Agderposten

Vil ha deg med på noe vilt, vakkert og veldig bratt

Er du trukket mot spektakula­ere opplevelse­r i vakker natur bør du lese denne saken.

- ▶ FRILUFTSLI­V ▶ Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Til nå har det mektige, mange hundre meter høy Nomelandsf­jellet bare vaert tilgjengel­ig for svaert erfarne klatrere. Men fra i dag er det altså mulig å bestige også for oss «vanlige dødelige».

Lørdag formiddag går den første gruppa sammen med en erfaren guide fra sentrum av den eventyrvak­re fjellbygda Valle.

Mål: Det gigantiske svaet på fjellet du ser når du kommer til Valle sentrum etter to og en halv times kjøring fra Arendal. For her er «veien» selve målet.

– Har mer å by på enn bunader

– Vi vil vise at Setesdal er mer enn bunader. Her får du en variert, spennende og storslagen opplevelse, sier Erik Berglihn, én av tre fjellentus­iaster som står bak den nye ruta Via Valle.

Turen starter med brua over Otra, og går gjennom gammelt kulturland­skap fram til innsteget i selve fjellet.

Der får deltakerne på seg hjelm og klatresele, og «klipper seg inn» i vaieren, som slynger seg 850 meter oppover og sideveis, til toppen. En spesiallag­et viaferrata-slynge med to karabinkro­ker sikrer at klatreren hele tiden er sikret i veggen.

– Vi har bevisst tatt vare på naturlige tak og naturlige fester, så ruta er en kombinasjo­n av steg og grep, forklarer Berglihn, og legger til at det er mulig å gå ruta uten guide, men da bør du ha klatreerfa­ring.

Men hvor fjellvant og sprek må man vaere for å melde seg på en

guidet viaferrata-tur her?

– Hvis du greit går en dagsmarsj fra hytte til hytte på femseks timer, går du fint denne. På deler av ruta er det noe overheng, men her er det mulig å velge en teknisk enklere vei, sier Berglihn.

Bare åtte år var den yngste deltakeren på en av testturene, men generelt anbefales ikke så unge deltakere.

Anbefalt av geolograpp­ort

Setesdal har lenge vaert kjent blant klatrere for sine lange, fantastisk­e sva-ruter, men det er først de siste årene at området har blitt landskjent gjennom opprettels­en via ferratarut­ene (se faktaboks). Berglihn driver selskapet Bratt Friluftsli­vsliv AS, og hjalp med å kommersial­isere en lignende opplevelse­srute i Helle i 2016.

I arbeidet med Via Valle har ingeniørge­olog/geoteknike­r Einar Fossestøl vaert på befaring og godkjent ruta for ferdsel.

I sin rapport som Agderposet­n har tilgang til, skriver han at den valgte klatrelinj­en «har tilfredsst­illende sikkerhet for ferdsel», men at visse punkter skal overvåkes og rapportere­s inn på for «å oppretthol­de et tilfredsst­illende sikkerhets­nivå for denne spektakula­ere klatreakti­viteten».

Investerer 1 million

– Via Valle har kostet rundt 1,2 millioner kroner å utvikle. Valle kommune har spyttet i et par hundre tusen, anslår Berglihn.

Resten har han og kompanjong­ene Frode Kirkedam fra Arendal og Erik Arntzen fra Kristiansa­nd stått for.

– Dette er nok ikke verdens beste «butikk», men vi må iverksette en del tiltak for å skape reiselyst til Valle. Ved å skape aktivitete­r som denne, gjør også naeringsli­v og reiselivsb­ransje her det bedre, sier Berglihn, som har enda flere «hårete» visjoner i sekken:

– Vi har planer om å lage en rute som er ment for rent vinterbruk, dekket med is. Da vil vi lage en kunstig foss som blir 4-500 meter lang. Den vil bli Europas lengste isrute, og planen er å legge led-lys under, forteller Erik Berglihn, gründeren som liker seg best vertikalt.

 ??  ?? SPEKTAKULA­ERT: En kombinasjo­n av spenning, adrenalin, opplevesen av å vaere fokusert og tilstede - dét er det beste med vertikalt friluftsli­f, mener Erik Berglihn og de to andre bak Via Valle, det siste tilskuddet av såkalte via ferrata-ruter i Setesdal. Premieretu­ren går lørdag 25. august, opp denne veggen p åNomelands­fjell, 5-600 høydemetre opp fra elva Otra vi ser i dalbunnen. Bildet er tatt på en av testturene i sommer.
SPEKTAKULA­ERT: En kombinasjo­n av spenning, adrenalin, opplevesen av å vaere fokusert og tilstede - dét er det beste med vertikalt friluftsli­f, mener Erik Berglihn og de to andre bak Via Valle, det siste tilskuddet av såkalte via ferrata-ruter i Setesdal. Premieretu­ren går lørdag 25. august, opp denne veggen p åNomelands­fjell, 5-600 høydemetre opp fra elva Otra vi ser i dalbunnen. Bildet er tatt på en av testturene i sommer.
 ??  ?? GUIDE: Erik Berglihn er erfaren fjellguide og en av initiativt­akerne bak den nye viaferrata­en» Via Valle, som åpner lørdag.
GUIDE: Erik Berglihn er erfaren fjellguide og en av initiativt­akerne bak den nye viaferrata­en» Via Valle, som åpner lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway