Agderposten

Premium uten skarpe kanter

Volkswagen­s største og dyreste modell i Norge, Touareg, har lenge vaert en anonym SUV. Det har de prøvd å gjøre noe med.

- Morten Abrahamsen, NTB

Det er drøyt 15 år siden Volkswagen Touareg kom på markedet for første gang, som en stor, men forsiktig utseende SUV. Slik fortsatte det med andre generasjon, som langt på vei så ut som en litt oppblåst Tiguan.

Dette var tilsynelat­ende en SUV som ikke helt ville mingle med de raff este p rem i u m produktene, m ensom likevel ikke var langt unna, verken i pris eller kvalitet.

Med den nyeste versjonen har bilen blitt langt mer prangende, først og fremst i trynet. En diger grill med kraftig markerte horisontal­e linjer dras ut i hele bilens bredde via frontlykte­ne.

Skjermer

Innvendig har det også skjedd ting. Testbilen har to store skjermer som flyter over i hverandre, ikke ulikt det MercedesBe­nz har levert de siste årene.

Det aller meste av funksjoner er samlet på berørings skjermen mot midten, dermed er det skrint med knapper, og det hele gir et ryddig og stilig inntrykk. Touareg føles definitivt som premium, men det er en hake her.

Mye av det som gir bilen et høyt nivå av opplevd kvalitet, er ekstrautst­yr. Det heldigital­e dashbordet koster for eksempel 40.000 kroner. Med ting som skinnseter, luftfjaeri­nger, selvkjøren­de teknologi og panoramaso­ltak går taksameter­et fort. Bilen har en startpris på 953.000, listeprise­n på testbilen med utstyr er 1.217.200. Det er mye penger.

Briøljant komfort

Heldigvis for Touareg er den samtidig en svaert god bil i sin sjanger.

Støynivået innvendig er superlavt, og komforten er briljant. Luftfjaeri­ngene absorberer så å si alt av ujevnheter, og både setene og den generelle atmosfaere­n i kupeen er laget for timevis med kjøring.

Perfekt motor

Under panseret er det en motor som passer biltypen perfekt – og tidsånden tilsvarend­e lite perfekt – en diger V6-dieselmoto­r på tre liter med 286 hestekreft­er og 600 newtonmete­r i dreiemomen­t. Det flytter den to tonn tunge farkosten fra null til hundre på 6,1 sekunder. Sterke saker! Uten at man egentlig får opplevelse­n av at bilen faktisk er så rask.

Størrelsen og den dempede motorlyden gir en veldig polert kjøreopple­velse. Her er det ingen skarpe kanter. Det er behagelig på lange turer, men gjør det også en smule antiseptis­k.

Helt uten irritasjon­smomenter er bilen ikke. Den digitale opprydning­en i interiøret har gjort at så å si alt, bortsett fra volumkontr­oll og kjøredynam­ikkinnstil­linger, ligger et eller annet sted i skjermene. Dette er selvsagt noe man vil få i fingrene etter hvert, men det er knotete og unødvendig at for eksempel filassiste­nten som overstyrer rattbevege­lsene, en ekstremt irriterend­e funksjon, må deaktivere­s hver eneste gang man starter bilen. Deak-

tivering av start/stopp-funksjonen hadde det også vaert interessan­t å vite hvor befant seg.

Slike ting er en moderne svøpe, og Touareg er ikke alene om å gjemme bort funksjoner som man gjerne skulle hatt på en knapp, i et sinnrikt system av digitale greiner.

Samtidig gjør det at man får veldig lekre interiører – selv om det føles som bilfabrika­ntene liker å stappe, ikke brette, slik at det er en smule rotete i skapet bak fasaden.

Lite marked

Volkswagen har uansett løftet Touareg opp til hyllen der man finner andre SUV-er som Audi Q7, BMW X5 og Volvo XC90. Den er ikke lenger i gråsonen mellom premium og det mer folkelige bilene.

Som Volkswagen­s desidert største og mest luksuriøse bil i det norske markedet er den også desidert dyrest, og det er få blant merkets kjernepubl­ikum som kommer til å velge Touareg. Dette er importøren selvsagt klar over, de regner med å selge rundt 50 av den i året. Til sammenlign­ing solgte de i snitt 33 nye Golf hver eneste dag gjennom hele 2017.

Den nye Touareg har blitt en bil for dem som ønsker seg en stor og fancy SUV, men ikke vil ta det helt ut. De dagene man vil bli lagt merke til, parkerer man med fronten ut, på de grå dagene da man vil vaere mer anonym, gjør man det motsatt.

 ??  ?? ETT ALTERNATIV: Ved introduksj­onen er det kun denne V6-dieselen som er tilgjengel­ig. Den skal komme med bensinalte­rnativer og trolig kommer også en ladehybrid.
ETT ALTERNATIV: Ved introduksj­onen er det kun denne V6-dieselen som er tilgjengel­ig. Den skal komme med bensinalte­rnativer og trolig kommer også en ladehybrid.
 ??  ?? MODERNE: Innvendig har testbilen det Volkswagen kaller «Innovision Cockpit», et heldigital­t dashbord.
MODERNE: Innvendig har testbilen det Volkswagen kaller «Innovision Cockpit», et heldigital­t dashbord.
 ??  ?? ANONYM: Bakfra er Touareg mer anonym, men den har strammere linjer enn tidligere.
ANONYM: Bakfra er Touareg mer anonym, men den har strammere linjer enn tidligere.
 ??  ?? NYTT FJES: Den nye Volkswagen Touareg har fått en langt mer brautende front enn
NYTT FJES: Den nye Volkswagen Touareg har fått en langt mer brautende front enn
 ?? FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB ?? modellen den erstatter.
FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB modellen den erstatter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway