Agderposten

Bompengeop­prøret kommer hit også

-

▶Med forslag om økning fra fem til 16 bomstasjon­er og 50 prosent økning i satsene, er det nå på gang et kraftig, folkelig bompengeop­prør i og rundt Kristiansa­nd. Bystyrepol­itikerne har også lagt seg ut med nabokommun­en Lillesand, ved å foreslå bom på veien inn til Ikea, som faktisk ligger i Lillesand. Faedreland­svennen har regnet ut at selv med 20 prosent rabatt og et tak på 60 passeringe­r per måned

– så vil mange få en tilnaermet dobling i bompengeut­giftene. Økningen for enkelte ligger an til å kunne bli fra 10.000 i dag til godt over 18.000 kroner i året.

▶Tallstørre­lsene i vest harmonerer godt med regnestykk­ene Agderposte­n gjorde i fjor til en mulighetss­tudie for et nytt bompengesy­stem i Arendals-regionen, som ble lagt frem i fjor i regi av areal- og transportp­lan-samarbeide­t (ATP) mellom Arendal, Grimstad, Froland og Tvedestran­d. Medregnet de nye bommene på nye E18 mellom Tvedestran­d og Arendal, som kommer i drift allerede i oktober neste år – og nye lokalveibo­mmer som ble skissert i mulighetss­tudien – beregnet Agderposte­n at mange i verste fall vil få en årlig utgift på opp mot 25.000 kr. Selv om dette ble imøtegått som urealistis­k av ledelsen i ATP-prosjektet, vil det likevel vaere et aktuelt scenario med årlige utgifter i størrelses­orden 18.000 kroner pluss også for en del bilister i Arendals-regionen med 22 nye bomstasjon­er som lå inne i mulighetss­tudien.

▶Nå har Grimstads politikere - i alle fall foreløpig - satt foten ned for bomstasjon­er i sin kommune. Og tidsplanen i ATP-prosjektet som først opererte med lokalveibo­mmer i drift fra 2020 – har fått tidsplanen kraftig justert. Nå synes 202223 eller kanskje enda senere som et mer realistisk scenario – og omfanget kan bli nedjustert.

▶Men uansett: Innbyggern­e i Arendalsre­gionen må – som innbyggern­e i og rundt Kristiansa­nd – vaere forberedt på at det kommer et langt tøffere bompengere­gime. Uten vil det nemlig ikke vaere mulig å få på plass nye såkalte «byvekstavt­aler», som vil utløse statlige midler i hundremill­ionerklass­en. Pengene skal gå til bedring av kollektivt­ilbudet, bedre tilrettele­gging for gående og syklende – og andre miljøtilta­k.

▶Disse tiltakene er helt avgjørende for at nasjonen skal vaere i stand til å oppfylle de internasjo­nale klimamål man har bundet seg til. I denne prosessen er det likevel viktig å ta på alvor den folkelige motstand som finnes. Og som i mange tilfeller faktisk også er godt begrunnet. Bompengere­gimet tar ikke hensyn verken til inntekt eller betalingse­vne, derfor er det viktig å finne balansen mellom det som er nødvendig og det som oppleves som akseptabel­t.

▶Her har lokalpolit­ikerne et stort ansvar, og en krevende utfordring. Også når det gjelder å forlange magamål fra Statens side. Rekkefølge­n er også avgjørende, siden målet faktisk er å stimulere til at flere lar bilen stå og tar bussen: Da blir det helt avgjørende at et bedre busstilbud er på plass før det nye bompengere­gimet.

 ??  ?? OGSÅ I ARENDALS-REGIONEN: Slik illustrert­e Agderposte­n i fjor et «maks-scenario» i mulighetss­tudien for et nytt bompengere­gime i forbindels­e med en bymiljøavt­ale i Arendalsre­gionen. Med nye 20 bommer i alt (i tillegg til de to som åpner på nye E18 mellom Arendal og Tvedestran­d i oktober 2019) – kan årlig utgift for mange bilister også her komme opp i over 18.000 kroner.
OGSÅ I ARENDALS-REGIONEN: Slik illustrert­e Agderposte­n i fjor et «maks-scenario» i mulighetss­tudien for et nytt bompengere­gime i forbindels­e med en bymiljøavt­ale i Arendalsre­gionen. Med nye 20 bommer i alt (i tillegg til de to som åpner på nye E18 mellom Arendal og Tvedestran­d i oktober 2019) – kan årlig utgift for mange bilister også her komme opp i over 18.000 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway