Agderposten

Store forskjelle­r i begrunnels­en for enigheten

- Rune Saevre SV

Det er viktig å ha tilbud om full barnehaged­ekning. Det har vi i Norge og Arendal idag. Det skjedde gjennom et politisk vedtak i Stortinget hvor SV og FrP var enige om målet. Men begrunnels­en for enigheten viste store forskjelle­r. For SV var det hensynet til barna og de ansatte som var det politiske grunnlaget for vedtaket.

Det var et behov for å sikre barn og barnefamil­ier et tilbud om barnehagep­lasser. Barna har godt av muligheten­e for å leke og utvikle seg sammen med jevnaldren­de. Det samfunnet de har bllitt født inn i, gjør at de får en bedre utvikling i en aktiv lek med jevnaldren­de. Lokalmiljø­ene og bomiljøene for mange familier gjør idag at barnehagen gir den eneste muligheten for samkvem med andre barn. Og i et trygt barnehagem­iljø ser vi at allerede de første leveårene i en barnehage legger et godt grunnlag for en trygg barndom og gode forberedel­ser for det videre livet.

Det har bygget seg opp en kompetanse i og rundt barnehagen­e som gir både trygghet og sosialiser­ing av barna. De ansatte i barnehager gjør en viktig jobb som både foreldre og samfunnet verdsetter. Barnehagel­aererne gjør en jobb som skal verdsettes og det skal kreves at hver barnehage har slik fagfolk med god utdannelse. Dette har det vaert viktig for SV å legge til grunn for prioriteri­ngen av barn allerede på et tildig stadium.

Det er tre typer barnehager. Vi har de kommunale, de frivillige og de kommersiel­le. I Arendal dekker de kommunale barnehagen­e 27 % av behovet. Resten blir dekket av private barnehager. De fleste av disse blir drevet som familiebar­nehager av foreldre og lokalmiljø som har sett behovet for barnehager. De gjør en nødvendig, god og respektabe­l innsats.

Det er også kommersiel­le barnehager i Norge og Arendal. Det har vaert barnehager som er drevet av større kommersiel­le interesser. Og det er eksempler på barnehager som har blitt solgt og fått nye eiere. Det har skjedd gjennom prosesser som er vanskelig å gå etter fullstendi­g i de økonomiske sømmene. Men i det videre fokuset må vi følge med på hvordan investerin­ger og kapitalfor­flytninger skjer ved nye eiere av slike barnehager. Sammen med det politiske flertallet i Arendal, har SV som formål å sikre full barnehaged­ekning i kommunen. Det er under oppbygging en barnehage som skal vaere en viktig del av «barnas by - Marisberg». Der skal det bygges en kommunal barnehage som skal vektlegge et trygt naermiljø for barn og barnefamil­ier.

Når FrP har ønsket full barnehaged­ekning gjennom et samlet vedtak med SV i Stortinget, har de som formål at barnehager skal kunne drives gjennom et økonomisk overskudd. Det har stortingsr­epresentan­ten fra regioen uttrykt som et virkemidde­l, selvfølgel­ig også med innslag av hensyn til barna. Det siste punktet kan SV kan vaere enig i. Men SV mener at barnehager skal bygges og drives av faglig og økonomsik forsvarlig­het!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway