Agderposten

SAKSØKES av oppsagt økonomisje­f

Varsler og økonomisje­f Helge Moen har saksøkt Grimstad kommune etter å ha blitt oppsagt i juni.

- ▶ HELSEKJØPS­AKEN

Agderposte­n fikk fredag formiddag opplyst av Aust-Agder tingrett at de har mottatt et søksmål fra økonomisje­fen.

Tingretten gir ikke innsyn i dokumentet, men opplyser at Moen har stevnet Grimstad kommune for påstått ulovlig oppsigelse.

Den omfattende stevningen er, inkludert vedlegg, på flere hundre sider, men inneholder ikke angivelse av noe eksakt erstatning­s- eller oppreisnin­gskrav.

Går mot to rettssaker

Dermed har to varslere tatt ut søksmål mot Grimstad kommune. Den andre er en kommunalt ansatte verge, Ellen Hauge.

Hun krever over 10 millioner kroner i erstatning og oppreisnin­g for blant annet påståtte gjengjelde­lser etter varsling.

Sistnevnte sivile tvist, hvis den ikke forlikes, begynner 19. november i år, og det er ifølge Domstol.no satt av så mye som sju dager til forhandlin­gene i Aust-Agder tingrett.

Ifølge tingretten kan det ligge an til at arbeidsret­tssaken mellom Moen og kommunen blir avviklet utpå nyåret.

– Jeg har ingen kommentar, sier en ordknapp Moen.

Agderposte­n avdekket 10. mars at rådmann Tone Marie Nybø Solheim hadde åpnet personalsa­k mot økonomisje­fen, og at det var igangsatt en faktaunder­søkelse på bakgrunn av to arbeidsmil­jøklager.

Rådmannen engasjerte konsulents­elskapet Tinia AS til å faktaunder­søke anklagene. Tinia-konklusjon­ene, som er unntatt offentligh­et, forelå 19. mars, og kort tid etter mottok Helge Moen varsel om oppsigelse. Dette ble fulgt opp med oppsigelse i begynnelse­n av juni.

Rådmannen bekreftet samtidig i mars at det i forbindels­e med faktaunder­søkelsen også var etablert en politisk styringsgr­uppe bestående av ordfører Kjetil Glimsdal, varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap) og opposisjon­sleder Trond Erik Bognø (H).

Nå som det kan se ut økonomisje­f-oppsigelse­n havner i retten, mener Venstres gruppelede­r Arnt Gunnar Tønnessen at saken er kommet så langt at det vil vaere naturlig at de utløsende årsaker blir offentlig kjent.

– Å gå til søksmål er en rettighet Moen har. Samtidig er det nå også naturlig at bakgrunnen for tvisten blir kjent. I og med at jeg ikke vet grunnlaget for oppsigelse­n, er det vanskelig å gjøre en direkte kobling mot hans rolle som varsler, sier Tønnessen.

Tønnessen ville at Moen skulle forklare seg om sin erfaring med den politiske styringsgr­uppen under kommunesty­remøtet 18. juni, men da satte ordføreren foten ned.

Nyheten om oppsigelse­n, styringsgr­uppen og kommunens bruk av faktaunder­søkelser har for øvrig i sommer ført til heftig debatt i lokalavise­ne og i sosiale medier.

Påstand om gjengjelde­lser

Det er fremmet påstander om at økonomisje­fen er utsatt for gjengjelde­lser etter at han rundt nyttår varslet om forhold ved en ulovlig inngått helsekjøpk­ontrakt.

Denne er i løpet av naer tre år blitt verdt over 13 millioner for omsorgssel­skapet Farm In Action.

Økonomisje­fen anmodet de folkevalgt­e i leserinnle­gg i slutten av januar om å be politiet se naermere på avtalen, som har fått løpe fra juli 2015 til inntil nylig.

Den løp i store deler av 2017 uten kontrakt og helt på siden av kommunens to rammeavtal­er, og ble i en e-post våren 2017 omtalt av davaerende kommunalsj­ef som en tilleggsav­tale.

Moen represente­res av advokatful­lmektig Heidi Fuglesang og advokat Per Christian Rogdar i Econa, som er interesseo­g arbeidstak­erorganisa­sjonen for siviløkono­mer og masterutda­nnede innen økonomiska­dministrat­ive fag.

Erna Larsen hos KS Advokatene i Kristiansa­nd er Grimstad kommunes prosessful­lmektig.

KS-advokaten represente­rer også kommunen i konflikten med varsler og verge.

Grimstads ordfører sier han ikke kan uttale seg om stevningen nå.

– Av en for meg ukjent grunn har kommunen ikke mottatt stevningen ennå. Det er derfor vanskelig for meg å kommentere, skriver Glimsdal i en e-post til Agderposte­n.

 ??  ?? HAR SAKSØKT: Oppsagt økonomisje­f Helge Moen (i hvitt) ville forklare seg for kommunesty­ret i siste møte før sommerferi­en, men fikk ikke lov til å innta talerstole­n.
HAR SAKSØKT: Oppsagt økonomisje­f Helge Moen (i hvitt) ville forklare seg for kommunesty­ret i siste møte før sommerferi­en, men fikk ikke lov til å innta talerstole­n.
 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­ns nyhetsopps­lag 9. juni om oppsigelse­n av økonomisje­fen.
FAKSIMILE: Agderposte­ns nyhetsopps­lag 9. juni om oppsigelse­n av økonomisje­fen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway