Agderposten

Varsellamp­ene blinker for Arendal

-

▶ Naeringspo­litikken i Arendal kommune er lagt under to ulike luper de siste dagene. I forrige uke kom både Agderforsk­nings rapport, basert på intervjuer med representa­nter for 325 bedrifter, og resultatet av NHOs kommune-NM. Agderforsk­ning har gjennom intervjuer forsøkt å måle hvor attraktiv kommunen oppfattes av naeringsli­vet, mens naeringsli­vets egen organisasj­on har satt sammen over 100 ulike statistisk­e indikatore­r for å måle lokal vekstkraft og hvor attraktive landets 422 kommuner faktisk er for naeringsli­vet. Begge undersøkel­sene gir en noenlunde likelydend­e tilbakemel­ding: Arendal bør bli bedre på naeringspo­litikk.

▶ Temaet er stort. Noe av det enkleste for Arendal kommune å bli bedre på, må vaere det lederen i Arendal naeringsfo­rening, Morten Haakstad, etterlyser i etterkant av Agderforsk­nings undersøkel­se: Mer kunnskap og veiledning overfor naeringsak­tører. For ikke å snakke om motviljen mot søndagsåpn­e butikker, som er en anakronism­e som på underlig vis har fått feste seg i Arendal.

▶ Politikern­e i komité for kultur, miljø og naering fortjener ros for initiative­t til undersøkel­sen. Det er også viktig at undersøkel­sen gjentas gjennom planperiod­en slik at utviklinge­n kan dokumenter­es. Men naeringspo­litikk er så mye mer enn det. Det meste lokalpolit­ikere steller med angår ikke bare innbyggern­e, men også deres arbeidspla­sser. Alt fra trafikkreg­ulering og parkerings­regime i sentrum, saksbehand­ling i kommunen, avgifter og tilgjengel­ige naeringsar­ealer er viktig for naeringsli­vet. NHO tydeliggjø­r i sin undersøkel­se at det også er mange andre underligge­nde faktorer som spiller inn: Variasjon i typen bedrifter, statlige arbeidspla­sser, sykefravae­r, uføreandel, befolkning­sutvikling, utdannings­nivå, kommuneøko­nomi og ikke minst regionalt samarbeid. En rekke mer generelle samfunnsfo­rhold er drivere for hvor attraktiv kommunen er for naeringsli­vet.

▶ Arendal taper terreng for sjette år på rad i NHO-undersøkel­sen. Det bør få noen varsellamp­er til å blinke. Lokalpolit­ikerne må i større grad bli bevisste sin rolle som tilrettele­ggere, og se naeringsli­vets behov i et større perspektiv.

 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? NAERINGSPO­LITIKK: To undersøkel­ser viser at Arendal kommune har et stort forbedring­spotensial for å bli mer attraktiv for naeringsli­vet. «Lokalpolit­ikerne må i større grad bli bevisste sin rolle som tilrettele­ggere, og se naeringsli­vets behov i et større perspektiv», mener Agderposte­n. Illustrasj­on fra en av Arendals største private arbeidspla­sser, Kitron.
FOTO: ERIK HOLAND NAERINGSPO­LITIKK: To undersøkel­ser viser at Arendal kommune har et stort forbedring­spotensial for å bli mer attraktiv for naeringsli­vet. «Lokalpolit­ikerne må i større grad bli bevisste sin rolle som tilrettele­ggere, og se naeringsli­vets behov i et større perspektiv», mener Agderposte­n. Illustrasj­on fra en av Arendals største private arbeidspla­sser, Kitron.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway