Agderposten

– Forsøkte å rette opp etter feilinform­asjon

Politiet meldte fra om at de hadde rapportert feil om objektisik­ringen, ifølge politidire­ktøren. Men regjeringe­n fortsatte å gi feil informasjo­n til Stortinget.

-

Det kom fram da politidire­ktør Reidar Humlegård ble spurt ut under høringen i Stortinget mandag.

Et sentralt tema for kontrollko­miteen var uttalelsen fra statsminis­ter Erna Solberg (H) under høringen i fjor om at regjeringe­n var blitt feilinform­ert av politidire­ktoratet POD om fremdrifte­n på objektsikr­ing. Det førte til at regjeringe­n feilinform­erte Stortinget om at man var i havn på objektsikr­ing, sa Solberg.

Humlegård sier det stemmer at POD feilaktige «meldte grønt», som Solberg sa, men påpekte at det gjaldt sikringsst­yrker, ikke hele objektsikr­ingsarbeid­et, slik regjeringe­n senere meldte til Stortinget.

Humlegård forklarte at POD høsten 2015 varslet både via mail og i brevs form at dette var feil. Ifølge SVs medlem i komiteen, Torgeir Knag Fylkesnes, fortsatte regjeringe­n å feilinform­ere Stortinget, blant annet våren 2016 i et svar fra davaerende justis- og beredskaps­minister Anders Anundsen (Frp) til Stortinget, samt med Solbergs uttalelser under høringen i fjor.

– Jeg kan ikke uttale meg om hva justismini­ster eller statsminis­ter har ment eller forstått rundt dette, sa politidire­ktøren på spørsmål om han visste om Solberg var blitt informert av Justisdepa­rtementet om feilen.

Fylkesnes sier de nye opplysning­ene gjør at man kan slå fast at Solbergs forklaring til komiteen i fjor har vaert villedende.

– Vi har nå fått bekreftet at Stortinget ble feilinform­ert. Det er alvorlig og i strid med Grunnloven, sier Fylkesnes til NTB.

– Ikke umiddelbar fare

Politidire­ktoratet, Forsvaret og Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) var de første tre instansene som måtte forklare seg for Stortinget mandag om Riksrevisj­onens krasse kritikk av arbeidet med objektsikr­ing.

Alle de tre etatene gikk delvis i rette med Riksrevisj­onens kritikk i sine forklaring­er.

Direktør for Nasjonal sikkerhets­myndighet Kjetil Nilsen uttalte at NSM er bekymret for terrorsikr­ingen, men mener det ikke er fare for liv og helse, slik Riksrevisj­onen har konkludert.

– Vi ser ikke en umiddelbar fare i dette, og bruker derfor andre ord enn Riksrevisj­onen i våre tilsynsrap­porter, uttalte Nilsen.

Han sa videre at han mener Riksrevisj­onens rapport framstår noe unyansert og ikke har nok fokus på at tilfredsst­illende sikring kan oppnås ved forskjelli­ge kombinasjo­ner av sikringsti­ltak.

– Vi er ikke uenige

Både politidire­ktør Humlegård og forsvarssj­ef Haakon BruunHanss­en avviste på sin side Riksrevisj­onens konklusjon om at politiet og Forsvaret har en uklar forståelse av sikkerhets­instruksen, noe som kan føre til misforståe­lser mellom Forsvaret og politiet.

– Jeg har ingen tilbakemel­dinger om at instruksen oppfattes som uklar i Forsvaret eller i dialogen mellom Forsvaret og politiet, sa Bruun-Hansen.

– Det er ingen uklarheter, sa Odd Reidar Humlegård. Han mener at ambisjonsn­ivået har vaert for høyt og at fristene ble satt for tidlig.

– Det tar tid å planlegge og gjennomfør­e bygging av så store anlegg som vi gjør. Jeg forstår utålmodigh­eten, men vi kunne ikke gjort veldig mye mer selv med mer penger de to siste årene, påpekte han.

(NTB)

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? FORKLARTE SEG FOR STORTINGET: Politidire­ktør Odd Reidar Humlegård (t.v.) og Knut Smedsrud, avdelingsd­irektør for politibere­dskap og krisehåndt­ering, under den åpen høringen mandag i Stortinget­s kontroll-og konstitusj­onskomite.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX FORKLARTE SEG FOR STORTINGET: Politidire­ktør Odd Reidar Humlegård (t.v.) og Knut Smedsrud, avdelingsd­irektør for politibere­dskap og krisehåndt­ering, under den åpen høringen mandag i Stortinget­s kontroll-og konstitusj­onskomite.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway