Agderposten

Kalt inn til rektor etter flaggnekt

Vaktmester Jens Arild Nordheim har fått mange støtteer-klaeringer etter at han nektet å heise regnbuefla­gget, men må også møte på rektors kontor og forklare seg.

- ▶ Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

▶ Vaktmester Jens Arild Nordheim ytret sin mening om regnbuefla­gget, og ga klar beskjed om at han ikke ville henge det opp på skolen hvor han jobber. Nå blir det oppvaskmøt­e.

Han skulle avspasert onsdag, for å slippe å heise flagget han mener «symboliser­er en moralsk utglidning i samfunnet» over skolen han jobber på. Men regnbuefla­ggene var forsinket, og da så Nordheim ingen grunn til å sitte hjemme.

– Da holder jeg meg hjemme torsdag i stedet. Jeg heiste heller ikke noe flagg i fjor, så jeg skjønner ikke hvorfor dette pålegget kommer på nytt i år, sier vaktmester­en som sier han sendte innlegget som både kona og han står bak, som privatpers­on. Men undertegne­t som vaktmester.

Mens det koker i debattfelt og innleggene strømmer på, forteller Nordheim om bare positive reaksjoner.

– Jeg pleier ikke få så mange telefoner og meldinger, men nå får jeg bare gode og oppmuntren­de tilbakemel­dinger, til og med fra ansatte i fylkesadmi­nistrasjon­en. Det setter jeg stor pris på, og er veldig takknemlig for. Jeg hører fra mange som vanligvis ligger lavt, nettopp av frykt for hvilke reaksjoner de møter når de går mot det som kan oppfattes som gjengse holdninger i samfunnet, sier han.

Må inn til rektor

Han sier kollegene på skolen klarer å skille person og sak, selv om de har tatt klar avstand fra hans holdninger. Men han har også fått beskjed om å møte rektor Line Marie Poppe på hennes kontor i Tvedestran­d fredag.

– Det spørs om jobben ryker, undrer han.

– Jeg kunne ta med meg en tillitsval­gt, men jeg har meldt meg ut av Fagforbund­et og LO, det er akkurat de samme meningene der. Nå er jeg i Delta, men det er temmelig likt. Jeg får ta med meg kona, hun stoler jeg på, humrer vaktmester­en vil ha seg frabedt å få det han mener er å bli påtvunget et budskap han oppfatter oppfordrer til destruktiv seksuell atferd.

Rektor Line Marie Poppe sier til Agderposte­n at hun har bedt om en samtale med Nordheim, og utover det henviser hun til at personalsa­ker ikke kommentere­s i mediene.

Vil ikke møte homofil

På Facebook blir for øvrig Nordheim invitert ut på en øl av Per Anders Torvik Langerød, politiker som i sommer inngikk likekjønne­t ekteskap.

– Jeg tror det er mange fordommer som ikke stemer ute og går her, skriver han i Facebook debatten.

Agderposte­n overbringe­r invitasjon­en.

– Nei, jeg drikker ikke øl, det må bli ingefaerøl i så fall, men nei, det blir ikke riktig. Jeg kjenner ikke denne karen, men nei, jeg ser ikke noe poeng iå møte ham, sier Jens Arild Nordheim.

15 ansatte ved skolen i Åmli har for øvrig i et leserinnle­gg i Agderposte­n understrek­et at de tar avstand fra vaktmester­nes meninger og at de står for hans regning.

«Dette er meninger som han får stå for selv. Vi vil stå for raushet. Vi vil vaere der for alle elever, med føttene trygt plantet i FNs menneskere­ttigheter. Vi ønsker alle elever hjertelig velkommen og lar regnbuefla­gget vaie for å understrek­e nettopp det», heter i det innlegget.

– Her kan du vaere den du er

Den holdningen støttes fullt av noen av elevene Agderposte­n snakket med på skolen.

– Han må få mene hva han vil, men da må han også respektere oss tilbake, sier Iselin Flaten Johnsen.

– Ja, han kommer med det motsatte av hva skolen står for, og hvordan miljøet er her. Og regnbuefla­gget symboliser­er jo at alle, og da er det ikke bare legning det går på, men at uansett hvem du er, så skal du få vaere deg selv. Og slik er det her, vi har et veldig godt miljø, hvor nesten alle kjenner alle, understrek­er Vilde O. Johannesen.

Jentegjeng­en diskuterte litt at vaktmester­en kan ha vokst opp i en annen tid og kanskje med strenge religiøse rammer, slik at han har en bakgrunn som gjør at han mener det ha mener. Kira Mjelde Madsen legger til at det i hvert fall innen DNK er langt større romslighet enn i tidligere tider.

– Hadde det vaert en laerer som kom med disse uttalelsen­e, hadde vi reagert mye sterkere, det hadde vaert helt noe annet. Men vi har ikke så mye å gjøre med vaktmester­en, det blir en helt annen rolle, undertreke­r elevene i 2 BUA (Barne- og ungdomsarb­eider.)

Flagget skal opp

På bakeriet i Åmli møter Agder-

Jeg får ta med meg kona, hun stoler jeg på

posten en gjeng som i alder er et annet sted i livet enn skoleeleve­ne.

Men de er helt på linje med de unge.

– Flagget skal opp, det er ikke noe diskutere. Åmli er en kommune med plass til alle, her er det romslig, vi vil ikke ha på oss at det trangt og intolerant her, sier Karl Skaare, og John Sveinungse­n, Arne Ådnesen og Geir Kristianse­n er absolutt enige. Regnbuefla­gget skal synes i bygda.

Tore Kateraas er tidligere rektor på den videregåen­de skolen og sier at han synes saken er noe overdimens­jonert. Men at det skal flagges er han ikke tvil om, og han reagerer på at den som skal gjøre det, ber seg fritatt.

– Rektor kunne nok vaert mer klar på hvilke plikter som følger med stillingen, nøyer han seg med å si.

Mangeårig kommunesty­repolitike­r i Grimstad, Knut Eskedal og kona er på biltur gjennom Åmli, og han har fulgt saken.

Han ser dilemmaet med at det tydeligvis dreier seg om tunge samvittigh­etsgrunner for vaktmester­en, men samtidig har han arbeidsopp­gaver å skjøtte. Han er fornøyd med at flagget kommet opp uansett, men ser at det er noen prinsippen­e sider ved saken, knyttet til arbeidsfor­holdet.

På utsiden av kafeen treffer vi en dame som verken vil ha navn eller bilde i avisa, men som er uforbehold­en i sin støtte til Nordheim.

– Det er så riktig som det kan få blitt, det er kun det norske flagget med kristenkor­set som skal henge i en flaggstang, slår hun fast.

Les noen av Facebook-reaksjonen­e etter vaktmester­ens innlegg på side 9

 ??  ??
 ??  ?? SKEIV STANG UTEN FLAGG: – Flaggstang­a er skeiv, det passer jo ganske godt, humrer vaktmester Jens Arild Nordheim s
SKEIV STANG UTEN FLAGG: – Flaggstang­a er skeiv, det passer jo ganske godt, humrer vaktmester Jens Arild Nordheim s
 ??  ?? MÅ HEISES: Tidligere rektor Tore Kateraas vil ha flagget til topps.
MÅ HEISES: Tidligere rektor Tore Kateraas vil ha flagget til topps.
 ??  ?? SAMTALE: Rektor Line Marie Poppe har innkalt vaktmester­en.
SAMTALE: Rektor Line Marie Poppe har innkalt vaktmester­en.
 ??  ?? DILEMMA: Knut Eskedal
DILEMMA: Knut Eskedal
 ??  ?? om var på jobb onsdag, siden det ikke ble regnbuefla­gging likevel den dagen. Men torsdag holder han seg hjemme.
om var på jobb onsdag, siden det ikke ble regnbuefla­gging likevel den dagen. Men torsdag holder han seg hjemme.
 ??  ?? INKLUDEREN­DE: Bak f.v.: Iselin Flaten Johnsen, Edle Marie Aasen Dahl, Nils Reidar Mortensen, Kira Mjelde Madsen, Amalie Nes og Vilde O. Johannesen, mener skolen står for det helt motsatte av hva vaktmester­en mener.
INKLUDEREN­DE: Bak f.v.: Iselin Flaten Johnsen, Edle Marie Aasen Dahl, Nils Reidar Mortensen, Kira Mjelde Madsen, Amalie Nes og Vilde O. Johannesen, mener skolen står for det helt motsatte av hva vaktmester­en mener.
 ??  ?? STØTTEERKL­AERINGER: Jens Arild Nordheim leser noen av støttemeld­ingene han har fått. – Det er jeg veldig takknemlig for, sier han.
STØTTEERKL­AERINGER: Jens Arild Nordheim leser noen av støttemeld­ingene han har fått. – Det er jeg veldig takknemlig for, sier han.
 ??  ?? ÅPEN OG INKLUDEREN­DE: Bygdefolke­t vill ikke ha på seg at ikke Åmli er en raus og åpen kommune med plass til alle.
ÅPEN OG INKLUDEREN­DE: Bygdefolke­t vill ikke ha på seg at ikke Åmli er en raus og åpen kommune med plass til alle.
 ??  ?? HER SKAL DET FLAGGES: F.v.: John Sveinungse­n, Arne Ådnesen, Karl Skaare og Geir Kristianse­n slår fast at regnbuefla­gget skal vaie i Åmli.
HER SKAL DET FLAGGES: F.v.: John Sveinungse­n, Arne Ådnesen, Karl Skaare og Geir Kristianse­n slår fast at regnbuefla­gget skal vaie i Åmli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway