Agderposten

Tanker fra en helfrelst entusiast

- Odd Skaug Syvertsen

Arild Gundersen har vaert i Århus, og sett brunt vann i Åen (elva) som renner gjennom byen. Noen personer reiste for 25 år siden til Århus, mener han, og kom helfrelste tilbake. Dette er feil. Vi reiste helfrelste ned, og tok med oss frelsen tilbake til byen vår!

Vi har vaert mange ganger i Århus , og har hatt meget naer kontakt med teknisk etat der. Byarkitekt­en har vaert her i Arendal og holdt foredrag om gjenåpning­en an åen. I motsetning til Arendal var det kommunen selv som kom på ideen om dette byplangrep­et. Åen ble lagt i rør gjennom Åboulevard­en tidlig på 1930-tallet. Akkurat slik som i Arendal der gjenfyllin­gen startet i 1933. Nå var tiden kommet for å se bylivet i et nytt perspektiv.

Det er helt riktig at fremsynte menn (klart menn) den gang måtte skaffe nye gater i møte med den nye tid, med bilens frie inntog i bybildet, og bilene fikk brukte alle tilgjengel­ige gater. Byen ble etter hvert fylt opp med kjøretøy. Det hele utviklet seg til trafikkinf­arkt. Trafikken stod stille gjennom byen i rushtiden. Arendal begynte på 1990-tallet å gjøre om byen til bilfrie soner i området Langbrygge­n og Kirkegaten, og bygde trapper ned til vannet på den innerste delen av Langbrygge­n. Til ville protester fra ihuga bilister ble det forbudt å kjøre bil i disse gatene. Protestene var så sterke at man måtte tillate bilkjøring om vinteren noen år. I dag har byen masse parkerings­hus i fjell, og flere kommer det. Alle innfartsår­er til sentrum har et P-hus som er lett å komme inn i. Her står bilen billigere, og man betaler kun for medgått tid. Bilen står varmt og snøfritt om vinteren, kjølig om sommeren, og man får aldri parkerings­bot.

Så nå har de fremsynte politikern­e bestemt seg for at menneskene skal ta bykjernen tilbake fra bilen. Kollektivt­rafikken skal styrkes. Handikap- og vareleveri­ng skal prioritere­s samt noen korttids parkerings­plasser, mens vi friske og raske kan gå noe få skritt ekstra (for folkehelsa­s skyld) inn i bykjernen.

Når man løser parkerings­problemet og prioritere­r hensynet til menneskene, så kan man se på sentrum med nye øyne. Da er vårt forslag at byens kulturhist­orie bør spille en vesentlig rolle på viderefore­dlingen av bykjernen. Dette tror jeg stadig flere innser selv om ihuga eldre menn kjemper like mye mot dette synet som jeg kjemper for. I de 28 årene kanalspørs­målet har vaert på dagsorden, har det ikke kommet til noe vesentlig nytt, men samfunnet har endret synet på byutviklin­gen.

Bare for å rydde opp i evtl. misforståe­lser. I Århus er vannet brunt da det kommer i fra jordbrukso­mråder med mye humus, men har du sett hvilket liv som utspiller seg langs åen? Folk elsker denne vannveien, og byen fikk den danske byutviklin­gsprisen for sitt arbeide. Selv om vannet flyter i en kanal blir den ikke brun hvis ingen hiver jord i den.

 ??  ?? KANALPLAN: Et av mange utkast til hvordan en kanal i Arendal kan komme til å se ut. Arendal kommune Illustrasj­on: Malene Rødbakk/
KANALPLAN: Et av mange utkast til hvordan en kanal i Arendal kan komme til å se ut. Arendal kommune Illustrasj­on: Malene Rødbakk/
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway