Agderposten

MacGregors­jef behersket optimist

Optimismen er tilbake i oljenaerin­gen. Norges-sjef Høye G. Høyesen i MacGregor understrek­er at hans optimisme er behersket. – Endringen vil skje veldig sakte, forklarer han.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Frem mot 2022 vil det bli behov for opptil 28.000 nye ansettelse­r i oljenaerin­gen. Gladnyhete­n kom mandag, samme dag som oljemessen i Stavanger åpnet.

Da messen sist ble holdt, i 2016, var det krise i oljebransj­en.

– Det er godt å se at alle de store oljeselska­pene er tilbake, sier Høyesen.

Skjer sakte

Han advarer mot å tro at oljenaerin­gen ved et trylleslag blir bedre.

– Året i år og 2019 kan bli tøffe år. Derfor er det viktig ikke å skape falske forhåpning­er. Men fremover ser det lyst ut, medgir han.

– Her i Rogaland har ledigheten gått veldig ned, men det er fortsatt et stykke igjen til slik det en gang var. Det er dessuten snakk om mye midlertidi­ge ansettelse­r, forteller Høyesen.

MacGregor deltar med 10 ansatte på oljemessen. Bedriften har vaert igjennom flere nedbemanni­nger.

– Per i dag har vi ingen permittert­e, alle er tilbake i jobb, sier Høyesen.

MacGregor Norge har 500 ansatte,

rundt 180 av disse jobber i Arendal.

Øker i Arendal

– Det vi driver med i Arendal, forankring med laste- og losseløsni­nger, har økt etterspørs­el. Det er typisk. Det første oljeselska­pene gjør når de skal bygge ut felter, er å finne ut hvordan installasj­onen skal forankres. Der kommer vi inn, sier MacGregor-sjefen.

– Rapporten fra Internatio­nal Research Institute of Stavanger (IRIS) viser at det vil vaere et stort behov for nyansettel­ser i olje- og gassnaerin­gen fremover. Dette er gode nyheter for dem som har valgt en realfaglig- eller teknologis­k utdanning, sier administre­rende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass, til NTB.

Ifølge studien fra IRIS, som er utført på vegne av bransjeorg­anisasjone­n Norsk olje og gass, vil noen av jobbene erstatte arbeidspla­ssene som forsvant da oljekrisen var som verst. Samtidig vil 18.000 av nyansettel­sene gjelde erstatning av dem som går av ved alderspens­jon.

Gigantfelt

Mandag fikk Olje-Norge nok en påminnelse om jobbmuligh­etene fremover, med gode nyheter om gigantfelt­et Johan Sverdrup.

En oppdatert analyse fra Agenda Kaupang estimerer at utbygginge­n av Johan Sverdrup fase 1 og fase 2 kan bidra med over 150 000 årsverk i Norge frem mot 2025. I driftsfase­n er det beregnet at Johan Sverdrup kan sysselsett­e over 3400 årsverk per år.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ?? PRAKTBYGG: MacGregor flyttet i 2017 inn i nye lokaler i Barbu i Arendal.
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD PRAKTBYGG: MacGregor flyttet i 2017 inn i nye lokaler i Barbu i Arendal.
 ??  ?? BEHERSKET: Adm.dir. i MacGregor Norge, Høye G. Høyesen, deler optimisten i oljenaerin­gen. Men sier den vil skje veldig sakte.
BEHERSKET: Adm.dir. i MacGregor Norge, Høye G. Høyesen, deler optimisten i oljenaerin­gen. Men sier den vil skje veldig sakte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway