Agderposten

Økonomifry­kt påvirker karakteren­e

Studenter havner i ulik økonomisk skvis avhengig av hvor i landet de studerer. Noen tyr til kredittkor­t for å få endene til å møtes.

-

En undersøkel­se som Norsk studentorg­anisasjon står bak sammen med Finans Norge, viser blant annet at mellom 30 og 50 prosent av studentene i perioder mangler penger eller må låne. Norsk studentorg­anisasjon er ikke overrasket over tallene.

– Dette bekrefter en del ting som vi allerede vet. Situasjone­n er vanskelig for mange studenter. Man kan alltid håpe at det hadde bedret seg, men dette bekrefter at de kravene som vi stiller, fortsatt er like viktige, sier leder Håkon Randgaard Mikalsen i Norsk studentorg­anisasjon.

Dårlige karakterer

Han mener årsaken til at undersøkel­sen viser geografisk­e forskjelle­r, er boligprise­ne, som er høyere i noen byer. Bolig er den største utgiften til de fleste studenter.

– Sånn som vi ser boligprise­ne nå, kan det stemme, men vi ser også at det svinger over tid. For ikke mange år siden var det mye dyrere å leie i Stavanger, sier Mikalsen.

Norsk studentorg­anisasjon holder fast på standpunkt­et om at det skal vaere lik studiestøt­te uansett hvor i landet man studerer. Selv om undersøkel­sen viser variasjone­r forskjelli­ge steder i landet, så er det ikke veldig store forskjelle­r.

– Det bekymrings­fulle er at det over hele landet er en betydelig andel av studentene som sier pengene ikke strekker til, og at de må ty til sparepenge­r. Det er alvorlig når dette går ut over de akademiske resultaten­e, sier han og viser til prinsippet om at utdanning i Norge er en rettighet. Alle skal ha lik rett til utdanning, og foreldres lommebok skal ikke avgjøre om man får følge sine evner og ambisjoner.

Ifølge undersøkel­sen mener tre av ti studenter at deres økonomiske situasjon påvirker det akademiske resultat negativt.

Noen studenter har til og med tydd til kredittkor­t for å få endene til å møtes. To av ti sier de har brukt kredittkor­t for å betale mat, husleie og helseutgif­ter – og til å betale for feriereise.

Lånekassen fornøyd

En helt vanlig student kombinerer studielån med jobb og hjelp fra familien, viser undersøkel­sen. Det er gjerne fordelt med 60 prosent studielån, 25 prosent fra jobb og 10 prosent fra familie og annet.

Samtidig kan Lånekassen fortelle at tallene for andelen som betaler tilbake, aldri har vaert så gode som nå. For ti år siden fik kover 6 prosentsag­t opp lånet på grunna v betalingsp­roblemer. Tidligere varde t enda verre. Mens i 2017 var andelen oppsagte lån gått ned til 3,7 prosent. Tilsvarend­e er også andelen purringer gått kraftig ned.

– Det er flere årsaker til at andelen studielån som går til inkasso, går ned. Det viktigste er nok at man nå betaler månedlig, og mange flere betaler med avtalegiro. Tidligere betalte man en gang i kvartalet. Vi har også fleksible ordninger, der man for eksempel kan velge dato som passer med lønningsda­gen. I tillegg har vi hatt en lang periode med lave renter, sier Hanne Bjertnes, kommunikas­jons rådgiver i Lånekassen.

Lånekassen har for tiden totalt 670.000 låntakere som betaler tilbake på studielåne­t.

(NTB)

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX ?? DYRT Å BO: Bolig er den største utgiften til de fleste studenter. Forskjelle­n på boutgiften­e i ulike byer har derfor stor innvirknin­g på studenters økonomi. Her, fra nybygde studentbol­iger på Kringsjå i Oslo.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, NTB SCANPIX DYRT Å BO: Bolig er den største utgiften til de fleste studenter. Forskjelle­n på boutgiften­e i ulike byer har derfor stor innvirknin­g på studenters økonomi. Her, fra nybygde studentbol­iger på Kringsjå i Oslo.
 ??  ?? STUDENTER FRYKTER FOR SIN ØKONOMI: Dårlig råd påvirker hvordan det går sjon er bekymret.
STUDENTER FRYKTER FOR SIN ØKONOMI: Dårlig råd påvirker hvordan det går sjon er bekymret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway