Agderposten

Lokale bønder ønsker stemme-hjelp til å vinne pris

-

Syltetøygr­ündere på Røyland gård i Birkenes er blant seks nominerte til prisen Årets lokalmatgr­ünder 2018. Nå trenger de din hjelp til å gå helt til topps.

Da de vant prisen Årets lokalmat-ambassadør i Aust-Agder i fjor, slapp Gunnar Sagstuen og Pernille Rea fra Røyland gård i Birkenes jubelen løs.

Ja, så glade ble de – at de til og med vurderte å koste på seg en maskin til å klistre på syltetøy-etikettene sine med.

Spesialite­ten deres er nemlig syltetøy og geleer, samt litt saft og gløgg. Produktene er basert på viltvoksen­de baer – blåbaer, tyttebaer, krekling – eller ubenyttede ripsbusker og epletraer i bygda.

For dette har de nå oppnådd oppmerksom­het langt utover fylkesgren­sa, og de er sammen med fem andre gårder i Norge nominert til prisen Årets lokalmatgr­ünder 2018. Prisen deles ut i et samarbeid mellom Nationen, Meny og Hanen, og det er fjerde året det knives om tittelen. Det er avisens lesere som har nominert inn sine favoritter.

«Som et Soria Moria slott inne i skoglandsk­apet i Engesland, ligger Røyland gård, åpent og luftig til, med utsyn over åsene. Gårdseiern­e Gunnar Sagstuen og Pernille Vea er lidenskape­lig opptatt av naturen, og spiskammer­et som finns rett utenfor dørene» heter det i beskrivels­en av gården på Nationen. – Forskerne sier det er 1 million tonn blåbaer i de norske skogene. Vi vil ta ut noen promiller av dette og skape verdier. Hvert år råtner mye av dette bare bort, sier Gunnar Sagstuen.

Nå skal publikum avgjøre. Frem til 9. september kan du stemme på din favoritt inne på Nationens hjemmeside.

I tillegg til Røyland gård er disse nominert: Ask gård (Oppland), Dyre gård (Østfold), Han Sylte (Nordland), Heidrun (Hedmark) og Nyyyt (Rogaland).

Vinneren blir offentligg­jort under Dyrsku’n den 14. september.

 ?? FOTO: HEIDI SØRVIG/USUS ?? FIKK PRIS: Gunnar Sagstuen og Pernille Vea fra Røyland gård vant en pris i fjor, og håper på ny i år. Vinneren offentligg­jøres under Dyrsku´n i Seljord midt i september.
FOTO: HEIDI SØRVIG/USUS FIKK PRIS: Gunnar Sagstuen og Pernille Vea fra Røyland gård vant en pris i fjor, og håper på ny i år. Vinneren offentligg­jøres under Dyrsku´n i Seljord midt i september.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway