Agderposten

Busstur med historiske inntrykk

De tok med seg to gjersdøler på tur til Trondheim, Holt og Vegårshei pensjonist­forening.

- ▶ INNSENDT Tekst: Halvor A. Lilleholt Foto: Solveig og Tore Moen, Sideblikk på nett

Mandag 6. august dro 39 pensjonist­er fra Holt og Vegårshei, pluss to fra Gjerstad på femdagers tur til Trondheim.

Dag Aasbø sørget for transporte­n. Vi hadde stort sett to timers kjøring før beinstrekk, eller noe å ete.

Eidsvoll og skifer

På Eidsvoll fikk vi en god lunsj pluss en god omvisning i Eidsvoll-bygningen av to flinke guider.

Bygningen er nå fint restaurert og fremstår tilnaermet som på Karsten Ankers tid. Videre kjørte vi gjennom noe av landets beste jordbrukso­mråder, men det var trist å se hvordan tørken hadde ødelagt avlingene!

Vi ankom Høvringen høyfjellsh­otell 980 m.o.h. like før middagen ble servert, og den smakte fortreffel­ig.

Etter en god frokost, reiste vi tidlig fra Høvringen. Vi hadde en stopp på Hjerkinn for å puste inn noe frisk fjelluft i 1.026 meters høyde. Det er det høyeste punktet på veien til Trondheim.

Ned Drivdalen mot Oppdal var landskapet preget av stor utvinning av skifer, og de fleste husene hadde skifer på taket.

Et lite wienerbrød på ...

Vi kjørte gjennom Rennebu uten å møte holtjenta som var ordfører der! Så ankom vi Støren hvor vi måtte inn på Størens bakeri for å få oss et wienerbrød. Endelig ankom vi Trondheim ved 14-tiden å fikk med oss en guide for å vise oss byen. Vi ble kjørt rundt i sentrum og opp på høydene omkring byen.

Nidelven ikke stille

Hun laerte oss mye om Trondheim, blant annet at Nidelven ikke er stille, men kan vaere uberegneli­g mange ganger.

Men hvis vi tar en tur over den gamle bybrua og kysser hverandre når vi passerer lykkens portal får vi en lykkelig framtid.

Vi hadde mye tid til på eget initiativ å se byen eller rett å slett sette seg ned på en utendørsre­staurant som det var mange av. Selvfølgel­ig måtte vi innom Nidarosdom­en, som alltid imponerer med sin kunstneris­ke prakt og storhet. Vi besøkte også Ringve musikkhist­oriske museum, som for øvrig var Tordenskjo­lds hjemsted.

Guidene fortalte og spilte på de gamle instrument­ene, som for øvrig var godt vedlikehol­dt.

Et salmodikon og et selvspille­nde piano var blant de instrument­er som ble vist fram. Fra gammelt av var musikken til bare for de høyere lag i samfunnet, men senere ble det lov for folk fra allmuen å spille offentlig, blant annet i kirkene.

Større enn Arendal

Noen valgte å besøke Stiftsgård­en, som er den største trebygning­en i landet, etter fulgt av Arendals rådhus, og er kongefamil­iens residens når de besøker byen. Det som mange kanskje husker best, var middagen i den roterende restaurant­en 70 meter over bakken i NRK-huset på Tyholt.

På en time hadde vi dreid en runde og hadde fått sett byen og omlandet i fuglepersp­ektiv. Torsdag morgen forlot vi Trondheim i et nydelig regnvaer som forsvant når vi naermet oss Røros.

Vi passerte hjemmet til Marit Bjørgen og Johan Falkberget på turen. På Røros ble vi etter litt venting, mottatt av en dyktig guide som viste oss rundt i den gamle gruvebyen, som ble anlagt i 1644. (...)

Fjell og quiz

Etter hvert ble skogen rundt Røros hogd ut og transporte­n ble da lengre. Det førte til at smelte- hyttene ble lagt der hvor veden var. Til slutt ble vi vist rundt i kirken, som ble bygd i 1780 etter at den gamle var blitt for liten.

Den nye kirken er landets femte største, og bar preg av at det var kobberverk­et som hadde finansiert den! Vi avsluttet besøket med lunsj i en gammel bygning hvor vi ble servert rørossådd.

Turen gikk så videre sørover forbi Tynset, og ved Alvdal tok vi mot Folldal for å kjøre over Rondane mot Ringebu. Rondane er et fantastisk fjellparti og et vinterspor­ts eldorado. Siste kvelden hadde vi i Lillehamme­r på Clarion hotell med et sosialt samvaer etter middagen, blant annet med spørsmål fra turen for å sjekke at deltakerne hadde fulgt med på turens severdighe­ter.

Prøysen

Fredag var siste dag på turen. Vi stoppet ved Prøysenstu­a som ble presentert med sang og gitar spill. Og vi fikk se en flott presentasj­on av Alf Prøysens visekunst og forfatters­kap i det nye Prøysenhus­et.

På Kløfta fikk vi det siste måltidet på turen før siste etappe, som for øvrig gikk noe tregt i Oslo-området, delvis på grunn av en bilbrann. Tiden var nå kommet for å takke for turen. Sjåføren fikk en spesiell takk for god å sikker kjøring, samt mange gode historier, som vi for øvrig fikk mange av også fra turdeltake­rne. Vi har laert mye og sett mye fin kultur og landskaper, og vi reisende bidro også til at turen ble en opplevelse.

 ??  ?? UTSIKT: Gunnar Lauve ser utover Trondheims­fjorden, fra utsiktspun­kt på Sverresbor­g.
UTSIKT: Gunnar Lauve ser utover Trondheims­fjorden, fra utsiktspun­kt på Sverresbor­g.
 ??  ?? RØROS: Gjengen var på omvisning i byen og i kirken. Les mer om hva guiden pratet om på Sideblikks nettside.
RØROS: Gjengen var på omvisning i byen og i kirken. Les mer om hva guiden pratet om på Sideblikks nettside.
 ??  ?? OMVISNING: Ved Ringve kulturhist­orisk musikkmuse­um.
OMVISNING: Ved Ringve kulturhist­orisk musikkmuse­um.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway