet utslippene sine med over 20 prosent.

Heller ikke fram mot 2030 finnes det noen plan for norske utslippsku­tt. I stedet skal utslippsku­ttene tas ute i Europa, mens Norges mest forurensen­de naering får gå fri. I vinter åpnet regjeringe­n for ny oljeleting i det sårbare Barentshav­et. Utslippene fra det planlagte Johan Castberg-feltet vil spise opp utslippene fra alle norske elbiler, og på Troll-feltet i Nordsjøen legger man opp til å produsere fossil energi til langt utpå 2050-tallet.

Det er helt fint å bruke kvotesyste­met til effektive utslippsku­tt i Europa. Men den europeiske klimasolid­ariteten må også innebaere at vi tar vår del av klimadugna­den. Fjorårets marginale utslippsku­tt vitner om at klimapolit­ikken i praksis står stille. Hvor mange flere hetebølger har vi råd til? Norge trenger en grønn “new deal” for å bøte på alle årene med handlingsl­ammelse.

Josefine Gjerde, leder Grønn Ungdom Aust-Agder

Shirin Bagheri, nestleder Grønn Ungdom Aust-Agder

 ??  ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB Scanpix
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB Scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway