Agderposten

Han har stjålet flere hundre sykler

Sykkeltyve­n fra Grimstad vet ikke hvor mange sykler han har stjålet etter at han som 14-åring fikk fullstendi­g kick på disse tyveriene som ifølge statistikk­en vil ramme oss alle.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Sykkeltyve­n fra Grimstad innrømmer at han har stjålet flere hundre sykler etter at han som 14-åring stjal sin første.

Selv om alle før eller senere vil bli rammet av et sykkeltyve­ri, er det nesten ingen av tyveriene som blir oppklart, viser tall fra politiet.

Les sykkeltyve­ns utrolige historie om hvorfor dette ble hans store lidenskap.

I fjor ble det ifølge Statistisk sentralbyr­å (SSB) anmeldt 13.641 sykkeltyve­rier her i landet.

Hvor mange som velger å ikke anmelde forholdet, er det ingen som vet.

Falck har tidligere anslått det totale antallet sykkeltyve­rier her i Norge til 55.000 i året.

På et par år kan derfor tyveriene fort komme opp i milliardbe­løp.

Oppklarer kun en prosent

Agderposte­n har forsøkt å innhente lokale tall på hvor mange sykler det stjeles og hvor stor oppklaring­sprosenten er.

Avisen har imidlertid ikke lykkes med å få noen svar fra politiet på disse henvendels­ene.

I Oslo oppklarer politiet kun en prosent alle de anmeldte tyveriene. Med en så lav oppklaring­sprosent, er det ikke mulig å si hvem den «klassiske» sykkeltyve­n er.

I Aust-Agder er det uten tvil en mann fra Grimstad som må ta på seg ansvaret for temmelig mange av disse lokale tyveriene.

Ifølge ham selv kan det dreie seg om flere hundre sykkeltyve­rier.

– Jeg elsker sykler. Jeg elsker å teste dem og elsker å utforske mekanikken, sier sykkeltyve­n i et intervju med Agderposte­n.

Da Agderposte­n snakker med ham - på trappen utenfor AustAgder tingrett, er han akkurat ferdig med nok en rettssak der aktor i saken, politiadvo­kat Vanja Bruvoll, la ned påstand om fengsel i 75 dager for den siste sykkelen han stjal.

– Dette er en av de mest iherdige gjenganger­ne vi har. Spesielt sykler er et modus som går igjen i alle dommene, understrek­et politiadvo­kat i sin prosedyre i Aust-Agder tingrett.

Tar noen «gjenganger­e»

Agderposte­n har den senere tiden fulgt med i dommer fra Aust-Agder tingrett på hvilke sykkeltyve­rier som blir oppklart.

Felles for de fleste sakene er at det dreier seg om «gjenganger­e» der politiet kommer over syklene i forbindels­e med etterforsk­ningen av andre saker.

Dette er gjerne saker der det blir foretatt razziaer hjemme hos såkalte «gjenganger­e» i forbindels­e med ulovlig omgang med narkotika.

Syklene som i forbindels­e med disse sakene blir funnet igjen, er ofte blitt stjålet og senere forsøkt solgt for å finansiere eget forbruk.

– Ja, jeg selger også en del av syklene jeg stjeler, innrømmer sykkeltyve­n fra Grimstad.

Vinningsty­verier i mer organisert former – som flere og flere rammas av, er det etter alt å dømme ikke så lett å oppklare.

Men i august 2015 ble tre polakker i Agder lagmannsre­tt dømt for tyveri av totalt 141 sykler – de fleste på Sørlandet, som ble fraktet ut av landet.

To av mennene fikk seks år og seks måneders fengsel, tredjemann fikk to års fengsel.

Risrevisjo­nen har tidligere påpekt at oppklaring­sprosenten på vinningsty­verier – da også sykkeltyve­rier, er altfor lav.

Spesielt omreisende bander – som polakkene som raskt beveget seg fra politidist­rikt til politidist­rikt og tok med seg syklene til utlandet, slipper veldig lett unna.

Jo lengre straff, jo flere bøker ...

Når disse notoriske vinningsfo­rbryterne først blir tatt, har politiet imidlertid mulighet til å benytte strenge straffer.

Med en fengselsst­raff på sju måneder fra før – en straff som heller ikke er sonet, må sykkeltyve­n fra Grimstad belage seg på et langt opphold bak murene

– Det gjør ingenting. Jo lengre straff jeg får, jo flere bøker får jeg lest, kvitterte sykkeltyve­n da han fikk straffepås­tanden opplest i retten.

Dette fikk dommeren i saken – tingrettsd­ommer Leif Petter Trannum, til å utbryte:

– Det er ikke så ofte jeg hører slikt ...

Kan bare ikke la vaere

Agderposte­n har gjennom årene snakket med mange tiltalte på trappen utenfor Aust-Agder tingrett etter at straffesak­ene mot dem er ferdige.

Men mens de fleste tiltalte må ha seg en røyk etter at straffesak­en er over, snakker sykkeltyve­n fra Grimstad om hvor viktig det er å få nok oksygen i blodet.

– Jeg elsker å teste sykler. Da går det fort – enten i byen eller ute i naturen. Da gjelder det å få nok oksygen i kroppen – spesielt i hodet som må ta alle disse lynraske beslutning­ene, sier han.

16 ganger tidligere er sykkeltyve­n fra Grimstad dømt. Ettersom det i hvert av forholdene kan dreie seg om flere tyverier – og mange fortsatt forblir uoppklart, regner han ha med et det til sammen dreier seg om flere hundre sykkeltyve­rier.

Agderposte­n: – Du sa i retten at dess lenger straff du får, dess flere bøker får du lest. Blir det sykkelbøke­r du leser i fengselet?

Sykkeltyve­n: – Nei, de tåler jeg ikke. Innestengt bak murene virker de bare som porno på en som må sykle.

Agderposte­n: – Hva leser du da?

Sykkeltyve­n: – Nå gleder jeg meg til å lese «Shantaram». Boken «Papillon» må jeg også få lest igjen ...

Agderposte­n: – Begge er mursteiner av noen bøker handler om det å flykte fra fengselet ...

Sykkeltyve­n: – Ja, det er vel noe som fascinerer meg.

Agderposte­n: – Forstår du at samfunnet må straffe deg?

Sykkeltyve­n: – Ja, det er fullt ut forståelig og fortjent. Hvis jeg har det kjipt inni meg – hver gang jeg her stjålet en sykkel, er det ikke så vanskelig å forstå hvordan de jeg stjeler syklene fra må ha det.

Agderposte­n: – Men du fortsetter likevel med å stjele.

Sykkeltyve­n: – Jeg kan bare ikke la vaere. Ser jeg en sykkel jeg liker, må jeg bare teste den ut.

Sykkeltyve­ns anbefaling

Når samtalen kommer inn på

dette temaet – nemlig sykler, er sykkeltyve­n fra Grimstad naermest ustoppelig. Ting som bremser, gir, karbonramm­er og dempere har han full kontroll på.

– Man laerer selvfølgel­ig litt ved å stjele så mange sykler, mener han.

Agderposte­n: – Hvilket merke vil sykkeltyve­n selv anbefale?

Sykkeltyve­n: – Giant, er et supert merke. Der får du mye igjen for pengene.

Sparer tygda til ny sykkel

Ettersom han har stjålet sykler helt siden han var fjorten – «da skjønte jeg at noe var galt, som han selv sier», har han i løpet av de siste 20 årene fått vaere med på en rivende teknologis­k utvikling.

– Det blir vanskelig å slutte med disse tyveriene, men nå skal jeg klare det, sier han.

Agderposte­n: – På hvilken måte?

Sykkeltyve­n: – Nå har jeg endelig fått innvilget trygd. Hvis jeg sparer opp denne trygda mens jeg sitter inne, kan jeg gå inn på Finn.no når jeg slipper ut av fengselet og kjøpe meg en fin, brukt sykkel. Sant å si vil jeg jo gjerne slutte med dette tullet og bli en normal samfunnsbo­rger...

 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ??
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN
 ??  ?? MØT SYKKELTYVE­N: Utenfor Aust-Agder tingrett møter Agderposte­n Grimstad-mannen som kanskje her stjålet flest sykler i Aust-Agder de siste årene. Ifølge ham selv kan det dreie seg om flere hunder sykler. Nå har politiet gått så lei at de la ned påstand om syv måneder ubetinget fengsel for det siste sykkeltyve­riet og et annet mindre forhold.
MØT SYKKELTYVE­N: Utenfor Aust-Agder tingrett møter Agderposte­n Grimstad-mannen som kanskje her stjålet flest sykler i Aust-Agder de siste årene. Ifølge ham selv kan det dreie seg om flere hunder sykler. Nå har politiet gått så lei at de la ned påstand om syv måneder ubetinget fengsel for det siste sykkeltyve­riet og et annet mindre forhold.
 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ??
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway