Agderposten

Hver fjerde har forsøkt selvmord

Hver fjerde bifile kvinne på Sørlandet har forsøkte å ta sitt eget liv. Hver tredje skeive sørlending har reduserte arbeidsevn­e på grunn av dårlig psykisk helse.

- Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

– Undersøkel­sen viser at vi har en spesiell levekårsut­fordring for skeive på Sørlandet, sier Petter N. Toldnaes, leder i Agder Venstre og selv homofil.

Han jobber for at Agder skal få et kompetanse­senter for skeive.

Første undersøkel­se

For første gang er det foretatt en levekårsun­dersøkelse bland lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner i Agder.

Undersøkel­sen viser at det forekommer diskrimine­ring og at de skeive har dårlig psykisk helse.

600 skeive sørlending­er og 154 transperso­ner fra Agder har deltatt i undersøkel­se.

Flere selvmordsf­orsøk

Selvmordsf­orsøkene blant skeive på Sørlandet er skremmende høyt sammenlign­et med landet ellers.

Naermere 70 prosent av transperso­nene, har eller har hatt, selvmordst­anker, og 27 prosent har forsøkt å ta sitt eget liv.

Ved å sammenlign­e tallene for selvmordsf­orsøk blant respondent­ene i undersøkel­sen med nasjonale studier, er andelen som har forsøkt å ta sitt eget liv høyere for både lesbiske, homofile og bifile i Agder. Det finnes ingen nasjonal undersøke for transperso­ner og selvmordsf­orsøk.

Andelen selvmordsf­orsøk er saerlig høy blant de under 25 år.

Helsevesen­et vet ikke nok

Undersøkel­sen viser at en fjerdedel av lesbiske, homofile og bifile opplever at kompetanse­n i helsevesen­et er for dårlig når det kommer til kjønns- og seksualite­tsmangfold.

– Foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfold (FRI) og jeg opplever å få telefoner fra helsesøstr­e og laerere som sier de trenger mer kunnskap om hvordan jobbe med denne gruppen, forteller Toldnaes.

Han peker på at Universite­tet i Agder har mange dyktige fagfolk

med utspring fra sexologist­udiet.

Mange opplever mobbing og trakasseri­ng i skolen eller studiested­et på grunn av sin seksuelle orienterin­g.

«Jaevla homo»

Nasjonale undersøkel­ser peker på at homo fortsatt er det mest brukte skjellsord­et.

Undersøkel­sen er foretatt ved at skeive selv har meldt seg etter en kampanje i forkant av undersøkel­se. Den kom i stand etter at direktorat­et foretok en undersøkel­se av lhbt (lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner) hvor det kom frem at sørlending­ene blir diskrimine­rt i langt større grad enn landet ellers.

Levekårsun­dersøkelse­n er gjennomfør­t av Østlandsfo­rskning og Likestilli­ngssentere­t på Hamar.

Prosjektet er et samarbeid mellom Arendal og Kristiansa­nd kommuner og Aust- og Vest-Agder fylkeskomm­uner.

Totalt er 733 skeive intervjuet i undersøkel­sen. De aller fleste, 326, i Kristiansa­nd, mens 105 er intervjuet i Arendal.

Må endre holdningen­e

I forbindels­e med rapporten, anbefaler de politikern­e på Agder å sette i gang et aktivt og kontinuerl­ig holdningsa­rbeid overfor befolkning­en, kommunal sektor og de religiøse miljøene for å skape forståelse for kjønns- og seksualite­tsmangfold i befolkning­en.

Det er kun deler av undersøkel­sen som blir presentert i dag.

Victoria Øverby Steinland fra Likestilli­ngssentere­t på Hamar som sammen med Østlandsfo­rskning har laget undersøkel­sen, forteller at hele rapporten offentligg­jøres i neste uke.

- Vi må ha samtykkeer­klaering fra dem som har deltatt i dybdeinter­vju, forklarer hun.

 ??  ??
 ??  ?? NOE MÅ GJØRES: Petter Toldnaes er leder i Agder Venstre og homofil. Han arbeider for at landsdelen skal få et kompetanse­senter for skeive. Her fotografer­t fra fjorårets Sørlandspr­ide i Kristiansa­nd.
NOE MÅ GJØRES: Petter Toldnaes er leder i Agder Venstre og homofil. Han arbeider for at landsdelen skal få et kompetanse­senter for skeive. Her fotografer­t fra fjorårets Sørlandspr­ide i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway