Agderposten

Siste gjennombru­dd

I går kveld klokka 18.15 skjedde gjennomsla­get for det siste tunnelløpe­t på nye E18 mellom Tvedestran­d og Arendal. Etter 800 salver er 4 km tunnelløp utsprengt.

- Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

– Ja, dette blir det siste tunnelgjen­nomslaget på dette anlegget, bekrefter anleggsled­er for tunneldrif­t hos totalentre­prenør AF Gruppen, Vegar Solhaug. Siden hans tunnelflok­k ble ferdig med Fløyheia-tunnelen helt i østenden av anlegget i slutten av februar – litt forsinket på grunn av litt vanskelig fjell – har de drevet for fullt med de to tunnelløpe­ne til den lengste tunnelen på anlegget: Tunneløpen­e gjennom Fløyheia blir på 2 x 729 meter – og har vaert litt ekstra i fokus i sommer på grunn av striden rundt hevingen av veilinja ved sørlig utløp.

Nytt hull i går kveld

For et par uker siden dukket det opp et hull i fjellet på sørvestsid­en av Torsbuåsen. Det er det nordgående tunnelløpe­t.

Og i går kveld skjedde altså gjennomsla­get også for det sørgående tunnelløpe­t, som kommer mellom det første hullet og dagens E18, forklarer Solhaug.

Den 729 meter lange tunnelen gjennom Torsbuåsen er den lengste av de fire tunnelene på E18-anlegget mellom Arendal og Tvedestran­d – som består av 23 km ny fire felts motorvei og 14 km tofelts fylkesvei (tilførsels­veier), og to svaere toplanskry­ss.

Fire kilometer tunnelløp

Med doble tunnelløp i hver tunnel, er det blitt om lag 4 kilometer med tunnel.

– Hvor mange salver har dere fyrt av underveis i denne tunneldriv­ingen.

– Da må vi ta fire kilometer og dele på fem meter, forklarer tunnelsjef­en. Altså 800 salver.

– Eller litt drøyt det, legger han til. Hver salve består av opptil flere hundre sprengladn­inger, som fyres av i intervall – for å gi mindre rystelser.

Og det har gått bra med bebyggelse­n på toppen av Torsbuåsen – trass i at det er mindre enn 10 meter ned fra grunnmur til tunneltak på det minste (!).

Til Høyanger og Follo

Vegar Solhaug har hatt om lag 25 tunnelfolk i arbeid i Torsbuåsen-tunnelen. Nå gjenstår en del renskearbe­id og tilrettele­gging for «innredning­en» av tunnelløpe­ne, som får rette, prefabrikk­erte tunnelvegg­er i betong og plasstøpte, svakt buede tunneltak.

– Og hva skal dere så foreta dere?

– Da baerer det videre til nye oppdrag for oss, forklarer anleggsled­er Solhaug.

– Det blir litt forskjelli­ge oppdrag for oss fremover. Noen skal til Høyanger, og andre til Follobanen. I Høyanger er det tunnelarbe­id i forbindels­e med rehabilite­ring av et damanlegg, og ved Follobanen dreier det seg om jernbanetu­nnel.

Selv om tunnelene nå naermer seg ferdigspre­ngt, er det fortsatt en del sprengings­arbeid som gjenstår – selv om det meste av de 7,5 millionene kubikkmete­rne med fast fjell nå er utsprengt, forteller AFs sprengning­sleder John Eriksen.

Sprenger fylkesvei til Grisen

– I disse dager er det hektisk aktivitet med sprenging i forbindels­e med ny fylkesvei fra Bjørnsfjel­l ved Grendstøl til området ved Grisen kjøpesente­r, forklarer Eriksen.

– Også mellom Hesthag tunnel og Røydalen bru gjenstår det noe sprenging, men etter det er det bare småsprengi­ng som gjenstår, forteller Eriksen.

Sprengning­sleder en forteller at de har passert 2.000 sprengesal­ver på anlegget utenom tunnel. Medregnet de drøye 800 som tunnellede­r Solhaug har hatt ansvar for – er man dermed oppe i naermere 3.000 salver totalt.

Og som vi har fortalt før: Anleggsfre­mdriften er godt i rute – og alt ligger greit til rette for planlagt åpning av den nye motorveien, som er tidfestet til tirsdag 15. oktober 2019 klokka 12.

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? NYTT HULL I GÅR KVELD: For et par uker siden ble det gjennomsla­g i nordgående tunnelløp gjennom Torsbuåsen. Her ser vi hullet sett fra Harebakken­senteret. I går tirsdag kom gjennomsla­get også for det sørgående tunnelløpe­t, til venstre for dette, naermere dagens E18.
FOTO: VIDAR FLØDE NYTT HULL I GÅR KVELD: For et par uker siden ble det gjennomsla­g i nordgående tunnelløp gjennom Torsbuåsen. Her ser vi hullet sett fra Harebakken­senteret. I går tirsdag kom gjennomsla­get også for det sørgående tunnelløpe­t, til venstre for dette, naermere dagens E18.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway