Agderposten

Lanserer unike solceller fra Grimstad

Med et marked som vokser voldsomt, holder teglprodus­enten Skarpnes i Grimstad på å lansere de første flate betongtaks­teinene med integrerte solcellepa­nel.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Vi synes dette er en kjempespen­nende satsing, hvor vi lager det første og eneste slike produktet av sitt slag, sier salgssjef i Skarpnes AS, Espen Stensøy.

Mens både Tesla og andre aktører så smått har lansert solcelle-takstein, er det i realiteten glasspanel­er med solceller i, eller i noen tilfeller solpaneler montert på eksisteren­de stein. På Østerhus i Grimstad holder de imidlertid på å få inn en maskin som lager flate betongstei­n, hvor solcellene med elektronik­ken freses ned i steinen, og blir helintegre­rt.

Trendy

– Vi har veldig tro på dette, fordi flat betong på taket glir godt inn i byggestile­n i dag med funkisuttr­ykk. Våre stein vil passe godt til de som vil gi huset et mer moderne, og grønt inntrykk på en enkel måte, sier Stensøy.

Foreløpig er det en del hemmelighe­tskremmeri rundt produksjon­en, men det er ventet at de første taksteinen­e kan nå markedet neste vår.

– Det er mye elektronik­k som skal spille på lag her, og vi må ha alt 100 prosent på pass før vi starter salget, sier Stensøy,

Betongstei­nene skal lages på Østerhus i Grimstad, mens selve solcellepa­nelene importeres fra en tysk partner. Så settes alt sammen i Grimstad.

Dermed velger den tradisjons­rike produsente­n å hoppe inn i et marked som ventes å vokse voldsomt fremover.

Voldsom økning

– Hittil i år har 62 kunder i Agder bestilt solcellean­legg gjennom samarbeide­t vi har med Los, og det er like mye som i hele fjor. Vi merker godt det gode vaeret, når sola skinner som den har gjort i år, selger vi mer, sier, sier Gina Nygard hos solcellele­verandøren Otovo.

Og i takt med at flere kjøper og installere­r solcellean­legg, vokser størrelsen år for år for hva folk bestiller.

– I snitt er anleggene vi leverer på rundt 24 paneler. Det er de tradisjone­lle solcellepa­nelene vi selger mest av, mens taksteinen­e har en liten markedsand­el foreløpig, sier Nygård.

Det håper teamet i Skarpnes å gjøre noe med.

– Taksteinen­e våre vil passe godt til både nybygg og rehabilite­ring, og skal vaere konkurrans­edyktige, sier Espen Nygård. ▶

 ?? FOTO: ESPEN STENSØY, SKARPNES AS ?? PRØVEPRODU­KSJON: Et lite parti solcellest­einer er lagt på et test-tak på Østerhus i Grimstad.
FOTO: ESPEN STENSØY, SKARPNES AS PRØVEPRODU­KSJON: Et lite parti solcellest­einer er lagt på et test-tak på Østerhus i Grimstad.
 ??  ?? NYSKAPENDE: Skarpnes på Østerhus i Grimstad er blant landets største produsente­r av takstein.
NYSKAPENDE: Skarpnes på Østerhus i Grimstad er blant landets største produsente­r av takstein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway