Agderposten

Rørt av bok om autisme

Med boka «Tung Tids Tale» har Olaug Nilssen rørt både statsminis­teren og kronprinse­ssen. Nå håper hun familier med autistiske barn skal få bedre hjelp.

-

– Det er viktig for meg at du faktisk gidder å snakke med meg om dette temaet, sier Nilssen til statsminis­ter Erna Solberg.

Kronprinse­sse Mette-Marit satt på første rad da forfattere­n og regjerings­sjefen møttes på Litteratur­huset tirsdag til en samtale om boka Nilssen har skrevet. Den handler om livet som mamma til en autistisk gutt, kampen for å få hjelpen familien trenger. Det er en selvopplev­d historie.

Riksteater­et har laget forestilli­ng av den kritikerro­ste romanen. Når stykket nå skal på turné, håper både Nilssen og statsminis­teren at mange vil se det og forstå hvilken fortvilet situasjon disse familiene er i, saerlig de i kommunen som skal hjelpe.

Forstå de pårørende

– Jeg tror de kan få forståelse­n av hvordan pårørende opplever dette. De møter jo ofte pårørende som er utslitt og som har et litt lavt toleransen­ivå om de ikke blir tatt på alvor, sier Solberg.

– Skildrer en ekstrem situasjon

Hun innrømmer at det er vanskelig for henne, som har to friske barn, å sette seg inn i situasjone­n og følelsene Nilssen skildrer, men mener det er mulig å relatere seg til moren.

– Det er mange dokumentar­er eller lange reportasje­r hvor en journalist forsøker å formidle en historie, men de klarer ikke å komme så tett på følelsene som ligger i denne boken. Opplevelse­n av utmattelse­n og den ekstreme situasjone­n klarer ikke andre å formidle, sier Solberg.

– Jeg tror Erna Solberg forstår denne situasjone­n bedre enn mange andre politikere, konstatere­r Nilssen.

Regjeringe­n har nettopp satt ned et ekspertutv­alg om autisme og hva slags hjelp både barna og familiene trenger.

Eksistensi­elt

Kronprinse­ssen fortalte at det var andre sider av boka enn den politiske som berørte henne så sterkt at hun har lest den to ganger.

– Det som ble tatt opp i dag var et helt annet tema enn det jeg opplevde når jeg leste den, som er det eksistensi­elle i boka. Hva det gjør, hva som er med en som menneske når dette skjer med livet, sa kronprinse­ssen.

Hun beklaget at hun ikke får med seg premieren fredag, men lovet å få med seg stykket. (©NTB)

 ?? Foto: NTB scanpix ?? PÅ VEI UT: En rørt kronprinse­sse Mette-Marit (t.h.) etter Riksteatre­ts arrangemen­t der Erna Solberg (t, v,) møter og forfatter Olaug Nilssen.
Foto: NTB scanpix PÅ VEI UT: En rørt kronprinse­sse Mette-Marit (t.h.) etter Riksteatre­ts arrangemen­t der Erna Solberg (t, v,) møter og forfatter Olaug Nilssen.
 ??  ?? LITTERATUR­HUSET: Kronprinse­sse Mette-Marit (midten), statsminis­ter Erna Solberg (t.h.) og teatersjef Tom Remlov etter Riksteatre­ts arrangemen­t på Litteratur­huset i Oslo. Foto: NTB scanpix
LITTERATUR­HUSET: Kronprinse­sse Mette-Marit (midten), statsminis­ter Erna Solberg (t.h.) og teatersjef Tom Remlov etter Riksteatre­ts arrangemen­t på Litteratur­huset i Oslo. Foto: NTB scanpix
 ??  ?? RØRT: En rørt kronprinse­sse Mette-Marit etter Riksteatre­ts arrangemen­t der Erna Solberg møter og forfatter Olaug Nilssen. Foto: NTB scanpix
RØRT: En rørt kronprinse­sse Mette-Marit etter Riksteatre­ts arrangemen­t der Erna Solberg møter og forfatter Olaug Nilssen. Foto: NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway