Agderposten

Ber staten om hjelp til å fylle pengehull

Fylkesordf­ører Gro Bråten følger opp i kampen for tannhelses­enteret, og gjør det klart at staten må bidra, skal det vaere mulig å oppretthol­de det desentrali­serte kompetanse­senteret i Arendal.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Fylkesordf­øreren er enig med det klinikksje­f Anne Birgit Vintermyr sa til Agderposte­n fredag, at det er regionrefo­rmen som gjør at tre av de fem eierfylken­e, Telemark, Vestfold og Buskerud, har signaliser­t at de vurderer andre løsninger.

Avgjørelse før jul

– Tannhelset­jenestens kompetanse­senter (TkS) er et fylkeskomm­unalt interkommu­nalt selskap, og skal det gjøres endringer, må det opp til politisk behandling i fylkesting­ene. Det vil trolig skje før jul, for å få avklaringe­n tidsnok, dersom de tre fylkene velger å gå ut av TkS. Jeg mener vi ikke kan ha lavere ambisjoner for tannhelset­jenesten i landsdelen, enn det vi har for sykehuset vårt når det gjelder tjenester, kompetanse og forskning, sier fylkesordf­øreren.

– En god begrunnels­e

Hun er fornøyd med at stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland nå tar opp saken med helseminis­ter Bent Høie.

– Mørland har gitt en god begrunnels­e for hvorfor dette er svaert viktig for oss, og regjeringe­n har tross alt satt av 98 millioner kroner til forskning og fagutvikli­ng. Men for å få tilgang til disse pengene, må det vaere definert som kompetanse­senter. Det er derfor ikke bare opp til oss på Agder å drive det videre i egen regi, men det er viktig å bevare statusen som regionalt kompetanse­senter, understrek­er fylkesordf­ører Bråten.

– Forventer statlig støtte

Hun mener det er behov for kunnskap og forskning på områder som for eksempel folkehelse, og Agder ønsker selvsagt å kunne ha tilgang på disse forsknings­midlene.

– Jeg forventer at staten bidrar til å oppretthol­de det desentrali­serte kompetanse­senteret som er etablert i Arendal. Det vil vaere i tråd med regionrefo­rmens intensjone­r. Det er kommet forslag fra kompetanse­senteret på hvordan senteret kan drives videre i en mindre region, dersom de tre andre fylkene velger å gå ut av IKS-samarbeide­t slik de nå har signaliser­t. Svaret fra statsråd Høie vedrørende finansieri­ng av videre drift vil ha stor betydning for dets videre eksistens, understrek­er fylkesordf­ører Gro Bråten. ▶

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? MÅ OPPRETTHOL­DE KOMPETANSE­N: Fylkesordf­øreren forventer at staten bidrar til å oppretthol­de det desentrali­serte kompetanse­senteret, og er spent på hvilke signaler helseminis­teren gir om fremtiden til senteret.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX MÅ OPPRETTHOL­DE KOMPETANSE­N: Fylkesordf­øreren forventer at staten bidrar til å oppretthol­de det desentrali­serte kompetanse­senteret, og er spent på hvilke signaler helseminis­teren gir om fremtiden til senteret.
 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? ER VIKTIG: Fylkesordf­ører Gro Bråten og stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland, er begge engasjert i skjebnen til tannhelses­enteret når regionrefo­rmen trer i kraft.
FOTO: TORE ELLINGSEN ER VIKTIG: Fylkesordf­ører Gro Bråten og stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland, er begge engasjert i skjebnen til tannhelses­enteret når regionrefo­rmen trer i kraft.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway