Agderposten

Tjente penger på sommersola

Etter å ha hatt solceller på taket i to år, kunne Jan Kløvstad nå juble etter å ha fått penger igjen på strømregni­ngen.

- ØKONOMI Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

Politikere­n Jan Kløvstad innstaller­te solcellepa­nel på taket for to år siden. Nå viser investerin­gen seg å vaere lønnsom. Nylig fikk han penger igjen fra Agder Energi.

– Dette er jo bedre enn jeg våget å håpe på. I sommer gikk jeg i null på strømregni­ngen i juni, og i pluss i juli på 101 kroner. I begynnelse­n av juni var seks av sju dager opp i 40 kWh i kraftprodu­ksjon, jubler Kløvstad.

Bygger på

Han regner med at anlegget vil betale seg inn raskere enn forventet, takket vaere økende kraftprise­r og ikke minst den økte effekten han får i løpet av høsten.

For anlegget han betalte 94.000 kroner for i 2016, skal mer enn dobles, slik at han kan produsere mer enn han trenger selv utover større deler av året.

– Det er en investerin­g som jeg tror vil kaste av seg, samtidas som jeg bidrar til at nettet belastes mindre, sier Kløvstad.

Økonomisk sett er det så klart et løft å skulle ut med 100.000 kroner for et batteri å lagre strømmen i, og en god slump penger i paneler og det som trengs for å få strømmen inn i nettet. Men det er noe stadig flere gjør i Agder

Voldsom vekst

I skrivende stund er det 190 kunder i Agder Energis nett som gjør som Kløvstad: De er plusskunde­r og kan levere overskudds­strøm de lager til strømnette­t. Det er en oppgang på 136 anlegg siden oktober 2016. Men det ligger også 66 avtaler hos Agder Energi nett fra kunder som har søkt om å bli plusskunde­r, uten å få bygget og satt i drift sine solcellean­legg.

– Det er en eksponenti­ell stigning i antall kunder og installert effekt. Det øker fort, sier Rolf Håkan Josefsen i Agder Energi nett.

Slår alle avtalene inn som logger i dag, vil solskunden­e ha en installert effekt på 3277 KW. For bare to år siden, var det samme tallet på rundt 1000 KW.

– Vi har veldig gunstige forhold for solkraftpr­oduksjon her i nord, fordi vi har relativt lange dager med sollys om vinteren og lave temperatur­er. Solceller leverer godt med strøm fra mars til oktober, før det dabber av i november og det gjerne er lite produksjon i desember og januar, før produksjon­en tar seg opp igjen, sier Josefsen.

Vinterplan­legging

Hjemme hos Kløvstad har han og installatø­ren tenkt på dette. De ser derfor på hvordan de kan holde panelene fri for snø lettest mulig.

– Om vi starter med å legge panelene nedenfra, eller legger noe glass med smøring på for å få snøen til å gli av, er ikke sikkert enda, men vi ser på løsninger. Jeg har hatt strømprodu­ksjon gjennom vinteren frem til nå, smiler Kløvstad.

Verdt å få med seg, er at strømprise­n bare er en faktor i innsparing­en.

For selv om strømprise­n i skrivende stund er 61,3 øre KW/h, er nettleien på hele 50,1 øre KW/h. Begge deler sparer Jan Kløvstad når anlegget hans leverer strøm til bruk internt i huset hans.

 ??  ??
 ?? FOTO: JAN KLØVSTAD ?? SOLMONTØRE­NE: Lars Albert Albretsen (til høyre) og Lars Andreas Albretsen installert­e solcellene hos Jan Kløvstad i 2016.
FOTO: JAN KLØVSTAD SOLMONTØRE­NE: Lars Albert Albretsen (til høyre) og Lars Andreas Albretsen installert­e solcellene hos Jan Kløvstad i 2016.
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? ÅRET RUNDT: Vinteren er vel så fra for solceller, om de måkes rene for snø, mener Jan Kløvstad.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ÅRET RUNDT: Vinteren er vel så fra for solceller, om de måkes rene for snø, mener Jan Kløvstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway