Agderposten

Nå er det pc for alle pen

- Ikke spill Mye å laere Utfordring­er ▶ Stein Larsen larsen@agderposte­n.no

Torsdag ble 250 pc-er delt ut til alle de nesten 300 ungdomssko­leelevene og til alle barneskole­klassene på Stinta skole. Nå er det pc som gjelder. Blyant, viskelaer og blyantspis­ser er ut. Nå er det tastatur, WiFi og surfing som er inn.

– Helt greit det. Nå er det lettere å holde orden og det går fortere i undervisni­ngen. Dessuten er det lettere om vi ikke forstår noe, for da kan vi bare søke det opp, sier kompisene Tage Grut og Stian Kollen.

Det er svaert fornøyde med at Arendal kommune nå deler ut en baerbar pc til alle kommunens ungdomssko­leelever.

Men spill og surfing blir det lite av.

– Hehehe nei så raske er det ikke. Det går nok å se en film eller noe, men ikke spill. Det er helt ok maskiner. Og det er bedre enn ingenting, påpeker de to, som tross alt er veldig fornøyde med nyordninge­n.

– Nå er det kun i matte vi skal skrive. Alt skal vaere på dataen. Det blir spennende med en slik ny måte å få undervisni­ng på, sier de.

– Frykter dere ikke at dere glemmer å skrive?

– Neeei, egentlig ikke.

IKT-laererne Stian Melchior og Stian Svanes Kristianse­n har ansvaret for å laere opp elevene på Stinta. De ser frem til det.

– Dette er jo veldig nytt og elever og laerere må vende seg til nye måter å motta laerdom og undervise på. Det tror vi skal gå greit. Andre skoler har klart det, sier laererne.

De forteller at det i starten er en del utfordring­er, men at det så langt går greit.

– Det er mye som skal laeres nå. Og mye å huske på for elevene. Blant annet en ting som å lade opp maskinene til kommende skoledag. Det blir viktig, for skolen har rett og slett ikke nok strømuttak, forteller Kristianse­n.

Han sier alle elvene har skrevet under en avtale på bruk, håndtering og oppbevarin­g av maskinene.

– De får i tillegg til maskinen en baerveske. Vi anslår levetiden per maskin til tre år, sier han.

– Er dere ikke redd at elevene rett og slett skal glemme å kunne skrive?

– Det er klart at det blir mindre fokus på selve skrivingen og det er selvsagt en utfordring. Hvordan det ender vet vi jo ikke, men det er klart at det er en mulighet. Men det vi ser er at elever med skriveprob­lemer lettere skiller mellom bokstaver og klarer å skrive bedre ord og

setninger, forteller Kristianse­n.

Han selv har mange års erfaring fra heldigital­e skoler i Oslo.

– Kjempespen­nende

Rektor Reidun Philmann sier til Agderposte­n at hun er svaert glad for maskinene som nå er på plass og at det blir kjempespen­nende tider fremover.

– Undervisni­ngen i skolen er i endring og vi må vaere med. Nå må vi tenke nytt og annerledes. Maskinene skal brukes i alle fag og det er en ny og spennende hverdag, sier hun.

Kollega Berith Stephansen er enig.

– Det vil sikkert komme utfordring­er i undervisni­ngssituasj­oner med dette, men dem må vi ta og tenke positivt. Det vil nok bli mye snakk om holdninger fremover, sier hun.

– Frykter dere helseplage­r som følge av utstrakt pc-bruk?

– Nei, egentlig ikke. Skoledagen er så variert og elevene i så bevegelse at det tror vi ikke blir noe problem. Men vi skal selvsagt ha fokus på det, sier de to.

 ??  ?? FORNØYDE: Tage Grut (t.v.) og Stian Kollen er godt fornøyde med at Stinta ungdomssko­le nå har fått egne datamaskin­er til alle elevene på ungdomssko­letrinnet. Det gir dem en ny undervisni­ngs-hverda
FORNØYDE: Tage Grut (t.v.) og Stian Kollen er godt fornøyde med at Stinta ungdomssko­le nå har fått egne datamaskin­er til alle elevene på ungdomssko­letrinnet. Det gir dem en ny undervisni­ngs-hverda
 ??  ??
 ??  ?? FØLER OPP: IKT-laererne hjelper Stina Näslund Eriksen og Lemar Mirza med installeri­nger på deres maskiner. FORNØYDE: Stian Svanes Kristianse­n (t.v.) og Stian Melchior har stor tro på at elevene vil ha stort utbytte av skolemaski­ner. IKT-FAG: Laerer Stian Melchior er en av to med ansvar for opplaering i bruk av datamaskin­er ved skolen. Her installere­r de programvar­e. KONSENTRAS­JON: Elevene i 10B på Stinta skole i dyp konsentras­jon foran sine nye datamaskin­er fredag. Ordningen blir tatt godt imot.
FØLER OPP: IKT-laererne hjelper Stina Näslund Eriksen og Lemar Mirza med installeri­nger på deres maskiner. FORNØYDE: Stian Svanes Kristianse­n (t.v.) og Stian Melchior har stor tro på at elevene vil ha stort utbytte av skolemaski­ner. IKT-FAG: Laerer Stian Melchior er en av to med ansvar for opplaering i bruk av datamaskin­er ved skolen. Her installere­r de programvar­e. KONSENTRAS­JON: Elevene i 10B på Stinta skole i dyp konsentras­jon foran sine nye datamaskin­er fredag. Ordningen blir tatt godt imot.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway