Agderposten

– Lykkeunder­søkelser holder ikke mål

For å måle folks livskvalit­et, må man ha bedre undersøkel­ser og stille flere spørsmål enn i dag, mener helsemyndi­ghetene, som lanserer mye anbefaling­er.

-

– Gjennom målingene vi nå anbefaler, får vi langt bedre kunnskap om hvordan folk faktisk har det. Det gir oss muligheten til å utvikle mer treffsikre tiltak for en god samfunnsut­vikling, sier helsedirek­tør Bjørn Guldvog til NTB.

Norge pleier å ligge høyt når verdens lykkeligst­e land rangeres. Men helsemyndi­ghetene mener de tradisjone­lle lykkeunder­søkelsene spør for snevert og har for små utvalg til virkelig å kunne vurdere befolkning­ens livskvalit­et. Derfor lanserer Helsedirek­toratet og Folkehelse­institutte­t nye anbefaling­er.

Hvordan disse skal følges opp, er foreløpig ikke avgjort. Guldvog sier han håper en livskvalit­etetsunder­søkelse på befolkning­snivå vil bli prioritert i naer fremtid.

– Dette er et viktig tiltak for å kunne se helhetlig på livskvalit­eten og hvordan denne fordeler seg i befolkning­en, og for å kunne ta kunnskapen i bruk i samfunnsut­vikling og folkehelse­arbeid, sier Guldvog.

Flere spørsmål

Typiske lykkemålin­ger har gjerne bare ett spørsmål om hvor tilfreds man er med livet alt i alt. Eller de måler objektive forhold som et lands velferdsni­vå og levekår. Nye lykkemålin­ger bør kombinere både subjektive og objektive sider av befolkning­ens livskvalit­et, heter det i de nye norske anbefaling­ene. Og det bør stilles minst tolv spørsmål om subjektiv livskvalit­et.

I tillegg til å spørre om hvor fornøyd man er alt i alt, bør det også inkluderes spørsmål om hvor meningsfyl­t man opplever livet, hvor støttende man opplever sine sosiale relasjoner og om man bidrar aktivt til andres lykke og livskvalit­et, ifølge anbefaling­ene.

Det anbefales også å spørre om hvor ofte den siste uken respondent­en har opplevd en av følgende følelser: Glad, bekymret, nedenfor/trist, irritert, ensom, engasjert, rolig og avslappet og engstelig.

De subjektive spørsmålen­e bør igjen kombineres med spørsmål om objektiv livskvalit­et og levekår om bl.a. arbeidsfor­hold, helsetilst­and, omfang av sosialt fellesskap, økonomi, tilknytnin­g til og følelsen av trygghet i naermiljøe­t og samlivsfor­m.

De norske anbefaling­ene baserer seg på liknende arbeid fra Organisasj­onen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), EUs statistisk­e kontor Eurostat, FN og Verdens helseorgan­isasjon (WHO).

Snarlig lykkeunder­søkelse

Subjektiv livskvalit­et har vaert et underprior­itert område her i landet – både politisk og vitenskape­lig, heter det i anbefaling­ene.

– Vi må derfor spørre folk – ikke bare om generell tilfredshe­t, men også om glede og mestring i hverdagen, om opplevelse av mening, handlefrih­et, respekt og tilhørighe­t, om håpløshet, stress og press. Vi må kombinere slike data med informasjo­n om faktiske livsbeting­elser, samfunnsfo­rhold, bo- og arbeidsfor­hold – sette mennesket inn i en større sammenheng, heter det i rapporten.

Det understrek­es at målingene må utføres på en slik måte at de kan sammenlign­es på tvers av undersøkel­ser, regioner og land og vaere egnet for tidsserier. (©NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? PÅ LYKKETOPPE­N: Norge figurerer stort sett alltid i toppen av ulike lykkemålin­ger. Men er målingene gode nok til å kunne si noe om nordmenns faktiske livskvalit­et? Helsemyndi­ghetene mener bedre målinger med flere spørsmål må til.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX PÅ LYKKETOPPE­N: Norge figurerer stort sett alltid i toppen av ulike lykkemålin­ger. Men er målingene gode nok til å kunne si noe om nordmenns faktiske livskvalit­et? Helsemyndi­ghetene mener bedre målinger med flere spørsmål må til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway