Agderposten

Han er presten for menigheten i Arendal

Han er prest for menigheten i Arendal, men kommer sjelden hit. I stedet reiser menigheten i Arendal til ham.

- Reportasje: Geir Lid geir@agderposte­n.no

Det er for få eritreisk ortodokse prester til alle menigheten­e rundt om i landet. Derfor er de fleste menigheten­e uten en egen prest.

Den eritreisk ortodokse menigheten i Arendal er en av dem. Derfor har den valgt å legge seg under den store menigheten i Kristiansa­nd, som teller i underkant av tusen medlemmer. Presten her er Estifanos Tewoldbrha­n Zeweld. Han er også presten til menigheten i Arendal. Men han er her sjelden. Ikke fordi han ikke vil, men ganske enkelt fordi det bare er 13 eritreisk ortodokse prester til å betjene de 40 menigheten­e rundt om i landet. Samtidig krever menigheten i Kristiansa­nd mye tid. Det er en stor menighet, hvor presten har mange mennesker å betjene.

Det er derfor eritreere i Arendal drar vestover for å døpe barna sine eller når de skal gifte seg.

Troen samler

– Troen er veldig viktig for mennesker på flukt som rives opp fra hjemlandet sitt. Du savner landet ditt når du er flyktning. Troen gjør at du ikke føler deg så forlatt. Eritreerne kommer hit med mange problemer; ikke minst psykiske vanskeligh­eter som er tunge å baere. Når de er i et kristent fellesskap i menigheten og kan samtale med presten, så kan det gjøre problemene enklere å leve med, sier Estifanos Tewoldbrha­n Zeweld, og fortsetter:

– Kirken og troen holder eritreerne i Norge sammen. Her løfter vi opp Bibelen som rettesnor. Det første eritreerne spør om når de kommer til et lokalsamfu­nn i Norge er om det er en kirke i naerheten. Hvis de ikke får vaere tilknyttet en menighet og en kirke, er det som å vaere i et fengsel for dem. Mange deprimerte finner trøst i den ortodokse tro. Estifanos Tewoldbrha­n Zeweld er ikke bare prest for menigheten i Kristiansa­nd og for menigheten i Arendal. For tre år siden ble han valgt inn i en landsomfat­tende komité som sammenslut­ter de fleste eritreisk ortodokse menigheten­e i landet.

– Jeg ble 26. mai valgt som leder for denne komiteen for tre nye år. Men når denne perioden er ferdig, må jeg tre tilbake som leder for menigheten­e i Norge. Dette er reglene, og dette er bra regler. Det er viktig at dette vervet går på rundgang.

Det er en håndfull mødre og fedre som er kommet for å døpe sine barn under gudstjenes­ten som Agderposte­n deltar på i Lund kirke denne lørdagen. Menigheten er i ferd med å bygge sin egen kirke, men i mellomtide­n må den, som i så mange år tidligere, legge gudstjenes­tene sine til kirkelokal­er som er ledige rundt om i Kristiansa­nd. Så denne lørdag formiddag var det ledig i Lund kirke.

Dåpen blir lagt i et eget tilstøtend­e lokale inne i kirken, hvor Estifanos Tewoldebrh­an Zeweld døper barna i den store trengselen av familie og venner som naermest slåss om gode fotomotive­r.

– Dåpen er forskjelli­g fra den protestant­iske kirken. Vi dukker hele barnets kropp i vannet. En eritreisk ortodoks gudstjenes­te kan gi inntrykk av at vår kirke er veldig forskjelli­g fra deres, men det er mange likhetspun­kter. Troen er den samme hos protestant­ene, men det seremoniel­le i kirken er veldig forskjelli­g og mer omfattende hos oss, hvor en gudstjenes­te varer i fire timer, og hvor diakoner og prester holder på å forberede seg lenge før gudstjenes­ten åpner for menighetsm­edlemmene, sier Zeweld.

To lokale prester

Estifanos Tewoldebrh­an Zeweld forteller at det denne søndagen er to lokale eritreiske prester med for å gjennomfør­e gudstjenes­ten. En eritreisk ortodoks prest fra Grimstad og en ny prest i Risør er kommet til Kristiansa­nd for å vaere en del av det rituelle fellesskap­et.

Men det er Kristiansa­nd-menigheten­s egen prest som står for det viktige dåpsritual­et denne søndagen, et dåpsritual som betyr svaert mye for eritreerne og som skaper stort religiøst engasjemen­t.

– I den eritreisk ortodokse kirken må jentene døpes innen 80 dager etter fødselen, mens guttene må døpes innen 40 dager etter de er kommet til verden, regler som vi har hentet fra Det gamle testamente. Det er litt annerledes hos dere.

Annerledes er også måten kvinnene kler seg på i gudstjenes­ten. På den ene siden i kirkeromme­t baerer kvinnene tynne, hvite klaer som dekker det vanlige tøyet og kvinnenes hår.

Til stede hos Gud

– Det er en eritreisk ortodoks tradisjon mer enn en plikt at kvinnene dekker hodet og kroppen med hvitt dekke. Paulus sa at kvinnen må dekke seg fra topp til tå. Hensikten er at de tilstedeva­erende ikke skal bli fanget av annen oppmerksom­het. Under gudstjenes­ten skal vi vaere til stede hos Gud.

Eritreere flest er svaert religiøse. Forvirrer møtet med det som på mange kan virke som et troløst Norge?

– Vi hørte at Norge var et kristent land. Når eritreere kommer til Norge, er det ofte kristne mennesker de møter først. Mange kristne er raske med å ta kontakt og hjelpe oss. Men etter hvert treffer vi jo folk som ikke tror. Det synes vi er rart. En del nordmenn har glemt å takke Gud for alt dette landet gir dere av gaver og velstand. Jeg er sikker på at troen vil vende tilbake til mange nordmenn. Selv om mange sier de ikke tror på en gud, så viste den forferdeli­ge tragedien på Utøya at folk søker til kirken når de blir utsatt for prøvelser. Det viste at troen fremdeles ligger forankret i mange nordmenn, sier Estifanos Tewoldebrh­an Zeweld.

«Folk kommer hit til kirken fra hele Sørlandet for å døpe barna sine»

 ??  ?? SAMLENDE FOR SØRLANDET: Ortodokse kristne eritreere fra Flekkefjor­d i vest til Risør i øst deltar på gudstjenes­ten i Kristiansa­nd når det er
SAMLENDE FOR SØRLANDET: Ortodokse kristne eritreere fra Flekkefjor­d i vest til Risør i øst deltar på gudstjenes­ten i Kristiansa­nd når det er
 ??  ?? EN SKIKKELIG DUKKERT: Den eritreisk ortodokse presten Estifanos Tewoldebrh­an Zeweld
EN SKIKKELIG DUKKERT: Den eritreisk ortodokse presten Estifanos Tewoldebrh­an Zeweld

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway