Agderposten

Vinsj fra Tromøy på polarskute

Visste du at polarskuta Maud har vinsj fra Tromøy?

-

Det visste ikke vi, men vi fikk et aldri så lite tips fra en leser. På Wikipedia står følgende: «Pusnes Mekaniske Verksted på Tromøy ved Arendal har røtter tilbake til skipsbyggi­ng ved Pusnesgaar­d på Tromøy fra 1751.

Pus nes-vinsj med produksjon­s nummer 1.135 ble produsert i 1908 for Roald Amundsen berømte skute« Fram », som deltok i ekspedisjo­nen til Syd-Polen i 1911.

Ankervinsj­en ble senere overført fra Fram til Amundsens nye polarskute Maud for ekspedisjo­nen gjennom Nordøstpas­sasjen i 1918–22.

Vinsjen er fortsatt om bord i vraket av Maud i Cambridge Bay, Nunavut, Canada, og sommeren 2012 besluttet Tandberg Eiendom gjennom prosjektet Maud Returns Home å heve skipet og frakte det tilbake til Vollen i Asker hvor Maud i si tid ble sjøsatt.»

Nå vet vi at Maud allerede er kommet til Norge for den kom jo innom Arendal under Arendalsuk­a.

Etter et opphold ved Tyholmens kant, gikk ferden videre forbi Pusnes og mot Østlandet. I 1990 ble vraket ifølge VG; kjøpt av Asker kommune for én dollar, og prosjektet Maud Returns Home startet i 2011 med mål om å få polarskipe­t hjem til Asker

– I 2016 ble vraket hevet og har ligget på Grønland siden i fjor. 23. juni i år ble skipet slept fra vestkysten av Grønland, skriver avisen.

Maud er så blitt slept langs norskekyst­en for å vises fram, før hun nylig ankom Vollen i Asker, hvor det hele startet for over 100 år siden. Der skal det etter planen bygges et museum for polarskipe­t.

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? IKKE RÅTTEN: Polarskuta Maud, her fotografer­t fra Statsraad Lehmkuhl i Arendal, er ikke råtten, ifølge leder for prosjektet Maud Returns Home, Jan Wanggaard.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN IKKE RÅTTEN: Polarskuta Maud, her fotografer­t fra Statsraad Lehmkuhl i Arendal, er ikke råtten, ifølge leder for prosjektet Maud Returns Home, Jan Wanggaard.
 ??  ?? Irene Hegge Guttormsen
Irene Hegge Guttormsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway