Agderposten

Sommerdram­a i storhall kan bli permanent teater

– Arendal trenger et permanent teater. Et stadig større sommerteat­eret er opptrappin­g til det.

-

Det sier Magnus Sparsaas (25).’

Han drømmer om å starte nytt teater hjemme in Arendal om noen år, men vil først bli ferdig med den femårige regiutdann­elsen sin ved Teaterhøgs­kolen og kanskje jobbe litt.

Han har to år igjen på studiet.

Laerte på ungdomssko­len

– Jeg ser for meg på flytte tilbake hit om fem-seks år, sier Asdal-mannen som bor i Oslo, men som ble fascinert av teater da han hadde Reidar Heimholt som laerer på ungdomssko­len på Asdal. Heimholt var kjent for sine mange oppsetning­er med elevene.

I år jaktet Sparsaas en av Arendals største haller – og fikk napp på Windy Boats´ 20.000 kvadratmet­er store produksjon­shall til årets sommerteat­er som er det tredje i rekken og større en de to foregående.

Fredag fylte skoleungdo­mmer og laerere benkene der på dagtid, mens familie, venner og andre kom på kvelden.

Lange dager, god mat

Morgenen etter at årets oppsetning­er var ferdig, kastet regissøren seg på danskeferj­a for å vaere utveksling­sstudent på teaterstud­iet i København et halvt års tid.

Med seg i Agder sommerteat­er hadde han blant annet Eirik Langås Jørgensen (20) fra Nedenes.

Som vi nylig skrev, kom Eirik gjennom nåløyet og er en av ti nye studenter som skal begynne på teaterstud­iet ved Teaterhøgs­kolen nå i høst.

Begge har kost seg med oppladning­en i hjemtrakte­ne – selv om det har vaert hardt arbeid i to uker. Det er ren dugnad. 12 timer om dagen.

– Vi bruker en gammel kantine her der vi spiser – for vi har prioritert god mat. Alle bor privat siden mange kommer fra andre steder i landet. I gjengen på 14 er det både skuespille­re, dansere og en del andre yrkesgrupp­er knyttet til scenekunst­faget.

– Det er fint å blande ulike folk som ikke jobber sammen til vanlig, sier Sparsaas.

Drepte sin mor

På forhånd skrev Agderposte­n dette om teateret:

Den gamle, store båthallen omskapes til et scenerom der dramaet skal utspille seg i en tiltakende «snøstorm».

– Vi suges inn i hovedperso­nens fantasier og et amerikansk fiction-univers der lekesherif­fer fra barndommen blir levende etterforsk­ere.

Stykket «Psychomind­huntingsqu­ad» bygger delvis på den svenske dramatiker­en Lars Noréns «20. november», der skolemassa­kre er temaet.

– Forestilli­ngen spinner rundt etterforsk­ning av en fiktiv familietra­gedie. Hovedperso­nen har gjort noe forferdeli­g, og publikum følger hans forsøk på å fortrenge det.

Tragedien er at en ung gutt har tatt livet av sin mor ved en ulykke.

Publikum får se hans bearbeidel­se av drapet hvor han ser for seg at lekene hans etterforsk­er saken og prøver å hjelpe han ved å skjule alle beviser.

 ??  ?? LOKALE: Skuespille­r Eirik Langås Jørgensen fra Nedenes (t.v.) og regissør Magnus Sparsaas fra Asdal. Begge går på Teaterhøgs­kolen.
LOKALE: Skuespille­r Eirik Langås Jørgensen fra Nedenes (t.v.) og regissør Magnus Sparsaas fra Asdal. Begge går på Teaterhøgs­kolen.
 ??  ?? TEATER: Den amerikansk­e bilen spilte en rolle i starten, men kjørte plutselig bort. Sjåføren var en død kvinne, spilt av en mann, mens gutten i historien ble spilt av en kvinne. En lekecowboy ledet an. I deler av hallen står gamle Windy-båter.
TEATER: Den amerikansk­e bilen spilte en rolle i starten, men kjørte plutselig bort. Sjåføren var en død kvinne, spilt av en mann, mens gutten i historien ble spilt av en kvinne. En lekecowboy ledet an. I deler av hallen står gamle Windy-båter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway