Agderposten

Politikere­n rakk å svare «ikke mitt bord»

Ja det er en utfordring at vi aldri får stilt våre topp politikere spørsmål og utfordret de direkte. Hver gang skal de raskt videre til et nytt arrangemen­t. Viser til innlegg fra Wilhelm Aronsen, tidligere rådmann i Andøy mandag 20 august.

-

Jeg har forsøkt å fremme en sak jeg kaller en nasjonal dugnad for klima og miljø gjennom en storstilet satsing på produksjon av lokal energi - fortrinnvi­s sol celler på takene våre.

Karl I. Hagen var opptatt av å gi noe av oljepengen­e våre tilbake til folk. Det kan gjøres på følgende måte:

* Gjør det mer fordelakti­g å satse på solceller og annen lokal produsert energi på og i husene våre.

* Gi ENOVA midler til å doble tilskuddet til dette slik at vi kommer opp på svensk nivå.

* Sett i gang en nasjonal dugnad hvor det innvilges maks NOK 75.000,- opp ti 50% av kostnadene ved investerin­ger i solceller.

* På denne måten kan staten vaer på lag med befolkning­en om et felles løft. Vi kan skape en vinn vinn situasjon - og får samtidig folk med på en dugnad for klimaet.

* Hvis vi produserer 30 - 40 % av energien vår på takene våre vil det utgjøre 5 ganger forbruket i Oslo kommune.

* Potensiale­t på takene våre kan vaere like stort som all utbygd vannkraft i dag.

* Strømmen kan brukes direkte lokalt uten svinn over nettet. De elektriske bilene våre kan lades opp hjemme. Ny batteritek­nologi kan lagre strømmen til mørkere tider.

* Vi får bedre beredskap. Strømmen går ikke overalt når et tre detter over ledningene i Øvre Mykland.

* Dette kan bli et eget punkt under landbruksf­orhandling­ene - hvor solceller på bruksbygni­ngene stimuleres og gjør beredskape­n bedre.

* Tilskuddet til solceller må ikke vaere avhengig av å våre plusskunde som i dag DVs vaere tilknyttet nettet.

* Netteierne er i dag i monopolsit­uasjon - vi betaler ofte mer i nettleie enn for strømmen.

* produksjon lokalt vil kunne bryte og utfordre denne monopolsit­uasjonen.

* 50 % av forbruket hjemme er ofte varmt vann. Hvis vannet kan varmes opp med for eksempel biogass - vi vi kunne vaere selvforsyn­te med energi til eget behov.

* Bruk av biogass til komfyren vil kunne styrke dette opplegget ytterliger­e.

Jeg snakket med mange politikere om dette - og mange viste stor interesse med ledelsen av MDG i spissen.

Stortingsr­epresentan­t Svein Harberg fra Høyre kunne informere meg at han nå vurderte å legge solceller på sitt tak - Olje og energimini­ster Søviknes - lyttet til meg og var ikke avisende til et slikt opplegg. Folk fra KRF, AP, SV, Rødt og Senterpart­iet synes dette kunne vaere interressa­nt. MDG , som jeg represente­rer bør fremme et forsalg til Stortinget om dette - og regnstykke­r må legges frem - slik at folk blir engasjerte og villige til å delta i denne dugnaden.

På Arendalsuk­a tok jeg dette opp som spørsmål- når baerekraft­ig energi ble drøftet. Politikere­n som var tilstede måtte forlate debatten før den var i gang for å rekke et nytt arrangemen­t og forsvant...…. Han rakk så vidt å svare meg et dette ikke var hans bord ....

Så absolutt bør det demokratis­ke dansegulve­t endres slik at også vi lokale med spørsmål slipper til. Da må ikke politikern­e alltid kunne rekke alt og ingenting. De bør sette av tid til spørsmål fra salen eller folk flest! Wesenlund sa vel i en sammenheng at det er spørsmål man laerer av...….

Jeg har også vaert nestleder i norsk Forum for N a e ring s utvikling-hvorvåre årsmøter alltid skulle ha en stasminste­r ellr en annen minister på plakaten. Ofte kom stassekret­aeren isteden - og vedkommend­e hadde også ofte brann under beine - rekke ste fly …..

Honnør til Stasråd Søviknes som tok seg tid på FRP’ s stand

 ??  ?? FOLKETS RØST UNDER ARENDALSUK­A: Debatten fortsetter.
FOLKETS RØST UNDER ARENDALSUK­A: Debatten fortsetter.
 ?? Trond G. Hansen ?? MDG medlem
Trond G. Hansen MDG medlem

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway