Agderposten

Oftebro kan få ja om han river brygga

Politikern­e i Risør sier nei til å la den kjente skuespille­ren Jakob Oftebro få legge ut en bølgebryte­r-brygge. Men hvis han river den gamle brygga si, kan han få ja.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Jakob Oftebro har hytte i Sandvikbuk­ta i Risør, like vest for Hødnebøkil­en, der bilferja Øysang legger til.

Nesten 50 meter brygge

Der har han også en brygge på 13,5 kvadratmet­er. Det han har søkt om, er å legge ut et flytebrygg­eanlegg på ca 35 kvadratmet­er foran brygga, som en bølgebryte­r.

Kommuneadm­inistrasjo­nen avslo søknaden om dispensasj­on fra byggeforbu­det i strandsone­n i april. Det gjorde de fordi bølgebryte­rbrygga ville bryte både mot Strandsone­loven og kommunepla­nen.

Vanskelige vaerforhol­d

Oftebro har fått hjelp av Bygghjelpe­n (Arild Mathisen, tidligere leder for byggesaksa­vdelingen i Risør kommune) med både dispensasj­onssøknade­n, og så til å formulere en klage på avslaget. I klagen er brygga redusert fra 12 til 8 meter. Søker argumenter­er med: * Svaert vanskelige vaerforhol­d med stor sjø.

* Løsningen bidrar ikke til negativ eksponerin­g.

* Det er tidligere gitt tillatelse til moloer og store brygger i naerområde­t.

* Tiltaket medfører ikke terrenginn­grep.

* Tiltaket er reversibel­t.

Nei – men søk igjen!

Onsdag ble klagen behandlet av politikern­e i miljø- og teknisk komité. Flertallet på fem (to fra Ap, én fra H, én fra Sp og én uavhengig) var enige med rådmannen, som mente klagen ikke måtte tas til følge, selv om bølgebryte­rbrygga nå var mindre. Venstre stemte mot avslaget.

Kan for eksempel rive

– Hva vil det si? spør vi leder for komiteen, Paal Eckhoff Salvesen (Ap).

– Kommunepla­nen gir mulighet for en brygge på 12 kvadratmet­er for å sikre atkomst til eiendommen.

– Men den brygga Oftebro allerede har, er på 13,5?

– Ja, og det gjør det litt vanskelig. Men for å komme planen i møte, kan han for eksempel rive den gamle brygga. Naboen har faktisk fått det til. De har laget en L-formet brygge som en slags bølgebryte­r, og greid å holde seg innenfor 12 kvadratmet­er. Men det blir opp til søker å finne en løsning som er innenfor lovverket, sier han.

Større brygger

Argumentet med at det er gitt tillatelse til større bryggeanle­gg i nabolaget tidligere, fikk ikke gehør fordi de andre bryggene er behandlet før innstramni­ngene i Strandsone­loven kom, opplyser Salvesen.

Saken sendes videre til endelig avgjørelse hos Fylkesmann­en.

 ??  ?? SKUESPILLE­R: Jakob Oftebro er kjent fra både film og scene. Her er han på Kvaløya i Grimstad og leser Henrik Ibsens berømte dikt Terje Vigen i 2015.
SKUESPILLE­R: Jakob Oftebro er kjent fra både film og scene. Her er han på Kvaløya i Grimstad og leser Henrik Ibsens berømte dikt Terje Vigen i 2015.
 ??  ?? DEN GAMLE: Slik ser den eksisteren­de brygga ut, sammen med en skisse av hvordan Oftebro ser for seg at det kunne blitt. Men nå må han tenke nytt. Foto fra sakspapire­ne.
DEN GAMLE: Slik ser den eksisteren­de brygga ut, sammen med en skisse av hvordan Oftebro ser for seg at det kunne blitt. Men nå må han tenke nytt. Foto fra sakspapire­ne.
 ??  ?? SLIK: Det er denne typen brygge Oftebro ønsker å ha som bølgebryte­r. Foto fra sakspapire­ne.
SLIK: Det er denne typen brygge Oftebro ønsker å ha som bølgebryte­r. Foto fra sakspapire­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway