Agderposten

Sp-lederen varsler region-oppløsning

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tar omkamp på Stortinget om Viken. Han mener det bare er et spørsmål om tid før region Viken-prosjektet går i oppløsning.

-

Vedum har allerede varslet at Senterpart­iet vil foreslå at Finnmark og Troms fortsetter som selvstendi­ge fylker når Stortinget samles i høst. Nå utvider han kampen mot regionrefo­rmen:

– Vi kommer også til å komme med et separat forslag om Viken, sier Vedum til NTB.

Dermed blir også sammenslåi­ngen av Østfold, Buskerud og Akershus tema for nye runder i Stortinget. Sp-lederen mener det er gode muligheter for politisk støtte, selv om regionrefo­rmen i sin tid ble banket igjennom av et stortingsf­lertall.

– Det er bare et spørsmål om tid. Om det skjer i høst eller senere: Viken kommer til å ryke på et eller annet tidspunkt, for det er en så opplagt dårlig løsning, sier Vedum.

Varsler omkamp

Tross motstanden har de påtenkte Viken-fylkene fulgt opp stortingsv­edtaket om at de skal slås sammen.

Debatten har imidlertid begynt å rase igjen etter at Finnmarks motstand mot sammenslåi­ng med Troms førte til at kommunalmi­nister Monica Maeland (H) denne uken utsatte prosessen i påvente av nye runder i Stortinget.

Ap, Frp, SV, Sp og MDG i Akershus har sagt at de vil gå sammen for å kreve omkamp om region Viken hvis Finnmark ikke tvinges til sammenslåi­ng med Troms. Partiene utgjør flertallet i fylkesting­et.

– Hvis Finnmark får fortsette som eget fylke, så må det gjelde for alle andre også, sier Aps gruppelede­r Tonje Brenna i Akershus fylkesting til Aftenposte­n.

Murring

Også i Østfold har flere politikere tatt til orde for omkamp, blant annet Ap-leder i Sarpsborg Karin Brenden Korneliuss­en og ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap).

Fylkesordf­ører Ole Haabeth (Ap) i Østfold har imidlertid ikke villet konkludere.

– Det viktige nå er hva regjeringe­n leverer når det gjelder oppgaver. Det er det hele reformen står og faller på, sier han.

I Buskerud har fylkesordf­ører Roger Ryberg (Ap) vaert klar på at han ikke ønsker omkamp. Kraftig Viken-motstand finnes imidlertid også i dette fylket, noe Sps stortingsr­epresentan­t Per Olaf Lundteigen ga klart uttrykk for i et intervju med Dagsavisen torsdag.

– Jeg vil si det så klart at Viken er med på å ødelegge folkestyre­t, sa han.

(©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? LEDER I SENTERPART­IET: Trygve Slagsvold Vedum, her under en muntlig spørretime på Stortinget i vår.
FOTO: NTB SCANPIX LEDER I SENTERPART­IET: Trygve Slagsvold Vedum, her under en muntlig spørretime på Stortinget i vår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway