Agderposten

Omstridt fravaersgr­ense i ungdomssko­len også

Åshild Bruun-Gundersen (Frp) er overbevist om at fravaersgr­ensen virker, og vil innføre den omstridte ordningen i ungdomssko­len også.

- ▶ OPPVEKST Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Kommune- og stortingsp­olitiker Åshild Bruun-Gundersen viser til at 22.000 norske grunnskole­elever har over én måneds fravaer i løpet av et skoleår.

– De mangler grunnlag for å få karakter, og har dårligere forutsetni­nger for å lykkes på videregåen­de skole. Jo mer tilstedeva­erelse på skolen, jo mer laering. Det trengs en bevisstgjø­ring overfor både elever og foreldre at man er nødt til å vaere på skolen, sier Bruun-Gundersen.

Ap: – Dårlig idé

Hun er bystyrerep­resentant og medlem av oppvekstko­miteen i Arendal og stortingsr­epresentan­t for Aust-Agder.

Da fravaeret i videregåen­de skole ble innført for to år siden, var det et upopulaert grep blant elevene.

Medlem av oppvekstko­miteen, Jelena Høegh-Omdal (Ap), mener fravaersgr­ense er en svaert dårlig idé.

– Ungdomssko­leelever er ikke like selvstendi­ge, og foreldrene har et stort ansvar. En fravaersgr­ense kan ramme elever som er syke, blir utredet for sykdom, lider av depresjon eller annet. Da skal ikke en slik grense avgjøre deres muligheter for videre opplaering, mener Høegh-Omdal.

Hun tror ikke skulking er hovedgrunn til stort fravaer.

– I stedet for fravaersgr­ense, vil jeg heller styrke samarbeide­t mellom hjem og skole. Jeg tror det er viktige forhold som ligger til grunn hvis en elev er mye borte, og da er det viktig med tett dialog mellom hjem og skole, sier Høegh-Omdal.

– Overbevist

Nye tall fra Utdannings direktorat­et viser at fravaeret i videregåen­de skole er rundt 40 prosent lavere enn før fravaersgr­ensen ble innført.

I Aust-Agder har fravaeret sunket med i snitt 1,8 dager og fire timer i løpet av to skoleår.

74,5 prosent av alle elever som begynte på videregåen­de i Norge i 2012 fullførte i løpet av fem år. Det er det høyeste tallet målt noensinne, mener Kunnskaps departemen­tet.

Er overbevist

– Jeg er overbevist om at fravaersgr­ensen virker. Mange mente at fravaersgr­ensen ville føre til at flere elever ikke fikk karakter i fag, og at flere ville slutte i videregåen­de opplaering. Tallene viser det motsatte, sier Bruun-Gundersen.

Hun vil drøfte ungdomssko­lenes fravaer med Arendals rektorer i et møte i september.

– Det er mange grunner til fravaer, så vi må også se dette i sammenheng med mobbing og psykisk helse, sier Bruun-Gundersen.

 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? UTVIDE OMSTRIDT FRAVAERSGR­ENSE: Kommune- og stortingsp­olitiker Åshild Bruun-Gundersen er overbevist om at fravaersgr­ense virker.
FOTO: ERIK HOLAND UTVIDE OMSTRIDT FRAVAERSGR­ENSE: Kommune- og stortingsp­olitiker Åshild Bruun-Gundersen er overbevist om at fravaersgr­ense virker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway