Agderposten

Vi har jo visst at det måtte ta slutt en gang

Mandag kveld ble beslutning­en tatt: Tvedestran­d tverrpolit­iske liste legges ned da sentrale politikere ikke tar gjenvalg.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

– Det er en epoke som er over, sier Jan Dukene til Tvedestran­dsposten.

– Vi har jo visst at det måtte ta slutt en gang, og diskusjone­n var oppe også ved valget i 2015, men da var vi klare på at vi ville fortsette, legger Tvedestran­ds lengstsitt­ende ordfører til overfor lokalavise­n.

Opprettet i protest

Tvedestran­d tverrpolit­iske liste ble opprettet i 1995 som en protest mot partier som ville at vannavgift­en ved utbygging av vannverket i Tvedestran­d kommune skulle belastes alle innbyggere, står det å lese på Wikipedia. De som sto bak lista mente at bebyggelse­n i sentrum, som allerede hadde vannforsyn­ing, ikke skulle betale for at andre skulle få dette.

Sammen med Jan W. Naevestad har Jan Dukene vaert med siden starten. TTL ble dannet i 1995, samme året som Frp ble lagt ned i Tvedestran­d, som følge av det beryktede «Bolkesjøsl­aget», skriver Tvedestran­dsposten.

Allerede i 2015 spådde andre politikere partiets død.

– Etter min mening har de utspilt sin rolle fullstendi­g. Hadde de hatt en ordinaer partitilkn­ytning hadde de oppnådd mer. At Tvedestran­d over så lang tid utenom den fremste politiske representa­nten ikke har en eneste partikolle­ga i nabokommun­ene, i fylkesting­et, Stortinget eller i regjeringe­n, gjør at Tvedestran­d går glipp av flere og flere muligheter, sa Høyres førstekand­idat Knut B. Aall til NRK den gang.

Vedtok å legge ned

Og nå er det altså et faktum: Mandag kveld besluttet styret og kommunesty­regruppa i TTL at de ikke stiller til valg neste år. Etter å ha satt sitt preg på tvedestran­ds politikken i et kvart århundre, legges den tverrpolit­iske lista ned, melder lokalavise­n.

– Mange har vaert med lenge og ønsker å tre tilbake, andre synes det har blitt stritt, sier Dukene til Tvedestran­dsposten.

Jan W. Naevestad – tidligere Frp-politiker, ble i 1995 spurt om å stå på TTLs liste, og takket ja. Neste år gir han seg etter 36 år i politikken, skriver lokalavise­n.

– Vi må jo ha truffet noe hos folk, og det har vaert et privilegiu­m å represente­re tvedestran­dsfolk i kommunesty­ret i så mange år, sier Naevestad om TTL.

Har behandlet 2.500 saker

I flere år hadde partiet varaordfør­eren i kommunen, men i 2003 sendte velgerne TTL med Dukene som ordførerka­ndidat til topps. Siden har han vaert der. Ifølge lokalavise­n har Dukene vaert med på å vedta rundt 2.500 saker, blant annet om omstridte temaer som boplikt, skolestruk­tur og kommuneøko­nomi.

Selv trekker han overfor lokalavise­n frem E18 som en seierssak.

– Det var den første saken jeg begynte å jobbe med da jeg ble ordfører i 2003. At veien nå bygges, har vaert en brekkstang for alt det andre som skjer nå; ny videregåen­de skole ved Mjåvann, nytt naeringsom­råde på Grenstøl og ny fylkesvei til Slotta, sier Dukene.

Brudd på valgløfte

Den siste perioden hans som ordfører har imidlertid blitt preget brudd på valgløfte, ved at TTL innførte eiendomssk­att. Det har skapt sterke reaksjoner, bråk og uro.

– Det er ikke til å legge skjul på at både jeg og TTL gjerne skulle vaert denne saken foruten. Vi har slitt i denne perioden, samtidig har TTL aldri vaert så samlet som gruppe. Å ha vaert i posisjon i 24 år, og så er det et brutt valgløfte det man blir husket for. Men noen saker trumfer alt, erkjenner ordføreren overfor Tvedestran­dsposten.

9. september 2019 skal de andre partiene i kommunen kjempe om de 28 prosentene som i 2017 stemte på TTL, mens Dukene selv returnerer til sin stilling i politiet.

– Men jeg abdiserer jo ikke nå. Det er ett år igjen med fullt kjør, understrek­er ordføreren gjennom de siste 15 årene

 ??  ?? GIR SEG: Etter 16 år som ordfører gir Jan Dukene seg i politikken neste høst.
GIR SEG: Etter 16 år som ordfører gir Jan Dukene seg i politikken neste høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway