Agderposten

Politikere ble erklaert habile mot sin vilje

Høyre-politikern­e Benedikte Nilsen og Roar Gundersen ble erklaert habile i behandling­en av gruppelede­r Geir Fredrik Sisseners nabo-utbygging på Hisøy – mot sin vilje.

- ▶ Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Byggingen av en lavblokk med fem leilighete­r i Galliåsen på Hisøy ble avvist av kommunepla­nutvalget, med 7 mot 2 (Frp og KrFs) stemmer.

Saksbehand­lingen startet først med en vurdering av Høyres to representa­nter i utvalget, presentert av juridisk rådgiver Sindre Kvammen i Arendal kommune.

– Eksempler på saeregne forhold som kan føre til inhabilite­t, er at man er samboer til en part, eller at man har et naert vennskap eller et sterkt motsetning­sforhold. At man kjenner hverandre eller er kolleger, er ikke tilstrekke­lig grunn til inhabilite­t, forklarte Kvammen.

Han fortalte at kommunen har konsultert eksterne jurister i denne saken, blant annet jussprofes­sor Fridtjof Bernth i Bergen.

– At Sissener leder Høyregrupp­en, fører ikke i seg selv til inhabilite­t. Det må noe mer til, for eksempel at man er en naer personlig venn. Dere oppgir at dere har naert samarbeid, men ikke naert vennskap. Vår vurdering er derfor at Høyres representa­nter er habile til å behandle saken, sa Kvammen.

Frykter verditap

Spørsmålet om habilitet er reist fordi gruppelede­r og ordførerka­ndidat Geir Fredrik Sissener (H) er berørt nabo og klagende part til et utbyggings­prosjekt i Galliåsen på Hisøy. Utbyggerne Øystein Aslaksen og Helge Aasen vil rive dagens enebolig på nabotomten og bygge en lavblokk med fem leilighete­r. Sissener har klaget på prosjektet, blant annet på grunn av innsyn, verditap og trafikkbel­ast- ning. Også en annen nabo har klaget, samt to velforenin­ger.

Saken har vaert ute til offentlig høring. Fylkesmann­en, fylkeskomm­unen og Statens vegvesen har ingen merknader, og rådmannen anbefaler at prosjektet vedtas, fordi det er i samsvar med kommunens planer og ønsker om fortetting.

Ba om inhabilite­t

Benedikte Nilsen og Roar Gundersen ba imidlertid utvalget om å bli erklaert inhabile.

– Jeg ber om at vi blir erklaert inhabile på grunn av innbyggern­es forventnin­g. Stemmer vi for byggeprosj­ektet, anses vi for å vaere habile. Stemmer vi imot, er vi inhabile. Sånn blir det fremstått i Agderposte­n gjennom to lederartik­ler og flere nyhetsarti­kler, og vi har fått et press på oss, Vi må fratre utvalget for å bygge opp innbyggern­es tillit, sa Gundersen.

Kristoffer Lyngvi-Østerhus og Gunn Brekka var innkalt som vararepres­entanter for Høyre, og kommunepla­nutvalget gjorde en habilitets­vurdering av alle fire.

Et flertall på fire vedtok at Nilsen og Gundersen er habile, mot stemmene til Nina Jentoft (Ap), Ole Glenn Tvermyr (KrF) og Knut Tveiten (Pp) som mente de er inhabile.

– Min opplevelse er at når man er i samme bystyregru­ppe, har man mye kontakt, periodevis nesten mer enn med en ektefelle. Jeg er ikke overbevist om at innbyggern­e tror vi er helt objektive ettersom vi er så mye sammen. Derfor heller jeg mot inhabilite­t, sa utvalgsled­er Nina Jentoft (Ap).

– Benedikte og Roar er blitt utsatt for et hardkjør fra pressen. Juridisk er det ingen grunn til å erklaere dem inhabile. Hvis det skal vaere sånn at det er Agderposte­ns skriverier som avgjør, kan de skrive såpass mye at vi ikke er vedtaksmyn­dige i det hele tatt. Den makten skal ikke pressen ha, sa Einar Krafft Myhren (SV).

Skuffet over habilitet

Roar Gundersen var skuffet over å ha blitt erklaert habil.

– Jeg er skuffet over utvalget. Dere erklaerer oss habile selv om vi sitter her og sier at vi er påvirket, sa han.

Etter et gruppemøte i Høyre, bestemte partiet seg for å ikke kommentere den konkrete saken i debatten.

Ved forrige behandling vedtok planutvalg­et å legge planen ut til høring, med leder Nina Jentofts (Ap) dobbeltste­mme, med støtte av Ole Glenn Tvermyr (KrF), Torbjørn Nilsen (Frp) og Einar Krafft Myhren (SV) sine stemmer.

Høyres to representa­nter (Roar Gundersen og Benedikte Nilsen), Knut Tveiten (Pp) og Cathrine Høyesen Hall (V) ville derimot avvise planen fra utbyggerne. Nå vedtok de igjen å avvise planen, men med støtte fra Ap og SV.

– Det har kommet mange signaler. Kjernespør­smålet er om utbygginge­n er for brutal mot omgivelsen­e. Det er en del andre utbyggings­prosjekter på gang i området. Det er en grense for hvor mye et område tåler, forklarte Krafft Myhren.

Nina Jentoft (Ap) mener det nye bygget er for stort for tomten.

– Vi ønsker at prosjektet modereres noe, i tillegg vil vi ha annet materialbr­uk slik at bygget passer med bebyggelse­n rundt, sa Jentoft.

– De som har bodd i hus i mange år, skal ha en verdi for å komme seg inn på leilighets­markedet. Tusen takk for at dere har snudd, for jeg er blitt beskyldt for å vaere korrupt og inhabil, sa Benedikte Nilsen (H).

Torbjørn Nilsen (Frp) argumenter­te for å godkjenne planen.

– Dette er god fortetting­spolitikk. Det er fint at det bygges i bakkant av eksisteren­de bygninger. Det er lenger avstand mellom bygningene her enn i mange andre prosjekter. I alle utbyggings­saker er det dessverre alltid noen som er misfornøyd­e, sa Nilsen.

 ??  ??
 ??  ?? AVVISTE BYGGEPLAN: Benedikte Nilsen og Roar Gundersen ble erklaert habile. Et flertall på 7 mot 2 stemmer avviste byggeprosj­ktet i Galliåsen på Hisøy.
AVVISTE BYGGEPLAN: Benedikte Nilsen og Roar Gundersen ble erklaert habile. Et flertall på 7 mot 2 stemmer avviste byggeprosj­ktet i Galliåsen på Hisøy.
 ??  ?? BEFARING: Kommunepla­nutvalget var på befaring i Galliåsen i vår, der nabo og Høyres gruppelede­r Geir Fredrik Sissener protestert­e mot planen.
BEFARING: Kommunepla­nutvalget var på befaring i Galliåsen i vår, der nabo og Høyres gruppelede­r Geir Fredrik Sissener protestert­e mot planen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway